Behandla solallergi

Ta reda på vad som orsakar solallergi och hur du kan förebygga det.

Solallergi

Tecken på att din hud är extra känslig för solens UV-ljus är att du bränner dig, det kliar, du blir röd eller får utslag av solen. Det kan betyda att din hud är allergisk mot solen.

Det finns flera orsaker till att man får solutslag. Vissa personer har en ärftlig typ av solallergi, medan andra utvecklar känslighet mot solen efter att ha tagit vissa läkemedel. Personer med ljus hy och unga kvinnor har lättare att få solallergi, men det kan drabba alla, oavsett ålder och hudfärg. Vissa som är allergisk mot solen får inga utslag av solen, medan andra kan få flammig hy av solens UV-strålar. 

Vi ska titta närmare på solallergi, vad man ska hålla utkik efter och hur man behandlar det längre ner.

Varför får vi utslag av solen?

Solutslag är ofta en allergisk reaktion på solens UV-strålar (ultravioletta strålar)

Allergiska reaktioner uppstår när vårt immunförsvar går på högvarv och försöker tackla ett ofarligt ämne som systemet uppfattar som ett hot mot kroppen. Resultatet av en sådan ”attack” är en allergisk reaktion.

När det gäller solallergi behandlar immunförsvaret solbränd hy som främmande celler och reagerar då på ett sätt som kan få huden att klia. Det bästa är att kontakta din läkare för professionella råd om du tror att du har solallergi.

Men det finns även andra orsaker till varför huden kan klia när man har varit i solen. Solutslag är visserligen kopplade till soliga dagar, men de orsakas oftast av man svettas mycket snarare än av själva soltrålarna.

Solallergi och hur man behandlar det

Solallergi orsakar röda kliande utslag och kan förvandla utflykten till stranden eller picknicken en varm sommardag till en plåga 

Det finns flera olika solallergier som kan ge utslag av solen. Vi ska ta en närmare titt på dem innan vi tittar på hur vi kan behandla solutslag.

Polymorf ljusdermatos

Polymorf ljusdermatos, även kallat soleksem (som kanske ger en fingervisning om hur besvärande det kan vara) är den vanligaste formen av solallergi. Man tror att det beror på att immunförsvaret reagerar på en förändring i ett ämne i huden på grund av exponering för UV-ljus. 

Det orsakar kliande eller brännande solutslag som kan uppkomma inom några timmar efter att man har varit i solen, men det även dröja upp till två eller tre dagar. Utslagen kan vara kvar i upp till två veckor.

Polymorf ljusdermatos misstas ofta för värmeutslag (se längre ner). 
De flesta människor drabbas av polymorf ljusdermatos när de har varit ute i solen i flera timmar en solig dag, men en del människor kan få irriterande solutslag efter bara några minuter ute.

Hur ser polymorf ljusdermatos ut?

Solallergi brukar visa sig på de delar av huden som utsatts för solljus, till exempel huvud, hals, bröstkorg och armar. Allergin kan visa sig på flera olika sätt:

- En samling röda knottror på runt 2 till 5 mm.
- Vissa kan få blåsor som förvandlas till stora, torra och röda fläckar som ser ute lite som eksem. 
- I sällsynta fall kan solutslag vara runda hudfläckar som ser ut som lite måltavlor. 

Solurtikaria

Solurtikaria är ett ovanligt besvär som ger utslag (stora kliande röda svullnader) på hud som exponerats för solen. 

Hur ser solurtikaria ut?

Kliande rödaktiga prickar eller blemmor visar sig oftast på oskyddad hud inom bara några minuter efter exponering för solen. De kan vara kvar i allt från några minuter till upp till flera timmar.

Utslagen visar sig oftast på oskyddad hud efter bara några minuters exponering för solljus.

Fotoallergisk dermatit

Solljus kan ibland reagera på något ämne som finns i något du har på huden, till exempel ett solskydd, och då framkalla en allergisk reaktion som kallas fotoallergisk dermatit. 

Ingredienser i parfymer, smink eller salvor, även läkemedel man tar genom munnen (bland annat ibuprofen och vätskedrivande medel) kan framkalla en irritation som en reaktion på solljus.

