Historien om hudvård

Vissa produkter kommer och går medan andra är favoriter över generationer. Utforska hudvård genom tiderna och se hur NIVEA Creme blev en synonym för skydd och vård

Utforska hudvårdens historia

Hur mycket har våra hudvårdsrutiner förändrats över tiden? Upptäck hudvårdens ursprung och ta reda på hur den utvecklats runt om i världen.

Utforska hudvård

Kvinnor har vårdat sin hud i århundraden. Hudvårdsrutinerna har dock förändrats mycket och är olika från en kontinent till en annan. 1900-talet var hudvårdsprodukternas gyllene era och en tid då de blev tillgängliga till alla kvinnor, inte bara de rikaste.

Precis som i dagens hudvård så växlande trenderna. 20-talet handlade t.ex. helt om produkter som skulle ge en ungdomlig hy. Detta var del av den livfulla eran som bobbarna tog med sig.

På 60-talet infördes hudvård i flera steg – rengöringsmedel, toner och återfuktande creme, rutinen som vi känner till idag. Under 90-talet infördes vitaminer i formler för att bidra till att minska tecken på åldrande.

aloe-vera-oil

Hudvård genom tiderna

Under 1500- och 1600-talet användes naturliga produkter för hudvård och kosmetika. Örter, alkohol och växter användes t.ex. för att göra toners, salvor och krämer för behandling av hudbesvär. På den tiden var Kastilien-tvål reserverad för överklassen.

Hudvård runt om i världen

Kvinnors intresse för hudvård kan spåras i världen genom århundradena. Egyptierna använde eteriska oljor för att skapa antirynkcremer. Under romartiden var skrubbar med naturliga ingredienser som frön och honung populära för att göra huden mjuk, slät och jämn.


Historien om NIVEA – en historia om hudvård

NIVEA har varit familjernas välbekanta vän i över 100 år och har givit renhet, enkelhet och noggrant utvalda ingredienser.

Presentering av NIVEA Creme

Alla känner till den blå burken, den vita cremen och den oförglömliga doften. Cremen är älskad av generationer runt om i världen för dess fuktighetsegenskaper och dess helt unika doft, vilka är synonyma med skydd, vård, tillit och lycka.

Historien om NIVEA hudvård

NIVEA startade år 1890 då apotekaren Dr Troplowitz startade ett laboratorium för dermatologiterapeutiska preparat i Hamburg. Troplowitz och professor Unna, vetenskaplig konsult och dermatolog, skapade den första vatten-i-olja-emulsionen.

De upptäckte en ny bas kallad Eucerit®.  Det är ett vax som finns i fårull och som fungerar som ett emulgeringsmedel. Olja och vatten kunde nu bindas i en fast, snövit cremebas för första gången. Tidigare reagerade emulsioner på temperaturförändringar och delades i vatten- och oljedelar. 

Cremen som innehållande lipider och oljor och en unik doft lanserades år 1911. Detta var början på en oöverträffad varumärkeshistoria.

Inverkan av NIVEA Creme

När NIVEA Creme först lanserades fick den stor uppmärksamhet – inte bara vad gäller den innovativa produkten utan även dess förpackning.

Användningen av en speciell maskin för att förpacka krämen i aluminiumburkar var ett historiskt ögonblick som markerade en vändpunkt för modern kosmetika. 

Det var ingen överraskning att den snövita cremen blev en omedelbar succé. Formeln användes som kroppslotion, ansiktskräm och handkräm, men också för att sköta barnhud eftersom den var så mild. Innan NIVEA Creme lanserades år 1911 användes bara vatten, tvål och pulver.

Tre år senare såldes NIVEA Creme i 34 länder. Idag är det fortfarande NIVEAs bästsäljande produkt, med mer än 15 miljarder burkar sålda sedan lanseringen.

Visste du...?

  • Ingen annan NIVEA kräm är mer universell och mångsidig än NIVEA Creme.
  • NIVEA Creme skyddar mot effekterna av kyla genom att ge huden ett skyddande skikt.
  • NIVEA Creme är lämplig för alla hudtyper.
  • NIVEA Creme fungerar som handcreme, ansiktsvårdsprodukt och kroppslotion.
  • NIVEA Creme är mer än en creme. Den är din huds bästa vän och vårdnadshavare.