Dry skin Header

Vad är torr hud och vad är orsakerna till torr hud?

VARFÖR HAR MAN TORR HUD?

Vad orsakar torr hud? Ett antal saker kan orsaka detta vanliga lidande. Förutom att ha en genetisk disposition till torr hud är det främst externa faktorer, speciellt under vintermånaderna som påverkar hudens naturliga fuktbalans och torkar ut den. Därför har NIVEA produkter som är speciellt formulerade för att vårda din torra hud.

Hur kan torr hud undvikas och behandlas?

Torr hud från stress - när våra skyddsbarriärer ringer varningsklockor

Dry Skin

Vår hud kan också drabbas när vi är stressade eller under psykisk belastning då nerver och hormoner påverkar kroppens fuktbalans och oljeproduktion. Detta leder till torr, känslig och stressad hud, samt rodnad och irritation. Att använda en bra fuktgivare kan därför hjälpa torr hud som påverkas av stress eller vinter.

Vad orsakar torr hud - de vanligaste utlösande faktorerna

 • Behandlingen beror på vad som orsakar din torra hud:
  Torr hud kan vara ärftlig eller medfödd. Med denna hudtyp störs produktionen av talg liksom fuktregleringen. Detta leder till symtom som flagnande hud, klåda, rodnad och ibland inflammation som sen förvärras av yttre påverkan.
 • Kyla, värme, vind samt torr och uppvärmd luft kan irritera och orsaka torr hud genom att ta bort fukt och attackera naturliga skyddshinder. Därför är torr hud på vintern så vanlig. 
 • Vatten avlägsnar också fukt från huden om temperaturen är för hög. Av denna anledning bör långa duschar och badkar undvikas. 
 • Fel vård kan också orsaka torr hud. Alkaliska tvålbaserade duschgeler skadar huden mer än de gör nytta. Använd dessa produkter sparsamt och välj återfuktande rengöringsprodukter som NIVEAs Natural Oil Shower Oil som inte orsakar torr hud.
 • Du kan läsa mer om hur du vårdar torr hud här.

 

Dry skin – what is going on under the surface?

Den naturliga fuktighetsgivande faktorn (NMF) ansvarar för att balansera hudens fuktighetsnivåer, och att hålla denna i balans är nyckeln till att förhindra torr hud. Denna blandning av olika metaboliska produkter, svett och talg absorberar fukt och skyddar huden från att torka ut.

När den naturliga fuktighetsgivande faktorn är utarmad kan huden bli torr och fjällig. 
Hudlipider spelar en avgörande roll för att reglera fuktbalansen.
Dessa lipider bildar en naturligt skyddande barriär, minimerar vattenförlust och reducerar torr hud. När huden har en brist på dessa viktiga lipider kan symtom på torr hud, så som täthet och rodnad uppträda.

Slutligen finns det även torr hud som lider av både låg fuktgivande faktor och brist på lipider.
Den individuella svårighetsgraden av rodnad eller irritation i torr hud beror på den specifika hudstrukturen.

Även bebisar kan lida av torr hud

Dry Skin Baby

Spädbarn som ammas kan ha torr och känslig hud eftersom deras skyddsbarriär inte är särskilt stark. Att återfukta barnets hud och se upp för utslag som orsakas av torr hud kan därför hjälpa till till att behandla torr hud.

FUKT I HUDEN - ANSVARIG FÖR SKÖNHET OCH VÄLMÅENDE

Håll huden väl återfuktad för att behandla och förebygga torr hud

Därför är fukt viktig för att förebygga torr hud

Fukt är den viktigaste förutsättningen för vacker, mjuk och hälsosam hud. Hud kan bara utföra sin uppgift som en skyddande barriär för kroppen ordentligt om den har tillräckligt med fukt. 
Hudens yttre lager, epidermis, är täckt med en tunn hinna av vatten och lipider. Detta håller huden mjuk och förhindrar att svampar och bakterier tränger igenom.
Huden kan inte regenerera naturligt utan fukt, eftersom de budbärarsubstanser som bygger nya hudceller inte kan nå de områden där de behövs utan vatten.  

Fukt är särskilt viktigt för att behålla elasticiteten i vår hud. Utan vatten skulle varenda rörelse riva sönder huden.

Fler tips och tricks om hur du får en vacker hud hittar du här.

Tillräckligt med vätska - bästa sättet att vårda din hud

Unsweetened tea

För att säkerställa att din kropp alltid är väl försedd med fukt, bör du dricka minst 1,3–1,5 liter vatten eller osötat te om dagen för att ta itu med de orsakerna till torr hud.

Dexpanthenol

 • Torr hud behöver mycket vård och uppmärksamhet. NIVEA Repair & Care återfukningsprodukter är speciellt utvecklade för torr hud och innehåller näringsrik dexpanthenol.
 • Dexpanthenol är föregångaren till vitamin B5 och beskrivs även som drottningen bland hudvitaminer. Den förstärker de naturliga skyddshindren i torr hud och återställer dess balans. Den stimulerar produktionen av nya celler och hjälper befintliga att regenerera sig.
 • Dexpanthenol är den perfekta antidoten för torr hud och arbetar aktivt mot rodnad i huden.
 • Efter bara några användningar regenereras torra och spruckna områden märkbart. Irritationer lindras och huden känns mjuk igen.