Hur ser fotoallergisk dermatit ut?

Symptomen kanske inte visar sig förrän en eller två dagar efter att du varit i solen och när de visar sig, är det oftast som kliande röda utslag eller små blåsor.

Ibland kan solutslag även sprida sig till delar av kroppen som varit täckta av kläder.

Behandla hud som drabbats av solallergi

Det finns flera sätt att lindra och minska besvären som orsakas av solutslag:

  • Undvik solen, särskilt mellan 11 och 15 på dagen då solen är som starkast.
  • Använd ett solskydd med hög SPF och bra UV-index. Smörj in huden ofta och jämnt med ett ordentligt lager med solskydd.  Prova en solkräm som till exempel NIVEA SUN Protect & Moisture Sun Spray SPF30 som är enkel och snabb att smörja in och ger ett bra skydd mot solens strålar. Ju enklare du gör det för dig, desto troligare är det att du och din familj smörjer in er ofta. 
  • Om du tror att det är solkrämen som framkallar en reaktion, kan det vara bra att byta till en som passar känslig hud, till exempel NIVEA SUN Sensitive Immediate Protect Soothing Sun Spray SPF 50+ eller NIVEA SUN Sensitive Immediate Protect Sun-Allergy Lotion SPF 50+. Den lugnande formulan med aloe vera är parfymfri och behaglig för huden, men ger samtidigt ett bra UVA- och UVB-skydd. Prova NIVEA SUN UV Face Soothing Sensitive Cream SPF50 till ansiktet som är särskilt framtagen för att stilla och lugna känslig hud och irritationer.
  • Ha kläder som skyddar när du är ute, framför allt keps eller solhatt och långärmat (glöm inte heller halsen!) 
  • Personer med känslig hud ska undvika att använda parfym när det varmt ute, särskilt på delar av huden som inte täcks av kläder, till exempel den övre bröstkorgen och halsen. 
  • Besök din läkare som kan ordinera antihistaminer eller kortisonkrämer om du får allvarliga reaktioner.


Andra tillstånd som kan orsaka solallergi

Vissa personer kan vara allergisk mot solen och få kliande hud efter att ha varit ute i solen, även om de inte får några utslag. 

Det finns några olika anledningar till att man får solallergi utan solutslag. Bland annat:

- Torr hud: torrt varmt eller kallt väder kan orsaka torr och irriterad hud. Undvik att torka ut huden med stark tvål eller ansiktsrengöring. Torr hud blir vanligare med åldern, så det är viktigt att hitta en bra dagkräm och använda solkräm varje dag för att lindra den torra huden. Prova NIVEA SUN UV Face Anti-Age & Anti-Pigments Cream SPF 30 som dessutom ger dig en Q10-formula som förebygger hudens åldrande och motverkar fina linjer och rynkor som ofta tilkommer med torr hud. 
- Hösnuva: något mindre trevligt med sommaren för en del är hösnuvan, som kan orsaka klåda, särskilt runt näsan och på halsen. Den är visserligen inte direkt relaterad till solen, men våren och sommaren är perioder då många får hösnuva och när vi vistas mer ute kan vi få symptom. 

Värmeutslag

Det här är något många klagar på och det orsakas av att svettkörtlarna täpps igen. När svetten inte kan tränga ut leder det till att vi får utslag några dagar senare. Symptomen kan bland annat vara små kliande röda prickar var som helst på kroppen. Det orsakas inte specifikt av solen. Man kan få värmeutslag i ett varmt rum på vintern. Men vi förknippar ofta värmeutslag med sommaren eftersom det är troligare att vi svettas när det är varmt ute.

Värmeutslag försvinner av sig självt efter ett tag, men du kan lindra klådan genom att lägga en kall blöt handduk över utslagen. 

Värmeutslag kan förvärras av solkräm, så om det är ett problem för dig ska du välja en solkräm för känslig hud, till exempel parfymfria NIVEA SUN Sensitive Immediate Protect Soothing Sun Spray SPF 30 på kroppen och NIVEA SUN UV Face Mineral Cream SPF 50+ i ansiktet