Hur får man bort bristningar?

Vi har all information du behöver om bristningar samt prevention av dem. Hur få bort bristningar? Lär dig mer om detta!

VAD ÄR BRISTNINGAR?

Som namnet antyder, är "stretch marks" (eng. för bristningar) ett resultat av att huden snabbt sträcks ut. Detta orsakar att det mellanliggande lagret hud slits sönder något och de djupare lagrena exponeras, vilket orsakar en bristning. Anledningen till att bristningar ofta blir röda eller lila till färgen är eftersom slitningen exponerar blodkärl. Röda eller lila bristningar, tenderar därmed att vara bristningar som är nyare, medan silvriga eller vita bristningar tenderar att vara äldre bristningar som har bleknat. 

VARFÖR FÅR MAN BRISTNINGAR?

Bristningar orsakas vanligtvis av: 
-Snabb viktuppgång
-Graviditet
-En tillväxtspurt - män kan ofta få bristningar på ryggen eller bristningar på låren om de växer snabbt under puberteten, kvinnor kan däremot få dem på brösten och höfterna under utvecklingsstadiet.
-Snabb tillväxt av muskelmassa - ibland orsakat av styrketräning.

I alla dessa fall uppstår bristningar eftersom huden belastas mycket och inte kan kompensera för snabbt utsträckande genom att producera mer hudceller än den normalt sett skulle göra.

VEM LIGGER I DEN FRÄMSTA RISKZONEN FÖR UTVECKLING AV BRISTNINGAR?

 • Kvinnor
 • Personer med bristningsproblem i släkten
 • Överviktiga personer
 • Gravida kvinnor
 • Personer som gått ner i vikt eller gått upp i vikt på ett dramatiskt sätt
 • Unga personer som genomgår puberteten

HUR KAN JAG FÖRHINDRA BRISTNINGAR?

Det finns ingen hemlig magilösning för att förhindra bristningar, men du kan minska risken för dem genom att äta nyttigt och genom träning för att hålla vikten på hälsosamma nivåer. Att ta hand om sin hud genom att återfukta den och regelbunden exfoliering, hjälper också. 

Vad är bristningar?

Majoriteten av alla kvinnor kommer någon gång under sitt liv uppleva hudbristningar, det är otroligt vanligt. Oftast uppträder bristningar som paralella streck på hudens yta, vanligast på mage, armar eller lår, men kan finnas vart som helst på kroppen. Bristningarna är ofta röda eller lila i början men bleknar till mer mer vit färg när bristningarna läkt. Även efter bristningen har läkt kan man ofta känna en liten ojämnhet i huden.

Bristningar är inte farligt

Även om bristningar kan se ganska allvarligt ut i vissa fall, kom ihåg att det är en naturlig respons av huden och du behöver inte oroa dig. Var noga med att ta hand om din hud och återfukta som vanligt så ska du se att dina bristningar kommer blekna.


HUR FÅR MAN BORT BRISTNINGAR: TA BORT BRISTNINGAR

De flesta bristningar är inte speciellt synliga och kommer blekna av sig själva över tid. Men, vill du ha extra hjälp med att få bort bristningar, bör du följa våra omvårdnadstips nedan.

FÖRSÄKRA DIG OM ATT DU DRICKER TILLRÄCKLIGT MED VATTEN!

Vi vet att hälsosamma vätskenivåer är kritiskt för att ha en hälsosam och utstrålande hud. Du kan också vara säker på att detta maximerar hudens elasticitet och bidrar till att huden är så smidig som möjligt, vilket hjälper skydda mot bristningar.

