kvinna som använder hyaluronsyra

Hur fungerar hyaluronsyra?

Hur fungerar hyaluronsyra? Här får du lära dig allt du behöver veta om hyaluronsyrans fördelar

HYALURONSYRANS FÖRDELAR FÖR DIN HUD

Hyaluronsyra vad är det? Hyaluronsyra är en viktig ingrediens i hudvårdsprodukter. Men vilka är fördelarna med att använda hyaluronsyra? Hur använder man den? Och kan man använda hyaluronsyra tillsammans med vitamin C? Du har kommit till rätt ställe – vi har alla de svar du behöver, så att du kan veta exakt vad det är du smörjer in i ditt ansikte. 

hyaluroniska ingredienser

VAD ÄR HYALURONSYRA?

Hyaluronsyra kan låta lite läskigt – de flesta av oss vill ju inte applicera syra i ansiktet – men forskningen visar att denna ingrediens är enastående inom hudvård. Hyaluronsyra är ett gelliknande ämne som har den unika förmågan att bevara fukt. Faktum är att våra kroppar producerar hyaluronsyra hud på naturlig väg för att hålla huden mjuk och spänstig. Dessutom återfinns hyaluronsyra i våra ögon, leder och bindväv. Därför fungerar detta ämne utmärkt som en anti-aging-komponent i ansiktskrämer och serum, eftersom hyaluronsyra kan hålla kvar över 1 000 gånger sin vikt i vatten. 

När vi åldras producerar vi allt mindre hyaluronsyra. Från omkring 25-årsåldern börjar hudens egen produktion av hyaluronsyra ansikte sakta minska. Detta innebär att huden förlorar fukt snabbare och att den förlorar volym. Fina linjer bildas och slutligen dyker de första rynkorna upp.

HYALURONSYRA VAD ÄR DET SOM ANVÄNDS I KRÄMER OCH SERUM AV?

Den hyaluronsyra som finns i krämer eller serum produceras i ett laboratorium med hjälp av en bioteknisk process och är därmed helt vegansk. Den kan produceras i olika former så att den skräddarsys exakt efter hudens behov. Hudvård med hyaluronsyra kan kompensera bristen på fukt i din hud, som minskar naturligt med åldern.

HYALURONSYRA FÖREKOMMER NATURLIGT I KROPPEN

Hyaluronsyra är inte bara en viktig del av huden, utan är även en huvudkomponent i ledvätskan. Om man har kommit upp i åren och fått problem med lederna, kan hyaluronsyra användas för att lindra detta problem. Hyaluronsyra är exempelvis den aktiva beståndsdelen som modern läkekonst använder för att behandla olika typer av osteoartrit. Självklart bör du diskutera detta med din läkare för att få personanpassade råd. 


VILKA FORMER AV HYALURON FINNS DET OCH HUR FUNGERAR DE?

När det gäller hudvård talar vi om hyaluron, hyaluronsyra och hyaluronan. Undrar du kanske om det är någon skillnad på dessa? Svaret är mycket enkelt: nej.

Alla tre termer beskriver samma sak. Hyaluronsyra kan dock ha olika molekylstorlekar. Detta är viktigt att känna till eftersom din hud absorberar dem på olika sätt. På grund av detta skiljer man i allmänhet på korta och långa kedjeformer:
•        Långkedjig eller högmolekylär hyaluronsyra består av en lång kedja av molekyler och har därmed en hög molekylvikt.
Effekt: långkedjig hyaluronsyra lägger sig ovanpå huden och tränger inte in i huden. Den bildar en fin film som har en välgörande och anti-inflammatorisk effekt – som även får din hud att se mer elastisk ut. Men om du rengör ditt ansikte tvättar du bort denna film – och det är därför som långkedjig hyaluronsyra inte har någon verklig effekt på lång sikt.
•        Kortkedjig eller lågmolekylär hyaluronsyra består av en kort kedja av molekyler och har därmed en låg molekylmassa.

 

Effekt: Kortkedjig hyaluronsyra tränger in djupt i huden och bidrar till att bevara fukten i hudens bindväv. Detta gör inte bara huden fylligare och fastare, utan minskar även rynkor på ett synligt sätt. Därmed har kortkedjig hyaluronsyra en långvarig effekt på huden.

kvinna som använder hyaluronsyraserum


SÅ HÄR ANVÄNDER DU HYALURONSYRA OCH DE HÄR FORMERNA FUNGERAR BÄST

kvinna som applicerar hyaluronsyraserum

 

Hyaluronsyra fungerar bäst när olika molekylstorlekar appliceras på huden. Det är på detta sätt du kan dra fördel av de positiva effekterna av båda varianter. 

