kvinna som undviker akne

NIVEA:s guide för akne behandling

Allt du behöver veta om vad akne beror på och hur du får bort akne.

NIVEA:s guide för akne behandling

Akne drabbar oftast oss alla någon gång i livet. Akne orsakar finnar, gör huden alltför oljig och kan dessutom vara smärtsamt. Om du söker efter ett sätt att förbättra din akne, vill veta mer om de olika typerna av akne eller är på jakt efter en rutin som vårdar aknebenägen hud – då har du kommit rätt.

Vad är akne egentligen?

Med akne menas långvariga utbrott av finnar eller blemmor.
 
 Många människor drabbas av akneutbrott i ansiktet. Men vissa drabbas av akneutbrott på ryggen eller t.o.m. på bröstkorgen. I sådana fall bör du uppsöka läkare eftersom du förmodligen har drabbats av ett mer allvarligt fall av akne.

Vem drabbas av akne?

Alla kan drabbas av ett aknerelaterat utbrott. Faktum är att omkring 95 procent av personer i åldrarna 11–30 är drabbade av akne i viss utsträckning. Och omkring 3 procent av vuxna över 35 år drabbas av akne. Det är en mycket vanligt förekommande hudåkomma som kan drabba vem som helst.


De sex olika huvudtyperna av akne

Här är de sex huvudtyperna av akne, men det kan vara svårt att skilja dem åt. 
 
kvinna som rengör hennes ansikte med en bomullsrondell
1. Mild akne (acne comedonica)
 Detta är den mildaste formen av akne och känns igen på pormaskar som inte är inflammerade som förekommer i den oljiga T-zonen.
 
 2. Medelsvår akne (acne papulopustulosa)
 Denna medelsvåra till allvarliga form av akne tränger djupare ner i huden och orsakar irriterande finnar. I vissa fall kan detta orsaka smärtsam inflammation. 
 
 3. Tonårsakne (acne vulgaris) 
 Detta är den vanligaste typen av akne. Den yttrar sig som ansamlingar av finnar och oljig hud. Denna typ av akne försvinner vanligtvis efter puberteten.
 
 4. Svår akne (acne conglobata) 
 Detta är den allvarligaste formen av acne vulgaris. Den yttrar sig som knölar, bölder och pustler som kan leda till tydlig ärrbildning.
 
 5. Kronisk akne (acne inversa)
 Detta är en kronisk form av akne som kommer i skov. Den är mer allvarlig och uppträder över hela kroppen på områden såsom axlar och skrev. Med denna typ av akne bildas små knölar under huden som kan utvecklas till bölder och pustler.
 
 6. Mallorca-akne
 Detta uppkommer ofta efter långvarig exponering för sol. Mallorca-akne yttrar sig som små finnar som orsakats av kombinationen av intensiva UV-strålar och oljiga solskyddsprodukter. Det är lyckligtvis enkelt att  hitta specialiserade solkrämer för oljig, aknebenägen hud.

 
 NIVEA rekommenderar alltid att du konsulterar en licensierad dermatolog eller t.o.m. din läkare för mer hjälp och råd – särskilt om du upplever stor smärta p.g.a. dina akneutbrott.

Sex typer av finnar

1. Svarta pormaskar – dessa utgörs av små igentäppta porer. De kan vara svarta eller gula till färgen. Om du klämmer ut dem kan de bli inflammerade, så därför är det klokt att lägga undan pincetten och i stället satsa på en bra rengöringsprodukt.
 
 2. Vita pormaskar – liknar svarta pormaskar, men är oftast vita till färgen (därav namnet).
 
 3. Papler – små, röda finnar som kan vara ganska smärtsamma. 
 
 4. Pustler – papler utvecklas ofta till pustler. Deras innehåll kan bli inflammerat och pustler är ofta vita längst ut. Kläm inte ut dem! Satsa i stället på en behandlingskräm. 
 
 5. Noduli – stora, hårda knölar som byggs upp under hudens yta och som kan vara smärtsamma.
 
 6. Cystor – dessa kan vara extremt smärtsamma. De påminner om bölder under huden och eftersom de förekommer djupt ner i huden innebär de störst risk för ärrbildning. 
 
 Kläm aldrig dina finnar. Om du gör det kan nya bakterier tränga in och eventuellt orsaka en allvarligare infektion. Fokusera i stället på att hålla din hud ren och använd en kräm mot finnar som är skräddarsydd för just din hudtyp.
 
