beröringens-kraft-rubrik

Lär dig om beröringens kraft

Hudkontakt hjälper oss att utvecklas både fysiskt

Upptäck beröringens kraft och effekten den har på våra liv från barndom till vuxen ålder. Förstå hur känslan av beröring fungerar och mycket mer.

Beröringens kraft – förstå vetenskapen

Beröring påverkar mer än vad som händer i huden – den interagerar med känselreceptorer för att skicka meddelanden genom kroppen via neuroner.

Känsla av förtroende

mor-med-dotter-på-stranden

Känslan av beröring kan mycket lätt bli en del av den dagliga rutinen. Beröring och närhet skapar förtroende och är mycket viktigt för barnens utveckling. Den viktiga känslan av beröring kan kombineras med en mild tillämpning av NIVEA Creme.

Hur fungerar beröring egentligen?

Du har cirka 5 miljoner känselreceptorer under din hud i hela kroppen. När du känner smärta, beröring eller temperaturtryck skickar dessa receptorer elektriska signaler via neuroner, genom ryggraden och ända till hjärnan. 

Dessa receptorers huvudjobb är att skydda kroppen. Om receptorerna exempelvis skickar en signal om att du har ont eller fryser så svarar hjärnan med en lämplig reaktion. Det kan få dig att avlägsna dig från källan till smärtan eller få din kropp att börja skaka på grund av temperaturen.

Beröringens kraft i vardagen

Känslan av beröring kan vara lugnande och tröstande hos såväl vuxna som barn, särskilt när man lider av sjukdom eller ångest.

Det somatosensoriska systemet i praktiken

Det somatosensoriska systemet gör det möjligt för oss att uppleva beröring, smärta, tryck, värme och rörelse. Detta system är baserat på ett nätverk av sensorer i hela kroppen som aktiveras när vi känner av värme eller tryck.

Dessa sensorer skickar information till hjärnan med hjälp av neuroner så att din kropp vet vad som händer på olika områden. Dessa skickar in sin tur signaler till hjärnan via ryggmärgen.

Hjärnan avkodar signalerna för att förstå vilka känslor det handlar om: smärta, beröring eller temperatur.

Roliga sensoriska fakta

gravid-kvinna

Visste du att barn redan har lärt sig känslan av beröring innan de kommer ut ur livmodern? De rör sig när de känner någonting som rör dem. Barn använder känslan av beröring för att navigera och också som en form av tröst. Det är därför de tycker om att hållas nära efter födseln.

background

Omfamna beröringens kraft och ta hand om din hud med hjälp av cremer