kvinna som applicerar Nivea bodylotion på hennes ben

Torra, kliande och flagiga ben? Gör då så här

Upptäck de bästa sätten att vårda torr hud på benen.

TORRA, KLIANDE OCH FLAGIGA BEN? GÖR DÅ SÅ HÄR

Oavsett om du ska ta en drink med vänner eller planerar en hemmakväll då du ska skämma bort dig själv, känns det alltid bra med mjuka och släta ben som dessutom ser snygga ut. Men varför blir benen torra? Och vad kan man göra för att motverka torr hud på benen? Läs vidare för att upptäcka några av NIVEA:s bästa tips för att undvika torra ben.
kvinna som applicerar Nivea bodylotion

 · Torr eller flagnande hud: I allmänhet behöver man inte oroa sig över torr hud, och den kan behandlas med ett urval av återfuktande krämer, lotioner eller kroppsmjölk. Men om du bränner dig efter att ha varit ute för länge i gassande sol, bör du hålla utkik efter en after-sun-produkt med aloe vera för att svalka och reparera huden. Vid mer allvarliga fall av bränd hud, bör du alltid kontakta läkare.
 
 · Kallt väder, stark blåst eller låg luftfuktighet kan dra ut fukten från din hud, vilket kan leda till torr hud och eksem. Men oroa dig inte, det är inte ovanligt att personer upplever årstidsbetingat eksem. 
 
 · Irritanter eller allergener såsom pollen, latex eller insektsbett kan också orsaka torr hud på armar och ben. Det är alltid bäst att motstå frestelsen att klia på skadad hud, och om du tror att din hud har blivit irriterad av något, kan en farmaceut ge dig råd. 
 
 · Ålder: När vi blir äldre försämras vår huds förmåga att behålla fukt, vilket ofrånkomligen orsakar torr hud, särskilt på benen. Detta betyder att det är viktigt att upprätthålla en bra återfuktande rutin för att hålla huden väl återfuktad.

Vad orsakar torr, kliande hud på benen?

Det finns flera orsaker till allmänt torra ben eller torra fläckar på benen som kliar, som kan dyka upp när som helst under dagen eller natten. Viss klåda kan vara helt normal och är inget man behöver bry sig om, men ibland kan det bero på en hudåkomma som kan och bör behandlas med receptbelagda läkemedel, utskrivna av en läkare. Några av huvudorsakerna till torra och kliande ben inkluderar:
  
 · Eksem: Detta är en mycket vanlig hudåkomma som kan orsaka torra och kliande hudpartier och göra så att huden flagnar på benen. Trots att vissa återfuktande produkter kan hjälpa, är det alltid bäst att prata med din läkare om du oroar dig över eksem.
 
 · Psoriasis: Denna hudåkomma kan yttra sig som spröda röda eller silvriga hudavflagningar, som ofta återfinns på benen eller armarna. Även om det inte är helt klarlagt vad som orsakar psoriasis, kan en hudspecialist eller läkare ge de bästa råden om vilken kräm eller salva som kan lindra de drabbade områdena.
  

kvinna som applicerar kräm

VARFÖR SER TORR HUD PÅ BENEN UT SOM ORMSKINN?

Torr hud på benen som ser ut som ormskinn eller liknar alligatorskinn, kan hänga ihop med en åkomma som kallas iktyos. Det finns över 20 olika typer av iktyos, och de är vanligtvis kopplade till ett hudlager som inte klarar av att behålla fukt. Om detta är något du känner igen bör du tala med din läkare för att se vad han/hon rekommenderar för att hålla din hud nöjd och frisk.
kvinna som applicerar Nivea kroppskräm

Har du någonsin funderat på varför det är huden på dina knän, vader eller armbågar som torkar ut först? Huden som täcker dessa områden utsätts för en hel del uttänjning och sammandragning varje dag, vilket innebär att den måste vara lite tjockare för att klara av all denna rörelse. Och eftersom denna hud är tjockare, producerar den inte lika mycket av kroppens naturliga olja, talg, som ansvarar för att ge fukt till huden och erbjuda ett skyddande lager mot UV-strålar.
  
 Mycket varmt eller mycket kallt väder kan också beröva din hud på fukt, och det gäller även vissa rengöringsprodukter som du kanske använder i duschen eller badet. För att hålla dina knän och armbågar mjuka och lena, kolla in NIVEA:s urval av reparerande kroppslotioner. Detta inkluderar NIVEA Express Hydration Pump Body Lotion, perfekt för torra ben – som innehåller dexpantenol och ett djupfuktande serum som lugnar huden omedelbart och tillhandahåller intensiv återfuktning i upp till 48 timmar.


FINNS DET NÅGRA HUSKURER FÖR ATT MOTVERKA TORRA BEN?

Även om det är viktigt att regelbundet tvätta alla kroppsdelar, kan alltför intensiv rengöring torka ut huden. Om du upptäcker att du tvättar ansiktet mer än två gånger per dag, bör du dra ner på det. 
 
 Samma sak gäller när du ska ta hand om huden på dina ben. Om du avlägsnar alltför mycket av de naturliga oljorna, torkar du ut huden och behöver ersätta fukten. Utöver att använda hudvårdsprodukter för att återfukta din hud, finns det även vissa huskurer som du kan ha nytta av:
 

 · Undvik alltför heta duschar och bad, som både kan torka ut eller t.o.m. skålla huden. Alltför höga temperaturer kan skada keratincellerna i hudens ytterlager, vilket kan leda till torr hud. 
  
 · Kokosolja innehåller naturliga emollienter, som både återfuktar och smörjer dina hudceller. När oljan ”gör gemensam sak” med hudcellerna, blir resultatet en slätare yta som bidrar till att motverka torr hud.
  
 · Uppdatera din kosthållning så att den inkluderar ingredienser som är rika på antioxidanter, såsom blåbär, bönor, linser och morötter.
 
 · Havregrynsbad är ett suveränt sätt att hantera hudproblem, och kan vara en stor lindring om du lider av hudirritation. Gör ditt eget havregrynsbad genom att mixa en kopp havregryn till ett fint pulver. Tillsätt havregrynspulvret i ett ljummet bad medan vattnet fortfarande rinner. Rör runt emellanåt. Sedan behöver du bara ligga i badet i 15–20 minuter. 
  
 · Undvik allergener och irritanter som du har upptäckt kan orsaka hudirritation hos dig. Några av de vanligaste allergierna beror på insekter och växter, så var noga med att undvika dessa.

kvinna med afrotexturerat hår som applicerar Nivea bodylotion

Även om det är viktigt att regelbundet tvätta alla kroppsdelar, kan alltför intensiv rengöring torka ut huden.


KROPPSLOTION JÄMFÖRT MED KROPPSMJÖLK

NIVEA erbjuder både kroppslotioner och kroppsmjölk, men vad är skillnaden? Kort sagt handlar alltihop om proportionerna mellan vatten och olja. En kroppslotion innehåller mer vatten för att ha en svalkande effekt på huden, medan en kroppsmjölk är mycket fetare, vilket innebär att den ger kraftfull och effektiv återfuktning till sprucken, skadad eller torr hud. Utforska hela sortimentet av NIVEA:s kroppslotioner och -mjölk för att hitta den perfekta produkten för just dig.

kvinna leende