Så Behandlar Du Torr Hud

Hudens naturliga skyddsbarriär blir ständigt skadad av vind, kyla, värme och vardagslivet. Huden torkar ut, spricker och känns rå. Därför är det extra viktigt att använda fuktkrämer speciellt formulerad för torr hud, så att du kan vårda och återfukta huden för att bygga upp det skyddande lipidlagret och förebygga uttorkning. På så sätt bibehåller din hud sitt ungdomligt friska utseende. 

Därför får vi torr hud

Torr hud är känslig och reagerar oftast på externa påverkan så som parfym, kosmetiska produkter eller solljus. Detta är på grund av strukturen och funktionen av alla olika hudlager. I avvikande fall kan en hudåkomma så som neurodermatit (så kallade klådeksem) vara orsaken. 

För att behandla torr hud måste den få daglig återfuktning och olja

Torr hy - vad ligger bakom den?

Frisk hy är fylld med vitalitet och elasticitet, men på vintern kan fuktbalansen rubbas. När det är kallt ute producerar talgkörtlarna mindre olja och utan detta skyddande lipidskiktet blir det svårare att bibehålla fuktnivåer i huden. Utöver det kan blodkärlen under huden dra ihop sig, vilket leder till ett mindre syreutbud. 

Resultatet är att huden känns stram, fjällig och blir röd. Tunna områden i huden eller områdena utan subkutan vävnad och talgkörtlar, så som smalben, armbågar och knän är särskilt utsatta. Därför är det superviktigt att använda en effektiv produkt för torr hud, för att förhindra sprickor, ömhet eller skada. Ta reda på fler orsaker på torr hud här: 

Torr hud på grund av hudåldrande

Ålder spelar också en viktig roll när det kommer till torr hud. När vi blir äldre arbetar våra talgkörtlar och svettkörtlar långsammare, vilket gör att huden får mindre olja och fukt. Den förlorar därför sin motståndskraft och sitt skydd, och torkar gradvis ut. Det innebär att ju äldre vi blir, desto torrare blir vår hud, och linjer och rynkor bildas snabbare på torr hud. Därför är det viktigt att inte vänta tills de första tecknen på hudåldrande, såsom torrhet och rynkor, visar sig. Så snart du fyller 30 ska du börja att regelbundet applicera den bästa fuktkrämen för torr hud, inklusive dagkräm, nattkräm och ögonkräm, samt att vårda ansiktet med ansiktsmasker. Se till att din ansiktskräm är fuktgivande och innehåller anti-aging ingredienser. Upptäck mer om orsakerna till torr hud här:


Orsakerna till torr hud

6 reasons for dry skin

 • Genetic predisposition
 • External influences: heat, cold and dry air
 • Unbalanced diet
 • Excessive exposure to sunlight
 • Unsuitable cosmetics
 • Stress

Akta dig för mediciner

Vissa läkemedel kan torka ut din hud som en biverkning: fråga din läkare om du är osäker på om din medicin kan orsaka torr hud. 

Grundläggande hudvårdsregler

 • Att duscha för ofta eller bada i vatten som är alldeles för varmt kan skada hudens skyddande film. Se till att vattnet aldrig är mer än 38 grader varmt.
 • Tvål och ansiktsvatten som innehåller alkohol kan också få naturliga oljor att tvättas bort från huden. Därför är det viktigt att rengöra din hud med extra omsorg, med till exempel en mild rengöringsmjölk.
 • Din hud gillar rutiner: vårda din hud dagligen med speciella, återfuktande hudvårdsprodukter. 

HITTA DET RÄTTA HUDVÅRDSSORTIMENTET FÖR DIN HUD

Hudvård för torr hud måste vara konsekvent. En rik, återfuktande kräm kan lugna känslor av stramhet och torrhet. NIVEA förstår torr hud och dess behov, och kombinerar naturliga ingredienser i sin formel. Resultatet är ett produktutbud som stärker och skyddar hudens naturliga skyddande funktion och behandlar befintlig torr hud. 

Discover natural ingredients

Aloe vera

Aloe Vera kommer från tropiska Afrika. Den ser ut som en kaktus men botanister anser den vara en medlem av ökenlilja familjen. Den har använts för att behandla hudproblem i över 3,000 år. Även Cleopatra använde sig av en aloe vera gel för hudvård och skönhetsbehandlingar. 

Discover natural ingredients

Arganolja

Arganträdet är ett av de äldsta träden i världen. För cirka 65 miljoner år sedan täckte trädet stora delar av Nordafrika och Sydeuropa. Idag växer det bara i sydvästra Marocko. Arganolja som används till NIVEA Natural Balance vårdsortimentet är organiskt tillverkad i Magador. 

Discover natural ingredients

Kardborrerot-extrakt

Löv, frön och frukt från kardborre har använts i naturlig medicin i flera decennier. Kardborrerot-extrakt, som finns med i recepten på NIVEA Natural Balance Anti-Wrinkle ansiktsvårds-sortimentet, odlas organiskt i Saschen-Anhalt. 

Discover natural ingredients

Kamomill

Under medeltiden var den oumbärlig i varje klostergård – och till och med idag är kamomill den mest populära örten i Europa. Ett kamomillte kan hjälpa dig att slappna av och minska ångest och stress. Och i vårt Natural Balance sortimentet hittar du organisk kamomill i ansiktskrämen för torr och känslig hud. 

