Milier

Lär dig om milier. Upptäck hur mjölkprickar bildas, hur de ser ut och vilka steg du kan ta för att bli av med dem.

Miliehud

Vad är milier?

Milier, eller milium (singular), är små runda cystor som endera är pärlevitor eller gula. De dyker typiskt sett upp på ansiktet, särskilt på näsa och kinder, men de syns ibland även på överkroppen eller könsorganet. 

Miliecystor misstas ofta för finnar på grund av deras färg, och de kallas ofta för mjökfläckar, oljefrö och (felaktigt) barnacne. Även om dessa cystor är både harmlösa och smärtfria så kan de vara jobbiga att ha i ansiktet!

Milier är allra vanligast hos nyfödda, men kan dyka upp i alla åldrar. De brukar inte finnas kvar längre än några månader hos småbarn; och utslagen kräver ingen behandling, då de försvinner av sig själva inom de första fyra veckorna. Ibland tar det några månader för milier att försvinna hos äldre barn och vuxna, vilket kan vara frustrerande.
MILIER I ANSIKTET

Vad orsakar milier?

Milia delas upp i två kategorier: primär och sekundär. Dessa kategorier baseras på huruvida cysta dyker upp spontant, eller till följd av skada, brännskada eller blåsbildning.

Primär milia

Primär milia förekommer på hudområden som inte har drabbas av skada, och förekommer där huden inte klarar av att göra sig av med döda hudceller i normal ordning.

När kroppen inte klarar av att på rätt sätt exfoliera, eller fjälla, döda hudceller, så kan dessa hudceller fastna i hudens yttersta lager. Detta resulterar i cystor fyllda med keratin, ett protein som finns i hudcellerna, som dyker upp under hudens yta.

Primär milia påverkar upp till 50% av nyfödda; detta beror på att det tar några veckor innan barnets hud utvecklar förmågan att exfoliera döda hudceller. När perioden är över, så löser sig milierna av sig själva.

Sekundär milia

Sekundär milia är utseendemässigt likt primära milia, men utvecklas på annat sätt

Sekundär milia uppstår efter att huden har skadats, som vid brännskada, blåsor eller allergisk reaktion. Livsstilsfaktorer, så som rökning, sömnbrist och dålig personlig hygien kan också inverka på bildandet.

Milier bildas i samband med att huden börjar läka. Man tror att det beror på att svettkörtlarna täpps igen.
TA BORT MILIER

Behandla milier

Låt oss ta reda på hur du kan bli av med de envisa mjökfläckarna som gömmer sig under hudens yta.

Låt oss börja med att säga att klämma dem är meningslöst. Miliaprickar är helt enkelt för hårda för att det ska fungera, så försök motstå viljan att klämma dem.
Testa det här istället:
1. Rengör det påverkade området – använd en mild rengörare som inte tar bort den olja som krävs för att ansiktshuden ska förbli hälsosam.
2. Exfoliera en gång per vecka med en mjuk risbaserad skrubb: detta bör hjälpa din hud förbli fri från de irritanter som orsakar milier och förhindra överproduktion av keratin.
3. Applicera en mild ansiktspeeling – detta tar bort smuts från dina porer, och minskar mängden överflödig sebum och olja, vilket lämnar din hud mättad och full av lyster.
4. Försök öppna porerna med ånga. För att det ska fungera så behöver du bara besöka badrummet och vrida på varmvattnet i duschen. Med vattnet på högsta värme och flöde, låg ångan komma i kontakt med din hud under tio minuters tid; detta kommer öppna hudens porer och frigöra de hudflagor som kan ha fastnat under hudens yttre lager.

MILIER UNDER ÖGONEN

Milia finns oftast under ögonen. Så när det kommer till att ta hand om milier under ögonen, så kan det vara en bra idé att använda ögonkräm som är särskilt utformad för att förbättra hudens fasthet och upptagningsförmåga.

Detta beror på att området kring ögonen har begränsad blodcirkulation och, till skillnad från huden på resten av ditt ansikte, inte har några oljekörtlar som håller huden fuktig.

Professionell milieborttagning

Du kan behöva besöka en dermatolog om du märker att dina milier inte försvinner.

Dermatologer kan använda små nålar för att manuellt ta bort milia, och detta kommer snabbt läka det påverkade området. Motstå viljan att ta hand om milierna själv, då det ökar risken att du irriterar huden och orsakar permanent ärrbildning.