 
 Tänk på att det kan vara extremt svårt att själv diagnostisera typen av akne och finnar. Om du oroar dig över eller lider av din akne bör du tala med en apotekare, läkare eller dermatolog om ytterligare medicinska behandlingar.
kvinna med en skrubbgel i ansiktet

Har du drabbats av ett akneutbrott?

Vid en första anblick kan ett akneutbrott likna det som kallas ”hudrensning”. Huden kan bli mycket blemmig, oljig, röd och irriterad. Men det finns några avgörande skillnader.

 Hudrensning inträffar oftast när man provar en helt ny hudprodukt med starkare kemikalier, t.ex. en produkt som innehåller anti-ageing-ingrediensen retinol. Det kan vara en mycket lokal reaktion som endast uppträder där man applicerat den nya, starkare produkten. 
 
 Känner du igen det? Om inte, läs vidare för att få veta mer om en del vanliga orsaker till akneutbrott.

Har du drabbats av ett akneutbrott?

Vad beror akne på?

Det finns massor av faktorer som kan orsaka akneutbrott. Det kan handla om allt från maten du äter till hur rena dina sminkborstar är. Ibland kan t.o.m. produkter som inte passar din hudtyp orsaka ett akneutbrott. 
 
Svart flicka med en rosa blomma
Här är fyra vanliga faktorer som kan orsaka mer allvarliga, långvariga akneutbrott:
 
 1. Hormoner
 Akne är ofta kopplat till hormonförändringar, vilket är anledningen till att många drabbas av akneutbrott under tonåren. Men det är viktigt att vara medveten om att akneutbrott kan uppstå när som helst i livet. 
 
 2. Blockerade porer
 Överskottsolja, döda hudceller och t.o.m. smink kan täppa igen dina porer. Denna ansamling främjar bakterietillväxt, som i sin tur leder till finnar.
 
 3. Miljöfaktorer
 Om du bor eller jobbar nära större vägar och städer utsätts din hud för föroreningar och luften är full av damm och smuts. Detta kan sätta sig i ditt ansikte och täppa igen dina porer – därför är det klokt att tvätta ansiktet på kvällen.
 
 4. Gener
 Tyvärr kan aknebenägenheten även vara ärftlig. Ärftligheten kan avgöra hur allvarliga akneutbrott du drabbas av.

Att förebygga akne

Här är ett par enkla sätt att förebygga akneutbrott. 
 
kvinna leende

1. Använd en specifik hudvårdsrutin

NIVEA:s aknebehandlingar och produkter kan hjälpa dig att förebygga – och läka – akneutbrott. Upptäck vårt sortiment med NIVEA micellära vatten som utvecklats med skonsamma formler som både rengör och lugnar huden. Dessa produkter är idealiska allt-i-ett-rengöringsmedel som avlägsnar smuts, smink och bakterier.
 
 Hur fungerar det? Micellärt vatten är fullproppat med pyttesmå partiklar som kallas för ”miceller”. Miceller drar till sig och fångar upp smuts och orenheter som du sedan kan torka bort med en bomullsrondell, så att din hud blir ren och fräsch. 
 
 

2. Förbättra dina dagliga vanor

Att veta vilka produkter du bör använda är det första steget. Men att verkligen använda dem också kan vara en utmaning i sig. 
 
 Var noga med att tvätta ansiktet morgon och kväll och att använda en rengöringsprodukt regelbundet – detta är avgörande eftersom det håller din hud ren och fri från orenheter.
 
 Läs etiketterna på alla dina produkter så att du inte överdriver användningen av dem. Till exempel ska vissa kemiska exfolieringsprodukter bara användas på kvällen två gånger per vecka. Om du använder exfolieringsprodukten oftare än så kan du skada hudens barriär ytterligare. 
 

3. Du är vad du äter

Var noga med att dricka mycket vatten för att spola igenom ditt system och få en klar hud. Du vet förmodligen redan att huden behöver massor av fukt, men det räcker inte bara med återfuktning på ytan. Testa att dricka åtta glas vatten per dag en tid, så bör du snart märka skillnaden. 
 
 Att äta vitaminrika livsmedel såsom spenat, morötter, kål, papaya, honungsmelon och sötpotatis kan hjälpa dig att upprätthålla en hög halt av vitamin A – vilket är avgörande för en frisk hud med lyster. Och vitamin C håller inte bara förkylningar borta utan bidrar också till en frisk hud. Så se till att äta den där apelsinen eller tillsätt citron till ditt vatten när du kan. 
 