Tumregeln är att ju mindre hyaluronsyrekedjorna är, desto djupare kan hyaluronsyran tränga in i huden. För att du ska få en långvarig effekt mot rynkor bör din hudvård därmed innehålla en större andel kortkedjiga beståndsdelar – endast då kan den aktiva anti-aging-ingrediensen verkligen tränga in i huden.

Det finns många olika sätt att använda hyaluronsyra för huden – allt från hyaluronsyra serum till krämer.


SÅ HÄR APPLICERAR DU HYALURONSYRA

Hyaluronsyra förekommer i många olika hudvårdsprodukter. För att fullt ut dra nytta av de olika fördelarna med hyaluronsyra, applicera produkten enligt dess specifika instruktioner.


FÖRDELAR FÖR HUDEN MED HYALURONSYRA:

HUR FUNGERAR HYALURONSYRA EGENTLIGEN?

kvinna med ansiktskräm

1. Definierar konturer

Det är helt normalt att ansiktskonturerna mjukas upp när vi åldras. En av hyaluronsyrans fördelar för huden är att den hjälper huden att förbli fast längre och att den får huden att se fylligare ut. Vi rekommenderar ofta att man använder en kräm eller ett serum som innehåller hyaluronsyra.

kvinna som kontrollerar hennes käklinje

2. Gör huden fylligare

Med åldern förlorar huden i ansiktet sin fyllighet. Detta gäller särskilt för kinderna och käklinjen. Koncentrerade formler med hyaluronsyra fungerar som en volymdispenser som bidrar till fylligare kinder och ett ungdomligare utseende.

kvinna leende

3. Ger lyster åt huden

Alla som regelbundet skämmer bort sitt ansikte med hyaluronsyra kommer på sikt att belönas med ett mer ungdomligt utseende. Många produkter skapar även en vacker lyster. 

kvinna skrattar

4. Slätar ut huden

Visserligen kan vi inte förhindra alla rynkor när vi åldras, men vi kan påverka hur tydliga de blir. Krämer och serum med hyaluronsyra förser din hud med optimal återfuktning, motverkar befintliga rynkor och fördröjer uppkomsten av nya rynkor. Dessa anti-rynkegenskaper beror på hyraluronsyrans förmåga att behålla stora mängder vatten. Hyaluronsyra hjälper huden att behålla sin fukt och ”fyller i” befintliga rynkor för att motverka att de fördjupas.

kvinna som håller ett NIVEA-serum

5. Gör huden fastare

Ung hud är fast och fyllig. Men när åren går förlorar huden allt mer av sin spänst. Hudvårdsprodukter som innehåller hyaluronsyra kan bidra till att sakta ner denna process. 

kvinna med blommor

6. Läkning

Att applicera hyaluronsyra på sår har visat sig minska storleken på ytliga sår på huden och minska smärtan i dessa områden.

kvinna leende

7. Antioxiderande egenskaper

Hyaluronsyra bidrar till att ge huden ett friskt utseende.


HUDVÅRDSPRODUKTER SOM INNEHÅLLER HYALURONSYRA

På grund av dess många fördelar och ökande popularitet, är det nu enklare och bättre än någonsin att införliva hyaluronsyra i din hudvårdsrutin. Hyaluronsyra återfinns som en huvudingrediens i många produkter, av vilka de populäraste är dagkrämer, nattkrämer, ansiktsmasker, serum, ögonkrämer och rengöringsprodukter.
blond kvinna skrattar

 

blond kvinna leende

Eftersom hyaluronsyra är ett ämne som finns naturligt i våra kroppar, kan du använda den mer än en gång per dag i din hudvårdsrutin. Detta hjälper dig att hålla huden återfuktad, vilket även bidrar till att motverka tecken på åldrande.

För att få ut så mycket som möjligt av din hudvårdsrutin med hyaluronsyra, rekommenderar vi att du applicerar den både morgon och kväll på nyligen rengjord hud. Är du intresserad av att införliva hyaluronsyra i din hudvårdsrutin? 

•        Smink: underlagskräm, puder, concealer eller BB-kräm – dessa produkter säkerställer också en fräsch och fast hud med hjälp av lite hyaluronsyra.
•        Hårvård: Schampo, balsam och hårsprayer med hyaluronsyra skapar mer volym och gör håret slätt och silkeslent.


