Vad orsakar torr hy?

Många faktorer kan orsaka torr hud, såväl genetiska som yttre. Ta en titt på NIVEAs bästa tips för torr hud i ansiktet och de bästa produkterna för att motverka extremt torr hud.

VAD ORSAKAR TORR HUD?

Hur kan man undvika och behandla torr hy? Här är vår guide som hjälper dig att förstå torr hy ansikte och hur du kan undvika extremt torr hud.

DE VANLIGASTE ORSAKERNA TILL TORR HY ANSIKTE

 • Genetiska: Våra nivåer av sebumproduktion och vår förmåga att reglera fukt kan vara ärftligt. Hudens naturliga förmåga att reglera fukt kan störas av yttre faktorer och bland annat orsaka extremt torr hud i ansiktet.
 • Väderpåverkan: Extrem kyla, hetta, blåst och torr uppvärmd luft kan irritera och orsaka torr i ansiktet genom att avlägsna fukt och attackera hudens naturliga skyddsbarriärer. Det är bland annat därför som torr hud i ansiktet är så vanligt på vintern. 
 • Dusch och varma bad: Varmvatten torkar ut huden och vissa människor kan uppleva att huden svider och bränner.
 • Hårt vatten: Kranvatten kan innehålla höga halter av magnesium, bly och zink. Det kallas hårt vatten. När dessa mineraler kommer i kontakt med huden lämnar de kvar en tunn hinna som kan hindra att fukt absorberas av huden. En kräm såsom NIVEA Q10 Energy Cream för torr hud innehåller vitamin C och motverkar effekterna av hårt vatten.
 • Starka produkter: Alkalisk, tvålbaserad duschgel skadar huden mer än den gör nytta och kan orsaka extremt torr hud. Samma sak gäller för produkter som innehåller mycket parfym. Använd sådana produkter sparsamt och välj återfuktande rengöringsprodukter, som MicellAir Water Sensitive Skin som inte orsakar torr hud.

Om du är osäker på vilken hudtyp du har kan du läsa mer här.

TORR HUD AV STRESS – NÄR VÅRA SKYDDSBARRIÄRER RINGER I LARMKLOCKORNA

Huden kan även påverkas när vi är stressade! Stress kan orsaka en kemisk reaktion i kroppens nerver och hormoner, vilket påverkar kroppens fuktbalans och oljeproduktion. Detta resulterar i en fjällig och torr hud. Det faktum att du vanligtvis hoppar över din hudvårdsrutin när du är överbelastad kan också påverka din torra hud!

TORR HUD HOS SPÄDBARN

Det är förhållandevis vanligt att spädbarn har känslig och extremt torr hud när de ammas eftersom hudens skyddsbarriär ännu inte blivit tillräckligt stark. Återfukta endast din babys hud med mycket milda produkter och håll utkik efter eksem orsakat av torr hud. Om du oroar dig för din babys torra hud ska du alltid rådfråga en läkare.


TORR HUD – VAD PÅGÅR UNDER YTAN?

Den naturliga återfuktningsfaktorn bidrar till att balansera hudens fuktnivåer, vilket är nyckeln till att förebygga torr hud och torr hud i ansiktet. Denna blandning av olika metaboliska ämnen, svett och sebum absorberar fukt och förhindrar att huden svider och bränner . När den naturliga återfuktningsfaktorn förbrukas kan huden bli uttorkad och ibland sticka och svida. Hudlipider spelar en avgörande roll för att reglera fuktbalansen. Dessa lipider bildar en naturlig skyddsbarriär, minimerar vattenförlust och motverkar torr hud. När huden lider brist på dessa viktiga lipider kan symptom på torr hud, som stram hud och rodnad, förekomma. Slutligen finns det även torr hud som lider både av en låg återfuktningsfaktor och lipidbrist. Hur allvarliga rodnader, irritationer eller hudproblem orsakade av torr hud blir beror på hudens struktur. 

TILLRÄCKLIGT MED VÄTSKA – DET BÄSTA SÄTTET ATT VÅRDA DIN HUD

För att säkerställa att din hud alltid har tillräckligt med fukt bör du dricka minst 1,5–2 liter vatten eller osötat te varje dag. På så vis kan du stödja din torra huds fuktnivåer inifrån.

TORR HUD – VAD PÅGÅR UNDER YTAN?

HUDENS FUKTHALT – KÄRNAN I SKÖNHET OCH VÄLBEFINNANDE

Fukt är därför viktigt för att motverka torr hud i allmänhet och särskilt i ansiktet.

Fukt är den allra viktigaste förutsättningen för en vacker, mjuk och frisk hud. Huden kan endast uppfylla sin funktion som skyddsbarriär för kroppen på rätt sätt om den innehåller tillräckligt med fukt. Hudens ytterlager, epidermis, är täckt med en tunn hinna av vatten och lipider. Detta lager håller huden mjuk och förhindrar att svamp och bakterier kan tränga in.

Huden kan inte förnyas naturligt utan fukt eftersom de ämnen som bygger upp nya hudceller inte kan nå de områden där de behövs utan vatten.  

Fukt är särskilt viktigt för att bibehålla hudens elasticitet och motverka torr hud i ansiktet. Utan vatten skulle minsta rörelse få vår hud att brista.

 


SÅ HÄR BEHANDLAR DU TORR HUD

Torr hud måste åtgärdas med särskild omsorg och omvårdnad.

 1. Var noga med att regelbundet återfukta ditt ansikte med en kräm anpassad för torr hud, som Nourishing Day Cream SPF 15.   
 2. Använd en återfuktande ansiktsmask, som NIVEA ByeBye Dry Skin Nourishing Mask, för intensiv återfuktning av torr hud i ansiktet.     
 3. Se till att alla övriga produkter som du använder för att ta bort smink och rengöra ansiktet är särskilt anpassade för torr hud och varsamma mot huden så att du undviker ytterligare uttorkning och torr hud i ansiktet. Vi föreslår att du använder NIVEA Gentle Cleansing Milk följt av en grundlig rengöring av ditt ansikte med NIVEA Gentle Cleansing Cream.                                                                  
 4. När du duschar ska vattnet inte vara för hett och när du kliver ut ur duschen ska du varsamt klappa huden torr med en handduk i stället för att gnida den torr eftersom det kan ge en stickande och svidande känsla i huden.                                                             
 5. Du kan motverka torr hud genom att använda en luftfuktare som sprider fukt i luften.                                                             
 6. Solen kan torka ut din hud så var noga med att använda solskydd. Du kan läsa mer om solskydd och solkräm för torr hud här

SÅ HÄR BEHANDLAR DU TORR HUD

DEXPANTENOL

När du är på jakt efter produkter för torr hud i ansiktet – håll utkik efter ingrediensen dexpantenol. Dexpantenol är prekursor till vitamin B5 och kallas även för drottningen av hudvitaminer. Ämnet stärker de naturliga skyddsbarriärerna i torr hud och återställer hudens balans.  Det främjar produktionen av nya celler och hjälper befintliga celler att förnyas. Dexpantenol motverkar aktivt hudrodnad och är det perfekta botemedlet för extremt torr hud. Redan efter några dagars användning omvandlas torra och spruckna områden på ett mer effektivt sätt. Ämnet har en lindrande effekt och huden känns mjuk igen.