Hur man får bort finnar

Läs om varför vi får finnar, hur man undviker dem och vad man gör för att bli av med dem!

VAD ÄR FINNAR?

 

Vetenskapen bakom finnar

Finnar är kroppens sätt att läkas. Talgkörtlarna är placerade bredvid små hårsäckar på huden och utsöndrar en olja vid namn talg. Och vad är talg? Talgets jobb är att förhindra att huden och kroppen torkar ut. Finnar uppstår när dessa porer blir tilltäppta och inflammerade. Oftast uppstår finnar omkring T-zonen, hit räknas pannan, näsan och kinderna men du kan också få finnar på hakan. Kroppen försöker därefter att reparera sig själv genom att skicka extra blod och extra kemikalier till området, vilket orsakar en inflammation.

Pormask versus finnar

Pormaskar uppstår när en por är tilltäppt dock inte helt. En finne uppstår när en por är helt tilltäppt och även inflammerad. 

Tonåringar

Tonåringar får oftare finnar därför att porerna är förstorade och hormonerna i kroppen under puberteten gör att det gärna blir ett talgöverskott. Detta i sin tur gör att chansen är högre för att porerna ska täppas till. Läs våra omvårdnadstips för tonåringar för mer information. 


Vad orsakar finnar

Olika anledningar till att vi får finnar i ansiktet

Fel ansiktsvård

Att använda fel produkter på huden kan öka risken att få finnar, speciellt om produkten är för hård mot huden. Parfymerade produkter och produkter med blekmedel kan lätt irritera huden och torka ut den. Ibland när huden blir torr försöker den kompensera och producera mer olja, vilket i sin tur kan orsaka att porer blir tilltäppta och vi får en finne. Se till att du använder vårdande produkter såsom NIVEA 3-in-1 Caring Micellar cleansing water sensitive skin för att rengöra ansiktet om du lätt får finnar, och se också till att hålla huden återfuktad med en produkt såsom NIVEA Daily Essentials Control Shine Mattifying Gel Cream, vilken inte är akneframkallande.

Hormoner

Talgkörtlarna är särskilt känsliga för hormonella förändringar. Eftersom en tonårings hormonnivåer förändras dramatiskt under puberteten, är de extra känsliga för hormonell akne. Hos kvinnor kan de androgena receptorerna producera extra talg och orsaka blockerade porer om de är känsliga.

Ärftlighet

Ibland kan anledningen till finnar eller akne vara ärftlig och några genetiska förändringar kan orsaka en större risk för att få utbrott. Orsaken till att man ibland kan få finnar kan också vara hur immunsystemet arbetar med specifika bakterier i magen till hormoner och alla dessa kan påverkas av ärftlighet.

Medicin

Det finns mediciner som kan påverka hormonerna i din kropp vilket i sin tur kan orsaka utbrott av finnar. Om du misstänker att medicinen orsakar utbrott gå och se din doktor. 

Mat

Det är inte konstigt att den maten vi äter reflekteras på vår hud. Glykemiskt index och snabba kolhydrater som ökar blodsockernivåerna såsom pasta ,vitt ris, socker och vitt bröd kan orsaka hög produktion av hormoner som i sin tur orsakar ett talgöverskott.

Mjölkprodukter, mättade fetter och transfetter kan också öka risen för att få finnar.


Kartläggning av ansiktet

Vad betyder finnar i olika delar av ansiktet? Vad som händer i i vissa delar av ansiktet kan också tala om för oss vad som händer i resten av vår kropp.