Inte ens de bästa serum med hyaluronsyra kommer att göra din hud frisk, rynkfri och strålande om du inte kombinerar dem med en bra daglig hudvårdsrutin, i synnerhet när du blir äldre.


BEKÄMPA RYNKOR MED HYALURONSYRA

Som nämnts blir vår hud lite torrare och förlorar sin spänst när vi åldras. Hyaluronsyra är utmärkt för att motverka detta. Vår senaste NIVEA Bakuchiol Day Cream + 2x hyaluronsyra är en av våra mest avancerade dagkrämer. Den har en kraftfull, innovativ formula som främjar kollagen och definierar ansiktets konturer på nytt. Noggrant utvalda aktiva ingredienser med ren bakuchiol, främjar cellernas kollagenproduktion med +48 % på bara fyra timmar** – nyckeln till en ungdomligare hud. Makro- och mikrohyaluronsyra återfuktar intensivt och slätar ut hudens yta samtidigt som den tränger ner till de djupare lagren för en långvarig, rynkreducerande och ”hudutfyllande” effekt.

Inte ens de bästa serum med hyaluronsyra kommer att göra din hud frisk, rynkfri och strålande om du inte kombinerar dem med en bra daglig hudvårdsrutin, i synnerhet när du blir äldre. Det räcker helt enkelt inte med att bara införliva hyaluronsyra i sin hudvård.

brunett kvinna leende

 

ANVÄNDA HYALRONSYRA UNDER ÖGONEN FÖR ATT BEKÄMPA MÖRKA RINGAR

Hudutfyllande kollagen och återfuktande hyaluronsyra är nyckeln till att reducera mörka ringar under ögonen. Hud som blivit tunnare och matt samt uttorkad hud under ögonen åtföljs ofta av mörka ringar – vilket hyaluronsyra bidrar till att motverka.


HYALURONSYRANS KONTRAINDIKATIONER OCH BIVERKNINGAR

Många undrar över hyaluronsyra biverkningar, men hyaluronsyra är ofarligt för alla hudtyper
Det finns inga kontraindikationer för hyaluronsyra när den används för hudvård, det vill säga appliceras på huden. Men det kan uppstå problem om man genomgår medicinska behandlingar och/eller får injektioner – i sådant fall ska man diskutera reaktionen med sjukvårdspersonal.


ANVÄNDA HYALURONSYRA TILLSAMMANS MED VITAMIN C

kvinna leende

Vill du ha fast och frisk hud? Vi rekommenderar att du kombinerar hyaluronsyra med andra näringsämnen som motverkar åldrande. Allt beror på de aktiva ingredienser som stärker din naturliga hudbarriär och hudens struktur.

Tänk på att utöver den minskade fukthalten i din hud, bidrar även UV-strålar och oxidativ stress till hudens åldrande.

Fuktgivare såsom hyaluronsyra fungerar bra tillsammans med antioxidanter såsom vitamin C eller vitamin A, och de kan användas tillsammans och utgör några av de bästa anti-aging-hudvårdsingredienserna. Dessutom bör du alltid skydda din hud mot solljus – använd en dagkräm med SPF eller en solskyddsprodukt utöver dina vanliga hudvårdsprodukter. Ta väl hand om din hud så får den en fräsch lyster.


BÖR JAG ANVÄNDA HYALURONSYRA? JA, DET TYCKER VI!

Hyaluronsyra är alltså bra för huden? Svaret är JA!

På grund av dess många fördelar och ökande popularitet, är det nu enklare och bättre än någonsin att införliva hyaluronsyra i din hudvårdsrutin. Hyaluronsyra återfinns som en huvudingrediens i många produkter, av vilka de populäraste är dagkrämer, nattkrämer, ansiktsmasker, serum, ögonkrämer och rengöringsprodukter. 

Vår produkt NIVEA Luminious630 Anti Dark-Spot Day Fluid är ett suveränt val som utnyttjar kraften hos hyaluronsyra för att stärka din hud under hela dagen. Dessutom innehåller den vitamin E och har SPF 50 som viktiga hudvårdsingredienser, med en lång rad fantastiska anti-aging-fördelar.  

Eftersom hyaluronsyra är ett ämne som produceras naturligt i våra kroppar, kan du använda den mer än en gång per dag i din hudvårdsrutin. Detta hjälper dig att hålla din hud återfuktad – och utgör därmed en underbar anti-aging-hudvård för en frisk och glad hud. 

För att få ut så mycket som möjligt av din hudvårdsrutin med hyaluronsyra, rekommenderar vi att du applicerar den både morgon och kväll på nyligen rengjord hud. 

kvinna leende