tre flickor ler

Vad är solallergi och hur kan man behandla solallergi?

Solallergi kan orsaka besvär och rodnad. Ta reda på hur du kan förebygga och lindra solallergi med NIVEA.

GUIDE TILL SOLALLERGI

Om du någon gång har fått reaktioner efter att ha varit i solen kan du ha stött på termen ”solallergi” och undrat vad det är. Ta reda på vad det är, vilka symptomen är och hur du kan behandla solallergi.

VAD ÄR SOLALLERGI?

Solallergi är en term som används för att beskriva olika hudreaktioner som man kan få efter att man har varit i solen. Du kan även ha hört det beskrivas som ”solutslag” eller ”solkänslighet”. 
 
 Solallergi kan vara ärftligt eller bara plötsligt dyka upp hos någon som aldrig haft det förut.

 

Ett sätt att skydda sig mot solallergi om man är känslig är att använda en solkräm med SPF50, till exempel NIVEA SUN Kids Sensitive Protect & Play Sun Trigger Spray SPF 50+.

Den vårdande formulan är extra vattenresistent och utformad för att erbjuda ett solskydd som är särskilt anpassat för barns känsliga hud. Den stärker dessutom hudens skyddsbarriär för att minska risken för solallergi och ge långverkande återfuktning.

NIVEA Protect & Moisture Sunscreen Spray Spf 30

OLIKA TYPER AV SOLALLERGI

Solallergi är en samlingsterm, så det är viktigt att komma ihåg att inte alla drabbas på samma sätt. Det finns en rad olika åkommor som alla räknas som solallergi:
kvinna som står i solen

1) Polymorf ljusdermatos, även kallat ”soleksem”, är den vanligaste formen av solallergi. Ofta får man då små knottror eller röda partier (ibland med blåsor) efter några timmar i solen.

 

2) Fotoallergisk reaktion är när en kemikalie som applicerats på huden reagerar med solljuset och irriterar huden. Det kan till exempel orsakas av solskydd eller parfymer.

 

3) Ljusurtikaria är en typ av fotodermatit som ibland kallas för ”nässelutslag” av solen. Utslagen kan uppstå redan efter några minuter i solen och kan vara allt från milda till allvarliga.

 

4)  Aktinisk prurigo är en typ av utslag som oftast drabbar personer med mörkare hudtoner. Det ger knottror som även kan förekomma på delar av kroppen som inte har utsatts alls för solen.


HUR SER SOLALLERGIUTSLAG UT?

kvinna som applicerar Nivea solskyddskräm

Det är oftast lätt att upptäcka solutslag eftersom det är en ganska kraftig hudreaktion som är svår att missa. Utslagen kan se ut så här: 
 
 - Upphöjda prickar eller utslag
 - Samlingar med små knottror eller blåsor
 - Röda prickar
 - Klåda på kroppen
 
 Tvärtemot vad många tror dyker utslagen ofta upp på delar av kroppen som inte har utsatts för solen. De vanligaste ställena att få utslag av solen på är: 
 
 - Urringningen
 - Handryggen
 - Utsidan av armar och underben


SYMPTOM PÅ SOLALLERGI

Det finns även andra symptom att hålla utkik efter, förutom reaktionerna på huden. Man kan få liknande symptom som vid hösnuva och andra typer av allergiska reaktioner, till exempel:
 
 - Lågt blodtryck
 - Huvudvärk
 - Illamående
 - Andningssvårigheter
 
De här symptomen kan också vara tecken på något allvarligt, så kontakta en läkare för säkerhets skull om du har någon av dem här symptomen utan att veta varför.

BEHANDLING AV SOLALLERGI

Utslagen kan se otäcka ut, men lyckligtvis är de oftast inte särskilt farliga. Ofta kan de gå över av sig själva efter bara några timmar. Om de inte försvinner kan det handla om värmeutslag och det kan ta några dagar innan de försvinner. 
 
Det bästa för att lindra solallergi är att hålla sig borta från solen tills utslagen har lagt sig. Det kan även hjälpa att ta receptfria antihistaminer för att minska eventuella besvär.
kvinna som ligger i solen

 

I allvarligare fall kan du behöva ta läkemedel mot solallergi under en kortare tid, särskilt om du har andningssvårigheter eller andra allvarligare symptom.

 

BEHANDLING AV SOLALLERGI

LÄKEMEDEL MOT UTSLAG AV SOLEN

Du kan behöva kontakta en läkare om det dröjer innan solutslagen försvinner. I lindriga fall kan läkaren skriva ut lite starkare antihistaminer för att lindra symptomen. 
 
 I allvarligare fall kan du behöva ta läkemedel mot solallergi under en kortare tid, särskilt om du har andningssvårigheter eller andra allvarligare symptom.

BEHANDLING AV SOLALLERGI

HUSKURER MOT SOLALLERGI

Om du vet att solallergin förmodligen kommer att gå över snabbt kanske du väljer att bara vänta. Under tiden kan du testa några av de här sakerna för att lindra besvären: 
 
 – Se till att huden är återfuktad. Om du inte har extra känslig hud, kan återfuktande produkter bidra till att läka sprucken eller torr hud som man kan få efter att ha bränt sig i solen.
 
 - Använd lindrande krämer. Om huden är öm kan du försöka lindra med ett kylbalsam eller aloe vera medan du väntar på din solallergi ska gå över.


HUR FÖREBYGGER JAG UTSLAG AV SOLEN?

Vissa typer av solallergi är ärftliga, så ibland går det inte att skydda sig helt mot solallergi utan överdriven försiktighet. Kontakta en läkare för att göra ett test om du är osäker på vilken typ av solallergi du har eller hur du bäst undviker en reaktion. 
 
Här är några saker du kan göra för att skydda huden mot solen:

Se till att alltid smörja dig med ett solskydd med minst SPF 30 innan du går ut. Det är extra bra om solskyddet dessutom har ett bredspektrumsskydd mot UVA- och UVB-strålar, till exempel NIVEA SUN Sensitive Immediate Protect Sun-Allergy Lotion SPF 50+, som är utvecklad för känslig hud. Den parfymfria formulan med ekologisk aloe vera skyddar mot solallergi och irritationer. 
 
 Täck huden med kläder så mycket du kan. Det kan vara knepigt på sommaren, men försök att använda lättare material, till exempel bomull och linne, som kan vara sköna även när det är varmt. 
 
 Undvik att vara i solen när den är som starkast. Det varierar från land till land, så det är bäst att du kollar upp när den är som starkast hos dig.
 
 Tänk på att läkemedel kan utlösa en fotoallergisk reaktion. 
 
 
 Applicera solskydd igen så fort du har badat eller om du har svettats mycket. NIVEA SUN UV Face Triple Protect Fluid SPF 50+ är en lätt, kladdfri solkräm för ansiktet som inte bara ger ett mycket starkt skydd mot UVA-/UVB-strålar, utan även innehåller vitamin E som håller huden återfuktad i 48 timmar.

Sensitive Allergy Protect Spray Spf 50+

SOLALLERGI I ANSIKTET

Det är viktigt att också skydda ansiktet, även om det är troligare att man får solutslag någon annanstans på kroppen. Om du får reaktioner i ansiktet kan det vara extra jobbigt om huden blir torr eller spricker. 
 
Se till att applicera en särskild ansiktskräm med SPF för att skydda ansiktet mot solutslag. Ett enkelt sätt att komma ihåg det är att använda en återfuktande produkt med SPF i din hudvårdsrutin. Då vet du att du applicerar du ett lager SPF varje morgon.