  • Finnar i pannan: När vi får finnar i pannan, särskilt precis under hårfästet kan det betyda två saker, först och främst kommer det ifrån ditt hår. Svett som hänger kvar i luggen eller olika rester av hårprodukter som finns kvar i håret kan täppa igen
    porerna i detta område och i sin tur kan det orsaka finnar. Det kan också betyda att man konsumerar för mycket alkohol, transfetter eller rött kött. 
  • Finnar på kinderna: Detta kan också betyda för hög konsumption av rött kött, socker eller mjölkprodukter. Din allmänna hygien är också av betydelse. Våra kuddar och vår telefon bär på mängder  av bakterier och dessa i närheten av vårt ansikte kan orsaka utbrott av finnar, se därför till att inte ta med telefonen till badrummet, torka av den ofta med antibakteriell handduk och byt även örngott på kudden ofta. 
  • Finnar på hakan: När vi får utbrott av finnar på hakan kan det handla om en blockering i tjocktarmen. Processerad mat, såsom färdigrätter, snabbmat men även kakor kan orsaka finnar på detta området. 
  • Finnar på kinderna och finnar runt munnen: Dessa signalerar främst att det är en hormonell förändring, när det sker en förändring i det endokrina systemet, som producerar hormoner, kan det i sin tur leda till att talgkörtlarna blir överstimulerade. Det är just därför vi märker att vi lättare får finnar när det vi har mens. Några olika p-piller kan orsaka samma problem. 
  • Finnar i T zonen: Vi har en förmåga att bli väldigt oljiga omkring t-zonsområdet, speciellt om man har en blandhy, detta kan orsaka fler finnar i just det området. Enligt studier om mycket stress och uttrötthet har dessa också visat sig ge större risk för att få finnar i T zonen. 
     


Hur man förhindrar utbrott av finnar

Undvik att röra vid ditt ansikte

Även om du tvättar dina händer regelbundet skulle du bli överaskad av hur många bakterier de bär på. Dessa är lätta att överföra när du rör vid ansiktet, vilket i sin tur kan leda till att finnar uppstår. 

Tänk på ditt hår:

Se till att tvätta håret regelbundet . Det kan ha mycket överskott av olja. Att också ha håret uppsatt är ett annat sätt att undvika olja i ansiktet. 

Mat

Som tidigare nämnt kan fel mat öka risken att få finnar, och rätt mat kan förhindra utbrott. Saker som innehåller probiotika, som kombucha och pickles gynnar hälsosamma bakterier i magen vilka kan minska risken för en inflammation. Samtidigt kan också kolhydrater i form av spannmål, bönor eller grönsaker minska risken för utbrott. 

Makeup

Tänk på att använda mindre make up, eftersom det kan täppa till porerna. Vill du väldigt gärna använda makeup så se till att borstarna alltid är rena, eftersom de gärna sprider bakterier i ansiktet vilket i sin tur kan leda till att finnar uppstår. Se alltid till att tvätta av sminket med NIVEA Gentle Cleansing Wipes för att därefter rengöra med en produkt som Anti Blemish Daily Wash Scrub, och sedan avsluta med en Stay Clear Purifying Toner innan det är dags att sova. 

Ansiktskräm

Se till att hela tiden hålla huden fuktig för att undvika att den blir torr men var noga med att inte använda produkter som kan täppa till porerna. När du väljer hårprodukter se till att hellre välja de som är silikonbaserade istället för oljebaserade eftersom 
dessa kan läggas som en hinna på ansiktet. 


Att bli av med finnar snabbt

Ansiktsvård

En bra ansiktsvårdsrutin är en stor del av att hantera problemhy och kan dessutom hindra uppkomsten av nya finnar. Se till att du tvättar ansiktet två gånger om dagen för att rengöra porerna från smuts, överskott av talg och föroreningar. 

När man börjar tvätta ansiktet bör man använda varmt vatten för att öppna porerna, detta gör att ansiktstvätten kan tvätta bort alla orenheter, se dock till att vattnet inte är alltför varmt då detta kan torka ut huden istället. Vi föreslår att man ska använda 
NIVEA Daily Essentials Anti- Blemish Daily Wash Scrub dagligen och sedan använda en exfolierande kräm ett par gånger i veckan såsom PURIFY RICE SCRUB för en djup rengöring. När du torkar ansiktet bör du klappa med en torr handduk istället för att gnugga. Avsluta alltid med en mjukgörande kräm!
 

Glöm inte att rengöra på morgonen

Morgonrengöringen är precis lika viktig som kvällsrengöringen. Den tar bort svett, talg och smutspartiklar som kan ha byggts upp i porerna under natten, vilket kan leda till finnar.

product-stage-bg