PORMASKAR HAR INTE EN CHANS

Nästan alla får någon gång tas med små vita eller svarta blemmor, som kallas pormaskar, på näsan, pannan eller hakan. Läs vidare för att få reda på hur i får dem och vad man kan göra för att få bort pormaskar. 

Allt som är värt att veta om pormaskar

Få våra bästa tips för behandling av pormaskar

Från pormask till finne

Om dina pormaskar inte går upp för egen maskin, så får man problem: talget som byggs upp älskas av bakterier, som blir fler vilket i sin tur kan leda till en varfylld inflammation. Detta resulterar i en röd finne. Du ska aldrig klämma pormaskar eller märken! Spricker den, så kan den omgivande vävnaden bli inflammerad - där en prick fanns ser du två. Därför är det avgörande att du använder en kräm som tar bort pormaskar så fort du får syn på en, om det är viktigt för dig att slippa problem framöver och här finns några att välja bland . 

Vad är pormaskar 

Hyns orenheter har alltid sin början i talgfolliklarna. Dessa hårsäckar, som består av ett litet hår och en talgkörtel, hittas främst i ansiktet, på bröstet och på ryggen. Om follikelns kanal blockeras eller ifall bakterier hamnar i porerna, så dyker en pormask upp. Ett annat namn för pormaskar är komedoner. De uppstår när talgkörtlarna blockeras och den överflödiga oljan inte har någon utväg. Då bildas "vita pormaskar". Om hyn spricker i änden av körteln, så blir talgen mörkare när den når luften. När detta sker, pratar vi om en "svart pormask". Sker detta, så behöver man se sig om efter en kräm för pormaskar, så att pormaskarna slipper bli till prickar.


PRATAR VI PORMASKAR, SÅ HANDLAR ALLT OM DIN HUDTYP!

Har du en hy som brukar utsättas för orenheter, som pormaskar och finnar? Med förebyggande vård skräddarsydd efter din hudtyp, kan du få bort pormaskar genom att förhindra att de utvecklas. 

Fet hy

Fet hy med blemmor har för hög talgproduktion vilket får hyn att skina. Porerna blockeras vilket föreanleder bildandet av pormaskar eller finnar. Här är intensiv rengöring av särskilt stor vikt. Avlägsna överflödig talg med en mild tvättgel som är snäll mot huden och är mycket fukgivande. En mild tvättgel är ett perfekt alternativ till en kräm som tar bort pormaskar, vilket har dubbelverkande effekt för behandling av pormaskar eftersom den utöver att vara en kräm mot pormaskar, även håller hyn ren och fräsch.

Blandad hudtyp

Du har blandhy, om dina kinder brukar vara torra, medan man har oljig hy med blemmor i pannan, på näsan och hakan. Denna hudtyp är särskilt utmanande ifråga om hudvård. Se till att du anpassar din rutin för ansiktsrengöring efter de särskilda behov som blandhy har! Välj en fuktande hudvårdsprodukt utan olja, typ Daily Essentials Oil Free Day Cream, som förhindrar blemmor från att uppstå i T-zonen.


Hur man kan få bort pormaskar

Tips & tricks för att få bort pormaskarna och handskas med blockerade porer

Ansiktsskrubb

Är din hy belamrad av blemmor och pormaskar så behövs en kräm mot pormaskar. Men, vill du få bort pormaskarna utan att klämma pormaskar samtidigt som du tar hand om resten av hyn, så är en perfekt produkt NIVEA Purify Rice Scrub med Vitamin E och Hydra IQ. Den avlägsnar överflödig olja i hyn och förhindrar pormaskar och ärr.

Ansiktsmask

Regelbunden ansiktsbehandling avlägsnar olja och döda hudceller. Därigenom förhindrar man att pormaskar någonsin bildas! Varför inte testa: NIVEA Urban Skin Detox Face Mask?

Clear-up strips

Använd Refining Clear-Up Strips i T-zonen. Låt dem verka en stund, och dra sedan av klisterremsan i en rörelse. Detta avlägsnar överflödig talg från porerna - Dina pormaskar har inte en chans!

Professionell kosmetisk behandling

I en kosmetisk studio, kan en erfaren expert sköta din pormaskar behandling: ett ångbad åt ansiktet öppnar porerna, så dina pormaskar kan tas bort. Efteråt, märker du hur hyn är desinficerad, tonad och har en lyster som bara lite extra omvårdnad kan ge. Du kommer tappa hakan när du ser hur din egen hy i spegeln! Dock, har vi haken att kostnaden kan bli stratosfärisk, så kanske är det bästa att börja med en pormaskkräm om du inte känner dig helt bekväm med att tömma plånboken.

Livsstil

Behandling av pormaskar i toppklass innebär nya vanor vad gäller kosthållning och livsstil: fet mat med lite vitaminer och spårämnen är skadlig för hyn. Se till att äta hälsosamt och att du får i dig en hel del vätska. Rökning är rena giftet för huden, och påverkar din hy under lång tid framöver! Om du kombinerar en jättebra livsstil med en bra kräm mot pormaskar så kan du förvänta dig en märkbar förändring i hudens utseende.

Antibacterial cover-up sticks

Är du ute efter att täcka över dina pormaskar eller finnar, så använd inte vanligt smink. Cover-up sticks eller ansiktspuder med antiseptisk effekt är bättre för ändamålet.