Kan man få bort bristningar?


DIN GUIDE FÖR ATT BLI AV MED BRISTNINGAR OCH MINSKA FRAMTRÄDANDET AV BRISTNINGAR.

Läs mer om vad som orsakar hudbristningar och vad du kan göra åt det för att känna dig bekvämare i din egen hud.

Bristningar: Faktan

Vad är bristningar? Varför får man bristningar och hur blir man av med dem?

Vad är bristningar?

Majoriteten av alla kvinnor kommer någon gång under sitt liv uppleva hudbristningar, det är otroligt vanligt. Oftast uppträder bristningar som paralella streck på hudens yta, vanligast på mage, armar eller lår, men kan finnas vart som helst på kroppen. Bristningarna är ofta röda eller lila i början men bleknar till mer mer vit färg när bristningarna läkt. Även efter bristningen har läkt kan man ofta känna en liten ojämnhet i huden.

Bristningar är inte farligt

Även om bristningar kan se ganska allvarligt ut i vissa fall, kom ihåg att det är en naturlig respons av huden och du behöver inte oroa dig. Var noga med att ta hand om din hud och återfukta som vanligt så ska du se att dina bristningar kommer blekna.

Varför får man bristningar?

Precis som man kan höra så kommer namnet från orsaken, huden bristen när den strechas ut för snabbt. När huden brister är det mitten lagret som spricker lite och hudens djupare lager syns. Detta är anledningen till att hudbristningar ofta är röda eller lila i början, blodkärlen syns igenom det yttre lagret. 

Det är vanligt att få bristningar om vikten förändras snabbt eller vid graviditet. Båda anledningarna sätter huden under en stor stress och huden hinner inte kompensera tillräckligt fort med nya hudceller. 

Jag är gravid - kommer jag få bristningar?

Bristningar är väldigt vanligt under graviditeten och runt 80% av alla blivande mammor får hudbristningar. Under graviditeten produceras hormoner som mjukar upp ligamenten i bäckenet för att födseln ska bli lättare - detta hormon mjukar ofta upp dina hudfibrer också, vilket gör dig mer mottaglig för hudbristningar. 

Vem har ökad risk för att få bristningar?

  • Kvinnor
  • Personer med hudbristningar i släkten
  • Överviktiga
  • Gravida kvinnor
  • Personer som nyss haft större viktupp- eller nedgång
  • Personer med kaukasisk hud
  • Unga som genomgår puberteten


Hur blir man av med bristningar?

Det är väldigt svårt att bli av med bristningar, men det finns många sätt du kan ta till för att minska intrycket av dina ärr. 

Vilka produkter ska jag använda på mina bristningar?

De flesta bristningar syns inte så mycket och kommer bleka över tid. 

Hur som helst så är det viktigt att hålla huden återfuktad under läkningsprocessen. Använd en kroppsolja som passar för att massera din hud, NIVEA Q10 Firming Body Oil är perfekt för att hjälpa huden att återställa sig. 

Om du föredrar en tjockare kräm över en olja så är NIVEA Creme med sin unika formula det givna valet för att hålla huden mjuk och smidig. Massera in krämen! Massagen kommer öka cirkulationen och ge bättre blodflöde i huden, vilket är viktigt när du vill hjälpa huden att läka bristningarna. 

Se till att du dricker tillräckligt med vatten!

Vi vet ju alla att det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten för att vår hud ska vara hälsosam och vacker. Det är också viktigt för att se till att huden behåller sin maximala elasticitet och fortsätter vara så mjuk och smidig som möjligt för att skydda dig mot bristningar. 

Hur kan jag motverka bristningar?

Det finns ingen hemlig formel för att motverka bristningar, men du kan minska risken genom att äta sunt och träna för att hålla vikten hälsosam. Att skrubba huden regelbundet och  se till att din hud är återfuktad kommer också hjälpa!

Huskurer mot bristningar

Sockerskrubb

Gör din egen kroppsskrubb mot bristningar genom att blanda socker och mandelolja. Socker är en naturlig exfoliant och kommer snabba upp cellförnyelsen, vilket kommer hjälpa din hud att läka snabbare. 

Olivolja

Genom att gnugga in varm olivolja på bristningarma kommer cirkulationen öka och bristningarna minska. Om du föredrar en kroppsolja, kan NIVEA Q10 Firming Body Oil användas istället. Massera in oljan och få intensivt återfuktad hud. 

Äggvita

Vispad äggvita är rik på protein och aminosyror, vilket gör dem perfekta för att motverka bristningar. Smörj på det drabbade området, låt torka och sen skölj av - du kommer se resultat på nolltid! 

Citron juice

Citronsyran i citron juice är perfekt för att hjälpa hud som lider av bristningar eller andra problem. Massera in juice från en pressad citron på det drabbade området, tvätta av med varmt vatten och se fram emot att se en minskning av hudbristningar.