Acne treatment

BEHANDLING AV AKNE OCH HJÄLP

Lär dig mer om akne, finnar och orenheter. Hur man behandlar dem och vilka produkter som är de bästa för aknebenägen hud.

VILKA TYPER AV AKNE FINNS?

Akne kan vara riktigt frustrerande att ta itu med, särskilt i tonåren. För att ta reda på den bästa akne-behandlingen är det är viktigt att identifiera vilken typ av akne du har.

Det finns olika egenskaper: milda fall av akne orsakar pormaskar och finnar. I svåra fall kan smärtsamma inflammationer och varblåsor som abscesser uppstå, vilket kan kräva ytterligare akne-hjälp.
acne treatment advice

AKNE VULGARIS

Cirka 70-95% av alla ungdomar lider av akne vulgaris under puberteten. Huden producerar för mycket talg, som i kombination med en störning i hornhuden, inte kan rinna bort. Som ett resultat blir porerna blockerade. Pormaskar bildas, liksom var-liknande finnar. I denna typ av akne finns det i grunden tre egenskaper för att skilja mellan dem: 

 • Akne comedonica är den mildaste formen och kännetecknas av sina oinflammerade öppna pormaskar
 • Den medelsvåra formen, akne papulopustulosa, tränger in i de djupare skikten av huden med sina irriterade finnar och i vissa fall inflammationer.
 • Akne conglobata är den allvarligaste formen av akne vulgaris - detta presenterar klumpar, abscesser och varblåsor som kan resultera i märkbar ärrbildning.
 • Akne vulgaris försvinner vanligtvis när puberteten är över. Om akne inträffar efter att du har fyllt 25, är det känt som kvardröjande akne, vuxenacne, eller ""akne tarda"". Samma akne-behandling för ""akne tarda ""gäller ofta för ""akne conglobata"", så var noga med att läsa igenom vår akne-hjälp oavsett om du är tonåring eller lider av vuxenacne.
 • Akne inversa: Denna kroniska typ av akne förekommer i faser. Symtomen är allvarligare och kan ses på fler delar av kroppen som axlar eller ljumskarna. I denna typ bildas små klumpar under huden som kan utvecklas till abscesser eller varblåsor.
 • Mallorca akne: Små finnar kan bildas på huden några dagar efter att ha utsatts för intensiv solstrålning. Sådana hudreaktioner uppstår på grund av UV-strålar som interagerar med oljiga solskyddsprodukter. Det resulterar i en inflammation i hårsäckarna som orsakas av fria radikaler.

Cystisk akne är den allvarligaste formen av akne och påverkar väldigt få personer. Cystisk akne kan vara smärtsamt på grund av infektioner och inflammationer orsakade av de blockerade porerna.

acne treatment advice

ORSAKER TILL AKNE

Det finns många orsaker till akne men de flesta människor kommer att uppleva det i sina tonår.

 • Hormoner
  Hormonnivåerna fluktuerar, och mer så när man går igenom puberteten. Du kommer sannolikt att börja producera hår på din kropp och ansikte som inte fanns där innan. Deras hårsäckar kan fånga smuts och fett när hormoner som påverkar oljeproduktionen går in i overdrive, vilket orsakar överflödig olja i ansiktet som kombinerat kan täppa till dina porer. Dessa hormonella förändringar kan också uppstå under graviditeten vilket kan göra att akne återuppstår om du är gravid.

 • Blockerade Porer
  En stor orsak till akne är blockerade porer, det kan vara smuts, överflödig olja, döda hudceller, förorening eller smink. Denna uppbyggnad främjar bakterietillväxt och kan orsaka finnar i ansiktet.

 • Miljö
  Din omgivning bidrar till din hudhälsa och det är viktigt att identifiera om det påverkar din hud negativt och är en orsaksfaktor i din akne. Om du bor eller arbetar nära stora vägar och städer är din hud utsatt för föroreningar samt mer damm och smuts i luften. Detta kan fastna vid oljan på din hud och byggas upp för att täppa till porer. Speciellt om du inte tvättar ansiktet i slutet av varje dag.

 • Genetik
  Genetik kan spela en massiv roll i den utsträckning akne påverkar dig. Genetisk predisposition kan vara skillnaden mellan hur illa du påverkas både av miljöfaktorer och hur du upplever akne under dina tonår.

 • Övriga Faktorer
  Kost, tvätta makeupborstar, lämnar kvar makeup, produkter som inte passar din hudtyp (ta reda på din hudtyp) kan alla påverka akne.

Oavsett orsak finns det ofta akne-behandling och läkemedel som kan ge fördelar för huden.


AKNE – VAD KAN DU GÖRA?

Akne utvecklas av olika skäl: Genetisk predisposition, stress eller hormonella fluktuationer kan alla utlösas av detta hudproblem. Att ta hand om din hud korrekt är särskilt viktigt för akne-behandling med denna typ av hud.

SAKER ATT UNDVIKA OM DU HAR AKNE

Det finns små steg du kan vidta för att ta itu med din akne, att behandla din akne kan ta formen av små livsstilsförändringar för att lindra några av symptomen.

 • Kläm eller peta inte sönder finnar eftersom detta faktiskt kan göra dem värre och orsaka permanent ärrbildning
 • Tvätta finnar med en mild tvål/cleanser, lämplig för känslig hud med ljummet vatten som NIVEA Sensitive Cleansing Milk
 • Överdriv inte med tvätt, vi kan inte betona det tillräckligt. Att tvätta mer än två gånger om dagen är överdrivet och kan orsaka att din hud överproducerar talg. Exakt vad du inte vill när du försöker kontrollera akne.
 • Undvik att använda för mycket smink när du lider av ett akne-utbrott. Detta kan hjälpa täcka över finnar men kan göra mer skada på medellång/lång sikt eftersom porerna blir blockerade. Prova att leta efter icke-komedogent, vattenbaserat smink
 • Gå inte till sängs med smink på
 • Exfoliera din hud för att rensa blockerade porer några dagar (beroende på din hudtyp)
 • Ät hälsosamt, mindre fet snabbmat
 • Använd produkter avsedda för din hudtyp
 • Regelbunden motion kan bidra till att förbättra blodflödet och förbättra ditt humör. Se bara till att duscha efteråt
 • Tvätta håret och om du är en man, skägget. Oljor från ditt hår kan bidra till akne
 • Tvätta dina kuddar regelbundet - oljor och smuts från ditt ansikte kan enkelt överföras till dina kuddar. Att regelbundet tvätta dem kan hjälpa till att klara upp din hud.

VAD HJÄLPER MOT AKNE? HUR DU TAR HAND OM OREN HUD

Din dagliga hudvårdsritual bör innehålla intensiv ansiktsrengöring med en antibakteriell tvättgel, såsom NIVEA Blemish Daily Wash Scrub. Använd en mild skrubb en gång i veckan och en ansiktsmask för att lugna huden. Du kan ta reda på mer om att ta hand om fet och oren hud här.

Fråga din hudläkare om råd för hjälp mot akne!

Förutom din dagliga hudvård bör svåra former av akne behandlas medicinskt. Det finns många alternativ för behandling beroende på utbrottets svårighetsgrad och din hudtyp. Tillsammans med din hudläkare, utveckla en akne-behandlingsplan som passar bäst för dina behov.

Typer av behandling för akne:

 • Lokal behandling: denna akne-behandling behandlar de drabbade områdena av huden med balsam, tinkturer, geler eller lotioner.
 • Läkemedelsbehandling: om lokal behandling inte lyckas, bör du överväga oral läkemedelsbehandling.
 • Alternativ medicin: Ayurveda, kinesiologi, Bachblommor, traditionell kinesisk medicin och bio-resonans kan också hjälpa till att bekämpa akne.

KLAR HUD - VAR AKTIV!

Behandling av akne är ofta en lång process och finnar kan orsaka psykisk stress. Men du har kontroll: undersök dina livsstilvanor. Dessa kan också vara en orsak till skadad hud, och enkla livsstilsförbättringar kan vara ett bra verktyg för bästa akne-behandling.
drink water for acne treatment
Drick mycket vatten eller osötat te. Detta kommer att hålla kroppen försedd med viktiga mineraler och spola ut giftiga ämnen. Undvik saft och kolsyrade drycker. Vatten hydrerar också din hud, och eftersom vatten förloras hela dagen genom svett är det viktigt att fylla på lagren. Allt avfall spolas bort från kroppen med vatten och hjälper till att bekämpa din akne som ett resultat. För att minska blodsockernivån efter en rik måltid, testa att tillsätta två teskedar vinäger till ett glas vatten.
eat vegetables for acne treatment
Vitamin A minskar talgproduktionen och ökar hälsosam hudproduktion samtidigt som den skyddar mot bakterier. För att säkerställa en klar hud, inkludera regelbundet spenat, morötter, grönkål, papaya, honungsmelon eller sötpotatis i dina måltider.
acne treatment - eat nuts
Kakao innehåller många aktiva ingredienser som antioxidanter, som kan binda fria radikaler i kroppen. Kakao innehåller också omega-6 som stimulerar hudproduktion och tillväxt. Mörk choklad kan skydda din hud mot skadliga ämnen. Detta är ett tillfälle när det är tillåtet att smaska i sig choklad!
citrus fruits for acne treatment
C-Vitamin hjälper huden att producera kollagen. Detta resulterar i en fräsch hy. Massor av C-Vitamin finns i citrusfrukter, broccoli och böngroddar i synnerhet. Dessa livsmedel har också ett lågt glykemiskt index, vilket innebär att det inte kommer att höja din blodsockernivå särskilt mycket, vilket innebär att talgproduktionen inte utlöses, och minskar överflödig olja och talg på huden.
olives for acne treatment
De omättade fettsyrorna omega-3 och omega-6 är mycket nyttiga och håller huden smidig eftersom omega-3 reglerar oljeproduktionen medan omega-6 stimulerar hudreproduktion. Det finns en särskilt stor mängd omättade fettsyror i lax, nötter och olivolja. 

MINDRE ÄR IBLAND MER MED AKNE-BEHANDLING

Undvik att tvätta alltför mycket, eftersom hud som lider av föroreningar är mycket känslig. Överdriven tvättning eller till och med skrubbning gör inflammationen värre, använd hudprodukter mot akne sparsamt.

MAT SOM ÄR BRA FÖR DIN HUD

Rätt kost för akne

Förutom konsekvent och specialanpassad hudvård har din kost också en viktig effekt på din hud. Vitaminer och antioxidanter från frukt och grönsaker är bra för din hud, och ett bra sätt att hjälpa akne-behandling. Din blodsockernivå har också en inverkan på utvecklingen av akne. Studier har visat att en kod med lågt glykemiskt index håller blodsockernivån under kontroll och hjälper till att lindra akne. När det gäller näring betyder ""glykemisk belastning"" mängden kolhydrater som lätt kan absorberas av blodet. Människor som lider av akne bör vara uppmärksamma på sin dagliga kost för att se till att detta hålls så lågt som möjligt.

Stressa inte!

Stress eller negativa känslor påverkar vår fysiska hälsa. Huvudvärk och hudproblem orsakas ofta av stress. För att förhindra finnar, gör en målinriktad insats att undvika ångest och spänning. Ta lite tid för dig själv! Bara genom att jogga tre gånger i veckan, kommer du att drabbas mycket mindre av de dagliga symptomen på stress. Att ta tid att slappna av är ett så bra sätt att ge din kropp med viktig aknehjälp.

Avkopplande bad släpper inte bara psykologiska och fysiska spänningar; de är också bra för din hud. Meditation och autogen träning kan också ha ett positivt inflytande på din sinnesstämning. Varför inte prova lite ansiktsyoga.

product-stage-bg