 1. Återfukta - när huden är torr och ömma bristningar är mer synliga, hjälper bibehållande av fuktnivåer i att göra bristningar mindre synliga. Detta gäller speciellt kakaosmör, som har Anti-Ageing-egenskaper och är lugnande samt mycket effektivt mot hudåkommor. Prova en fuktande duschkräm för extra näring och fukt, såsom NIVEA Creme Coconut Shower Cream berikad med jojobaolja. Efter duschen, återfuktar du med moisturisern NIVEA Rich Body Milk Q10 Vitamin C. Ifall du är ute efter extra utstrålning, använd NIVEA Firming + Bronze brun-utan-sol berikad med Q10.
 2. Massera in alla oljor och krämer som du applicerar på huden - Inmasserandet kommer att blodcirkulation- och flöde kring området, som kommer att hjälpa mot bristningar & bidra till att göra dem mindre synliga.
 3. Exfoliera - denna behandling passar bäst för mer bleka bristningar. Den avlägsnar döda hudceller vilket bidrar till att olika behandlingar blir effektivare eftersom ett lager döda hudceller inte blockerar på samma sätt.
 4. Hudavskrapning som du får av medicinskt utbildad expertis - denna behandling är inte för den fega, det är både dyrt och en skrovlig form av behandling som innefattar laserpenetrering i huden, i syfte att förbättra regeneration och läkande, där målet är att bristningar smälter in i din normala hudton.

JAG ÄR GRAVID - KOMMER JAG ATT DRABBAS AV BRISTNINGAR?

Bristningar är väldigt vanliga under graviditet och drabbar ungefär 80% av alla blivande mödrar. Under en graviditet, produceras hormoner som mjuknar upp ligament i bäcknen för att förenkla födsel - dessa hormoner mjuknar också upp dina hudfibrer, vilket gör dig sårbar för bristningar. Bristningar under graviditeter är också starkt kopplade till genetik - så om din mamma fick bristningar under sin graviditet, är det sannolikt att du också kommer att få det. Människor med ljusare hudtoner löper också en större risk att få märkbara bristningar, jämfört med dem med mörkare hud, eftersom de i det senare fallet inte blir lika synliga.

HUR MAN FÖREBYGGER GRAVIDITETSBRISTNINGAR?

Det finns några sätt vilka du med hjälp av kan minska bristningar till följd av graviditet:

 • Återfukta - det finns ingen mirakelprodukt på fuktkrämsmarknaden som hjälper mot bristningar till följd av graviditet eftersom kroppen belastas så pass mycket, men, genom att återfukta kan du förebygga torrhet och klåda som uppstår i samband med en uppblåst mage. Det hjälper också genom att tillföra näring till huden så den inte blir öm.
 • Ät mycket vitaminer - att äta mat och dryck rikt på C-vitamin såsom frukter, t.ex jordgubbar, mango och tomater, samt grönsaker såsom sparris och paprika - allt detta hjälper dig bibehålla hälsosam hud, samtidigt som ditt barn får viktig näring.
 • Gå inte upp i vikt för snabbt - viktuppgång må vara en garanterad bieffekt av graviditet, men försök att inte gå upp för snabbt i vikt. Du bör försäkra dig om att din viktuppgång sker gradvis jämfört med alltför sporadiskt.
 

BRISTNINGAR BEHANDLING - HEMMAKUR

Sockerskrubb

Gör din egen sockerscrub för att få bort bristningar genom att tillsätta mandelolja till en mängd socker och massera in lösningen på ditt drabbade område. Socker är ett naturligt exfolieringsmedel och kommer att påskynda förnyelse av hudceller så att bristningar kan blekna iväg snabbare.

Olivolja

Att massera in varm olivolja ovanpå bristningar kommer hjälpa förbättra cirkulationen och lugna bristningarna.

ÄGGVITOR

Vispade äggvitor är rika på protein och aminosyror, vilket gör dem perfekta för behandling av bristningar. Applicera på drabbat område, låt torka och tvätta sedan av - du kommer märka resultat på nolltid.

CITRONSYRA

Citronsyra är naturligt syrlig - vilket kan hjälpa i lindrandet av bristningar, akne och andra typer av märken. Pressa bara saft ur en citron på problemområdet och låt saften verka en stund tills den absorberats av huden. Tvätta sedan av med varmvatten.