 Om man brottas med akneutbrott är det klokt att undvika choklad … men mörk choklad är ett undantag. Mörk choklad har en hög halt av omega-6-fettsyror som främjar hudförnyelse och hårtillväxt. Dessutom är mörk choklad bra för skeletthälsan och kan t.o.m. bidra till att reglera ämnesomsättningen. Så att äta en eller två rutor mörk choklad per dag är faktiskt en bra idé.

Så här blir du av med akne

Akne kan vara en påfrestande och smärtsam åkomma. Men det finns mycket du kan göra för att förbättra din situation. Och tänk på att inte stressa för mycket – det kan förvärra problemet.
 
 Läs vidare för att få veta hur man får bort akne, om det kan försvinna av sig självt, hur länge ett utbrott kan vara och upptäck några behandlingsalternativ mot akne.
Så här blir du av med akne

Hur får man bort akne? Går akne över av sig självt?

Det är frågor som är mycket svåra att besvara! Akne är ofta en smärtsam, irriterande och svårbehandlad åkomma. Vissa upplever att livsstilsförändringar kan påverka deras hudvårdsproblem. När det gäller mer allvarliga och smärtsamma fall av akne är det viktigt att man hittar en lösning. Den långvariga smärtan och irritationen kan ibland göra dig nedstämd. Om så är fallet råder NIVEA dig alltid att uppsöka läkare.

Så här blir du av med akne

Hur länge varar ett akneutbrott?

Det finns inget entydigt svar på den frågan. Det är frustrerande, men ett akneutbrott kan hålla i sig i flera månader. Det varierar verkligen från person till person.
 
 Smärtsamma och mycket synliga akneutbrott kan orsaka en hel del stress – så om du känner dig nedstämd på grund av din hud råder NIVEA dig att tala med en läkare.

Så här blir du av med akne

Alternativ för aknebehandling

1. Huskurer

Det finns huskurer och tinkturer som du kan testa för att minska ett akneutbrott. Tänk på att vara försiktig och rådfråga en dermatolog eller läkare innan du provar någon av dessa huskurer – särskilt om du har känslig hud.
 
 Vissa essensoljor såsom teatree och jojoba kan främja läkning – men applicera inte oljorna i ren form eftersom de är mycket koncentrerade. Prova i stället att blanda ner dem i en gel eller fuktkräm som du applicerar på ansiktet. 
 
 Aloe vera är ett annat suveränt alternativ. Aloe vera är naturligt antibakteriellt och anti-inflammatoriskt och bör därmed ha en bra och lindrande inverkan på akneutbrott. Var alltid noga med att applicera aloe vera-gel på nyligen rengjord hud.
 
 Har du inget sådant hemma? Kolla då om du har honung i skafferiet. Honung är en fantastisk antimikrobiell behandling mot finnar. Använd ett rent finger och applicera lite honung på nyligen rengjord hud för att punktbehandla dina finnar. 
 
 

2. Läkemedel

Om du funderar på att behandla din akne med läkemedel bör du fråga dig fram på apoteket. På apoteket kan de ofta rekommendera receptfria behandlingar och krämer. 
 
 Men om dessa receptfria läkemedel inte fungerar och du känner att du börjar ge upp, bör du rådfråga din läkare om receptbelagda läkemedel. Då måste du förstås besöka en läkare eller en licensierad dermatolog för att få mer specialiserad vård – och ett recept.

3. Alternativa behandlingar

Vissa har blivit hjälpta av mer naturliga, alternativa behandlingar. Det finns alternativ såsom ayurveda, kinesiologi, Bachblommor, traditionell kinesisk läkekonst och bioresonansterapier som vissa hävdar har bidragit till att lugna och t.o.m. läka akneutbrott. 
 
 Rådfråga alltid din läkare innan du provar någon av dessa behandlingar för att säkerställa att de inte är skadliga för dig eller att de förvärrar problemet.

Det är viktigt att du trivs med din hud

Att använda bra produkter och anamma en bra hudvårdsrutin bidrar till att hålla din hud fri från orenheter, men ibland är det svårt att vara på topp. Med NIVEA:s stora hudvårdssortiment och enkla hudvårdstips hittar du enkelt en perfekt hudvårdsrutin.
 
 Kom ihåg att om du drabbas av akneutbrott som varar längre än två månader eller om akneutbrottet är så allvarligt att det försämrar din livskvalitet, bör du kontakta din läkare för att få hjälp och råd.