Discover natural ingredients

Jojoba oil

Jojobaolja är extraherad från frön av en vintergrön buske som trivs i den nordamerikanska Sonoran-öken. När den tillagas varsamt berikar jojobaolja produkter så som NIVEA Natural Balance Body Milk för torr hud. 

Det är inte soligt ute, behöver jag oroa mig för torr hud?

Det här är en vanlig missuppfattning. Det spelar ingen roll vilken tid på året det är, att bibehålla hudvårdsrutinen för din torra hud är avgörande under hela året. På sommaren kan värmen torka ut din hud, och på vintern blir huden uttorkad av vinden. Därför är det så viktigt att återfukta och skydda din hud året runt. 

Återfuktande ritualer – Så tar du hand om din torra hud

Den första regeln när det gäller torr hud är att undvika att göra saker värre genom att riva, gnugga eller klia de drabbade områdena. Det finns istället en hel rad produkter som kan lindra dina obehagskänslor, så när det börjar klia är det viktigt att återfukta din torra hud och få den att må bättre. Du ska också se till att dricka minst två liter vatten per dag, då brist på fukt kommer att torka ut huden. Om du är osäker kan du testa dig själv: nyp din hand med tummen och pekfingret. När du släpper och huden återgår långsamt till sitt vanliga hudtillstånd får huden inte tillräckligt med fukt. Ät nötter! De är en smarrig energikälla och innehåller massor av nyttiga fetter, mineraler och vitaminer. Morot och tomatjuice är proppfulla av bra vitaminer som, tillsammans med lite linolja, kan absorberas extra bra av kroppen. Att ha en balanserad kost främjar hälsa och stärker kroppens största organ: din hud. Ta reda på mer om skönhet på insidan här:

Var på kroppen kan man få torr hud?

Man kan få torr hud över hela kroppen – från topp till tå! De mest vanliga områdena är dock ansiktet, armbågar, knän, händer, fötter och läppar. Men oroa dig inte, för oavsett var problemet förekommer är många av lösningarna universella. Ät bra, återfukta dagligen, undvik starka och skadliga produkter och ge din hud extra mycket TLC. 

Produkt SOS – Vilken återfuktare, kräm eller lotion är bäst för vår torra hud?

Med så många produkter där ute kan det verka omöjligt att ta reda på vad som är den bästa återfuktaren för dig och din torra hud. För det första, innan du återfuktar är det viktigt att du inte använder irriterande duschtvålar eller hårdskummande sminkborttagningsprodukter på torr hud. De tar bort extra fukt från huden och förstör dess naturliga skyddsbarriärer. 

Så när du väljer en produkt för din torra hud, är det bäst att använda en kräm, kroppslotion eller fuktkräm som är rik på Hydra IQ, dexpantenol eller Eucerit, så som NIVEA Repair & Care SOS Body Lotion. Den hjälper dig att ta hand om din torra hud genom att förebygga stramhet och uttorkning. 

För en ännu mer intensiv effekt kan du använda krämer som NIVEA Rich Day Cream, som har en formel av E-vitamin och mandelolja. Applicera generöst över hela ansiktet och använd den som en mask. Låt den absorberas i 15 minuter och ta försiktigt bort resten med en ansiktstrasa eller massera varsamt in den. 

Se till att dessutom spana in vår NIVEA Repair & Care Body Lotion eller Body Cream så att vi kan hjälpa dig att säkerställa att din torra hud är en del av det förflutna. Brukar du drabbas av mycket torr hud? Ta reda på mer om orsakerna till torr hud och hur man sköter om den här:


Tips för torr hy

Din egen livsstil påverkar också hudtillståndet och hudens hälsa. Underskatta inte vikten av att behandla huden rätt. Stress och diet kan också ha en direkt påverkan på din hud. 

Ta hand om dig!

 • För ett hälsosamt utseende behöver din hud en rad näringsämnen, omättade fettsyror och vitaminer. Brist på dessa kan bidra till torr hud.
 • Genom att dricka mycket bjuder du också din hud på lite förfriskning! Drick minst 1,3 till 1,5 liter per dag. Om du har svettats, drick ännu mer för att kompensera.
 • Stress kan också orsaka att huden torkar ut: Unna dig själv och din hud lite regelbunden avkoppling, till exempel med en vårdande, fuktgivande mask.
 • Bra planering bidrar till mindre stress: Skriv ner alla dina möten i en dagbok. Om det visar sig att du har några minuter över, lägg lite tid på dig själv!
 • En kopp kaffe i solen, en timmes träning eller ett snabbt spa-program på kvällen kommer ofta att göra underverk. Med ett må-bra program som balans kommer din hud direkt att må bättre också. Detta gör att du kan få tillbaka din styrka och energi för resten av uppgifterna som måste göras.

Rätt solskydd för din hud

Överdriven exponering för solljus kan torka ut huden i ansiktet. Därför bör du använda en solskyddsprodukt för torr hud som innehåller återfuktande ingredienser såväl som SPF. Upptäck mer om solskydd för ditt ansikte här: