Vad orsakar torr hud?

Många faktorer kan ligga bakom torr hud, från genetiska till yttre. Ta del av NIVEAs bästa tips för torr hud och de bästa produkterna för att återställa fuktbalansen.

VAD ORSAKAR TORR HUD?

Hur kan torr hud undvikas och behandlas?

De vanligaste orsakerna till torr hud i ansikte

 • Genetik: Våa talgproduktionsnivåer och vår förmåga till fuktreglering kan vara ärftliga. Hudens naturliga förmåga till fuktreglering kan rubbas av yttre faktorer och orsaka extremt torr hud i ansikte bland annat.
 • Väderpåverkan: Extrem kyla, värme, vind och torr uppvärmd luft kan irritera och orsaka torr hud genom att avlägsna fukt och angripa de naturliga skyddsbarriärerna. Därför är torr hud i ansikte bland annat så vanlig vintertid. 
 • Dusch och varmbad: Varmvatten torkar ut huden.
 • Hårt vatten: Kranvatten kan innehålla höga halter av magnesium, bly och zink. Det kallas för hårt vatten. När dessa mineraler kommer i kontakt med huden lämnar de en tunn hinna som kan hindra fukten att absorberas av huden. En kräm som likt NIVEA Q10 Energy-kräm för torr hud innehåller C-vitamin, motverkar effekterna av hårt vatten.
 • Starka produkter: Alkalisk, tvålbaserad duschtvål skadar huden mer än vad den gynnar den. Detsamma gäller starkt parfymerade produkter. Använd dylika produkter sparsamt och välj återfuktande rengöringsprodukter som MicellAir Water Sensitive Skin som inte orsakar torr hud.

Om du är osäker på vilken hudtyp du har kan du läsa mer här.

Torr hud från stress – när våra skyddsbarriärer ringer varningsklockor

Huden kan också drabbas när vi är stressade! Stress kan orsaka en kemisk respons i kroppshöljets nerver och hormoner, något som påverkar kroppens fuktbalans och oljeproduktion. Detta resulterar i torr och fjällig hud. Att du oftast skippar din hudvårdsrutin när du är överbelastad kan också påverka din torra hud!

Torr hud hos Bebis

Det är ganska vanligt att vara en torr hud bebis och ha känslig och extremt torr hud så länge de ammas, eftersom hudens skyddsbarriär inte hunnit bli så stark än. Smörj endast in ditt bebis hud med mycket skonsamma produkter och håll utkik efter utslag som orsakas av torr hud. Om du oroar dig över ditt barns torra hud, rådfråga alltid en läkare.


Torr hud – vad är det som pågår under ytan? 

Naturlig fuktgivande faktor (NMF) ser till att balansera hudens fuktnivåer, vilket är nyckeln till att förebygga torr hud. Denna blandning av olika metaboliska ämnen, svett och talg absorberar fukt och skyddar huden mot uttorkning. När den naturliga fuktighetsbevarande faktorn är förbrukad kan huden bli uttorkad och orsaka torr och fläckig hud. Hudlipider spelar en avgörande roll för reglering av fuktbalansen. Dessa lipider bildar en naturlig skyddsbarriär, minimerar vattenförlust och reducerar torr hud. När huden lider brist på dessa viktiga lipider kan symptom på torr hud såsom stramande hud och rodnader uppstå. Slutligen finns det också torr hud som lider av både för låg fuktgivande faktor och lipidbrist. Den individuella svårighetsgraden av rodnad, irritation eller fläckighet orsakad av torr hud beror på hudens struktur. 

Tillräckligt med vätska - bästa sättet att vårda din hud

För att försäkra dig om att du alltid förser din hud med tillräcklig fukt, bör du dricka minst 1,3-1,5 liter vatten eller osötat te om dagen. Så tar du itu med de flesta av orsakerna till torr hud. 

Huddens fukthalt - kärnani skönhet och välbefinnande

Därför är fukt viktig för att förebygga torr hud
Fukt är den viktigaste förutsättningen för vacker, mjuk och hälsosam hud. Hud kan bara utföra sin uppgift som en skyddande barriär för kroppen ordentligt om den har tillräckligt med fukt. 
Hudens yttre lager, epidermis, är täckt med en tunn hinna av vatten och lipider. Detta lager håller huden mjuk och föhindrar att svamp och bakterier tränger igenom.
Huden kan inte regenerera naturligt utan fukt, eftersom de budbärarsubstanser som bygger nya hudceller inte kan nå de områden där de behövs utan vatten.  

Fukt är särskilt viktigt för att behålla elasticiteten i huden. Utan vatten skulle varenda liten rörelse riva sönder huden.

 


Hur man behandlar torr hud 

Torr hud behöver tas om hand med särskild vård och uppmärksamhet.

 1. Se till att du regelbundet återfuktar ansiktet med en kräm anpassad för torr hud, som Nourishing Day Cream SPF 15.      
 2. Använd en fuktgivande ansiktsmask, som NIVEA ByeBye Dry Skin Nourishing Mask som förser huden med en intensiv hydratisering.     
 3. Säkerställ att alla andra produkter du använder för att ta bort smink och rengöring av ansiktet är speciellt anpassade för torr hud och är milda mot huden, för att förhindra ytterligare uttorkning. Vi föreslår att du använder NIVEA Gentle Cleasning Milk, följt av noggrann rengöring av ditt ansikte med NIVEA Gentle Cleasning Cream.                                  
 4. När du duschar, se till att vattnet inte är för varmt och när du kommer ut ur duschen, klappa din hud torr försiktigt med en handduk istället för att gnugga den.                                                           
 5. Att använda en luftfuktare som förser luften med fukt kan avlasta din torra hud.                                                             
 6. Solen kan torka ut din hud så se till att du bär solskydd, ta reda på mer om solskyddsmedel och kräm för torr hud här. 

Dexpantenol 

När du letar efter produkter för torr hud - håll utkik efter ingrediensen dexpanthenol. Dexpanthenol är föregångaren till vitamin B5 och kallas också för drottningen av hudvitaminer. Ämnet stärker de naturliga skyddsbarriärerna i torr hud och återställer hudens balans: Det uppmuntrar till produktion av nya celler och hjälper befintliga att återbilda sig. Dexpanthenol motarbetar aktivt hudrodnader, det perfekta motgiftet mot torr hud. Efter endast ett par dagars användning ombildas torra och spruckna områden mer effektivt. Ämnet verkar lenande och huden känns slät igen.