kvinna som lär sig att bli av med mörka fläckar

Så här blir du av med mörka fläckar på huden

Vill du veta hur du blir av med mörka fläckar på huden? Läs vår guide om allt du behöver veta om mörka fläckar på huden och mörka fläckar på kroppen.

Så här blir du av med mörka fläckar på huden

Mörka fläckar på huden eller bruna partier är pigmentering som bildas på huden. Mörka fläckar i ansiktet är särskilt vanliga, även om många också drabbas av mörka fläckar på kroppen. De uppstår när melanin – som är det pigment som bestämmer din hudfärg – överproduceras. Detta resulterar i att ett parti av huden blir mörkare än den omgivande huden.
kvinna leende

Mörka fläckar på huden är vanliga på följande områden:


- handryggar
- ansikte
- rygg
- axlar

Mörka fläckar är ofarliga, men i synnerhet mörka fläckar i ansiktet kan vara ovälkomna, och vissa drabbade personer vill veta hur de kan bli av med mörka fläckar på huden. Den goda nyheten är att det går att minska förekomsten av mörka fläckar på huden med riktade behandlingar och ingredienser. 

Läs mer om vad som orsakar mörka fläckar på huden, hur man blir av med mörka fläckar i ansiktet och hur man blir av med mörka fläckar på kroppen.

 


Vilka är huvudorsakerna till mörka fläckar på huden?

Att känna till de främsta orsakerna till bruna hudpartier kan hjälpa dig att förstå hur du kan motverka att alls få dem. Vissa orsaker är omöjliga att undvika, men det är ändå viktigt att förstå varför du utvecklat mörka fläckar på huden. Mörka fläckar på huden kan uppstå av en rad olika anledningar:
kvinna som applicerar ansiktskräm

woman-smiling-product-display-2

Solskada – en huvudorsak till mörka fläckar på huden är överdriven solexponering. Det är därför det är så vanligt med mörka fläckar i ansiktet, samt andra områden som ofta exponeras för solen. Solskada får huden att producera extra melanin som skydd mot skadliga UV-strålar. Till följd av detta börjar det dyka upp mörka fläckar i ansiktet och på andra områden av kroppen.

Melasma – melasma påverkar också de områden av din kropp som ofta exponeras för solen, vilket orsakar bruna fläckar i ansiktet, på halsen, händerna och andra områden. Det är mycket vanligare hos kvinnor, eftersom det kan utlösas av hormonell obalans under graviditet, klimakteriet eller när man använder preventivmedel. Du behöver inte vara orolig, melasma är ofarligt och ger inte upphov till några medicinska problem.

Post-inflammatorisk hyperpigmentering – detta uppstår när huden har genomgått en form av trauma, t.ex. ärr efter akne, brännskador eller psoriasis, vilket lämnar kvar mörka fläckar på huden. Detta är särskilt vanligt när vi blir äldre eftersom våra hudceller inte reproduceras lika snabbt, och dessa kallas ibland för åldersfläckar.


Mörka fläckar i ansiktet

Mörka fläckar i ansiktet är mycket vanliga eftersom ansiktet regelbundet exponeras för solen, och UV-ljus är en vanlig orsak till mörka fläckar på huden.

Mörka fläckar i ansiktet kan uppstå:

  • Efter ett utbrott av acne eller psoriasis
  • Under graviditet eller i klimakteriet
  • När ett insektsbett, skärsår, brännskada eller annan skada läks

  • Med vissa läkemedel
  • Om en hud- eller hårvårdsprodukt irriterar huden
  • Vid hormonella förändringar som t.ex. under graviditet

Mörka fläckar på huden skiljer sig från fräknar; mörka fläckar på huden är vanligtvis större och uppstår senare i livet. 


Hur man blir av med mörka fläckar i ansiktet

kvinna med apelsiner

Beroende på orsaken kan mörka fläckar i ansiktet ibland försvinna av sig själva, t.ex. om du slutar att använda en produkt som irriterar huden eller när ett ärr läker. Mörka partier kan blekna och lämna efter sig nya mörka fläckar på huden, och ibland behöver du hjälp med att få veta hur du blir av med mörka fläckar i ansiktet. 

 

Mörka fläckar i ansiktet förvärras av exponering för föroreningar och framträder tydligare på matt hud. 

 

Det finns krämer och korrigeringsprodukter som riktar sig speciellt mot mörka fläckar. Dessa produkter innehåller aktiva ingredienser som behandlar oönskat pigment på ett specifikt område och bidrar till att minska ytterligare missfärgning av huden.

Håll utkik efter produkter som innehåller vitamin C och E som bekämpar fria radikaler och bidrar till att bleka mörka fläckar på huden samt att öka hudens lyster.

 

  • Använd korrigeringskrämer som riktar sig specifikt mot mörka fläckar på huden.
  • Använd SPF: solskydd är ditt bästa försvar mot mörka fläckar på huden. Gör det till en vana att använda en ansiktskräm med hög solskyddsfaktor, även när det är mulet och svalt ute, över din vanliga fuktkräm. Sikta på en SPF på minst 30. 
  • Anpassa din hudvårdsrutin så att den inkluderar produkter som innehåller ingredienser avsedda att motverka mörka fläckar.


Tips på hudvårdsrutin för att bli av med mörka fläckar

woman_cleaning_face_close_up

Använd en skonsam rengöringsprodukt eller ett balsam för att rengöra ansiktet två gånger varje dag. Mörka fläckar på huden kan förvärras av ingredienser som irriterar din hud. Applicera serum och dagkräm som motverkar mörka fläckar.

Våra produkter UV Face Luminous630 Dark Spot Control SPF 50 och NIVEA Cellular Luminous 630 Anti-Spot Serum innehåller huduppljusande ingredienser som riktar sig mot pigmentproducerande celler för att åstadkomma en jämn hudton, de arbetar för att ljusa upp fläckar och göra dem mindre. Använd dem som en del av din morgonrutin för en stärkande boost och applicera även ett kraftfullt solskydd. En hög solskyddsfaktor motverkar också mörka fläckar i ansiktet.

woman-drinking-glass-of-water

Återfuktning är också nyckeln till att bli av med mörka fläckar på huden. Den bidrar till att jämna ut hudtonen, gör huden fylligare och återställer trött hud – vilket i sin tur reducerar förekomsten av mörka fläckar.


Mörka fläckar på kroppen

På samma sätt som mörka fläckar i ansiktet, är mörka fläckar på kroppen resultatet av överproduktion av melanin. 

Mörka fläckar på kroppen kan framkomma på:

- armar
- händer 
- ben
 
Mörka fläckar på kroppen kan orsakas av en rad olika faktorer. 
Dessa kan inkludera:

 
- Post-inflammatorisk hyperpigmentering från hudtrauma från t.ex. rakning, som påverkar melaninproduktionen. 
- Solexponering
- Hudskada 
- Skärsår från rakning
- Hormonförändringar

kvinna med ingefära hår

 

Undrar du över hur du kan bli av med mörka fläckar på kroppen? Läs vidare för att få all den information du behöver.


Så här blir du av med mörka fläckar på kroppen

Mörka fläckar på huden kan utvecklas på delar av kroppen som regelbundet exponeras för solen. Använd solskydd med SPF 30 eller högre innan du går utomhus och täck din kropp närhelst så är möjligt.

kvinna som ligger ner


Tips på hudvårdsrutin för att bli av med mörka fläckar på kroppen:

kvinna i baddräkt

På samma sätt som ditt ansikte svarar på en bra hudvårdsrutin, gör din kropp det också. Vitamin C, vitamin B12 och vitamin E kan bidra till att behandla mörka fläckar på kroppen. Vitamin E och B12 främjar kollagenproduktion (som ger vår hud elasticitet), medan vitamin C är välkänt för sina antioxiderande, uppstramande och uppljusande effekter. Vitamin E kan även lindra ärr, vilket kan minska förekomsten av mörka fläckar på kroppen. 


Vi rekommenderar att du använder kroppslotion varje dag – helst två gånger per dag. Applicera lotion på fuktig hud för maximal effekt. Testa en kroppslotion med naturlig mandelolja och vitamin E, för djup återfuktning och omvårdnad. 


Så här förebygger du mörka fläckar på huden

Inte alla orsaker till mörka fläckar på huden kan förebyggas – vissa uppträder på naturlig väg på grund av åldrande och andra faktorer. Med det sagt, det går att förebygga bruna fläckar på huden som orsakats av solskada. Vi har tagit fram några tips som hjälper dig att förebygga bruna partier på huden orsakade av solskada:

1) Använd solskydd – att använda solskydd skyddar din hud från den solskada som orsakar mörka fläckar på huden. Genom att använda solskydd med högt SPF kan du förhindra att din hud tar skada och säkerställa att den är så frisk som möjligt för att motverka mörka fläckar på huden.


2) Täck huden – mörka fläckar i ansikte, hals och andra överexponerade områden kan undvikas genom att du täcker dem mot solen. Även om du använder solskydd är dessa områden ändå mer benägna att få mörka fläckar än andra. Testa att använda en keps eller en bredbrättad hatt som skyddar ditt ansikte och hals från solen.

3) Undvik solen mitt på dagen – solen är som hetast och mest intensiv mellan 12.00 och 14.00. Under dessa timmar löper du mycket större risk att drabbas av solskada som kan leda till bruna fläckar på huden. För att undvika detta, vistas i skugga under dessa timmar av dagen och njut av solen vid tidpunkter då den inte är lika skadlig för din hud.


Behandla mörka fläckar på huden med NIVEA