SÅ BLIR DU AV MED FINNAR

Hur blir man av med finnar? Läs vår guide med råd om hur du får bort finnar och enkla huskurer mot finnar.

VAD ÄR FINNAR?

 
VAD ÄR FINNAR?

VETENSKAPEN BAKOM FINNAR

Finnar är kroppens sätt att läka. Talgkörtlarna är belägna bredvid små hårsäckar på huden och utsöndrar en olja som kallas för talg. Men vad är talg? Talgens uppgift är att förhindra att huden och kroppen torkar ut. Finnar dyker upp när dessa porer blir igentäppta och inflammerade. Finnar dyker oftast upp runt T-zonen, som omfattar pannan, näsan och kinderna, men du kan även få finnar på hakan. Då försöker kroppen reparera sig själv genom att skicka extra blod och extra kemikalier till området, vilket orsakar inflammation.

VAD ÄR FINNAR?

PORMASKAR JÄMFÖRT MED FINNAR

Pormaskar dyker upp när en por är delvis igentäppt. Finnar dyker upp när en por blir helt igentäppt och även inflammerad. 
VAD ÄR FINNAR?

TONÅRINGAR

Tonåringar får finnar oftare än andra eftersom porerna är förstorade och hormonerna i kroppen under puberteten gör att man lätt får ett överskott av talg. Detta innebär i sin tur att risken ökar för att porerna ska bli igentäppta. Läs våra hudvårdstips för tonåringar för mer information om hur man får bort finnar.

VAD ORSAKAR FINNAR?

Genom att känna till vad som orsakar finnar kan vi också förstå hur vi blir av med dem. Här är några anledningar till att vi får finnar i ansiktet:

FELAKTIG ANSIKTSVÅRD

Om du använder fel produkter på huden kan du öka risken för att få finnar i ansiktet, särskilt om produkten är alltför kraftfull för huden. Att använda rätt kräm mot finnar är avgörande. Parfymerade produkter kan ofta irritera och torka ut huden. När huden blir torr försöker den ibland att kompensera detta och producerar mer olja, vilket i sin tur kan leda till att porer blir igentäppta och finnar uppstår. Var noga med att använda vårdande produkter. NIVEA Micellair Water Sensitive Skin är en bra rengöring för ansiktet om du lätt får finnar. Se också till att hålla huden återfuktad genom att använda en kräm mot finnar, exempelvis NIVEA Mattifying Day Cream, som inte är akneframkallande.

HORMONER

Talgkörtlarna är extra känsliga för hormonella förändringar. Eftersom en tonårings hormonnivåer förändras dramatiskt under puberteten, är de extra känsliga för hormonell akne. Under graviditet kan androgenreceptorerna producera extra talg och orsaka blockerade porer om de är känsliga. Detta kan leda till finnar i ansiktet och andra områden på kroppen.

ÄRFTLIGHET

Ibland kan orsaken till finnar eller akne vara ärftlig och vissa genetiska förändringar kan innebära en ökad risk för utbrott. Anledningen till att du kan få finnar i ansiktet och på andra områden kan också ha att göra med hur immunförsvaret fungerar med specifika bakterier i magen eller hormoner - allt detta kan påverkas av ärftlighet.

MEDICIN

Det finns läkemedel som kan påverka hormonerna i din kropp, vilket i sin tur kan orsaka utbrott av finnar i ansiktet. Om du misstänker att det är ditt läkemedel som orsakar utbrottet, konsultera din läkare för att få hjälp med att få bort finnarna.

MAT

Att maten vi äter återspeglas på vår hud är inte så konstigt. Glykemiskt index och snabba kolhydrater som höjer blodsockernivåerna, exempelvis pasta, vitt ris, socker och vitt bröd, kan orsaka en hög produktion av hormoner som i sin tur orsakar ett överskott av talg.

Mejeriprodukter, mättade fetter och transfetter kan också öka risken för att få finnar.

 

FINNAR I ANSIKTET

Vad kan finnar på olika ställen i ansiktet säga oss? Det som händer i vissa delar av ansiktet kan även berätta för oss om vad som pågår i resten av kroppen. Att känna till detta kan hjälpa oss att förstå hur man få bort finnar i ansiktet.
  • Finnar i pannan: När vi får finnar i pannan, särskilt strax under hårlinjen, kan det bero på två saker. Först och främst kan det komma från ditt hår. Svett som stannar kvar i luggen eller rester från olika hårprodukter i håret kan täppa igen porer i pannan vilket i sin tur kan orsaka finnar. Det kan även betyda att du konsumerar alltför mycket alkohol, transfetter eller rött kött.  
  • Finnar på kinderna: Detta kan betyda överdriven konsumtion av rött kött, socker eller mejeriprodukter. Din allmänna hygien är också viktig. Våra kuddar och mobiltelefoner kryllar av bakterier och att ha dem i närheten av våra ansikten kan orsaka utbrott av finnar, så var noga med att inte ta med telefonen till badrummet, torka av den ofta med antibakteriella servetter och byt örngott ofta. 
  • Finnar på hakan: Finnar på hakan kan orsakas av obalans i tarmfloran på grund av en ohälsosam kost. En kost full med processade livsmedel såsom färdigmat, snabbmat men även kakor kan orsaka finnar på hakan.
  • Finnar på kinderna och finnar runt munnen: Dessa signalerar främst en hormonell förändring i form av en förändring i det endokrina systemet, som producerar hormoner, vilket i sin tur kan leda till att talgkörtlarna överstimuleras. Det är exakt därför många kvinnor märker att de lättare får finnar under menstruation. Vissa p-piller kan orsaka samma problem. 
  • Finnar i T zonen: Vi är benägna att bli mycket oljiga runt T-zonområdet, särskilt om du har blandhy. Då kan du få fler finnar i detta specifika område. Studier om mycket stress och utmattning har visat att detta också kan öka risken för att få finnar i T-zonen.  

SÅ HÄR FÖREBYGGER DU UTBROTT AV FINNAR

UNDVIK ATT RÖRA VID ANSIKTET

Även om du tvättar händerna regelbundet, skulle du bli förvånad över hur mycket bakterier de bär på. Dessa bakterier överförs lätt när du rör vid ansiktet, vilket i sin tur kan leda till finnar. Undvik att vidröra ditt ansikte för få bort finnar eller t.o.m. för att förebygga att de uppstår.

TÄNK PÅ DITT HÅR

Var noga med att tvätta ditt hår regelbundet, eftersom det kan innehålla överskottsolja. Att sätta upp håret är ett annat sätt att undvika att få olja i ansiktet. 

MAT

Som tidigare nämnt kan fel kost öka risken för att få finnar medan rätt kost kan förebygga utbrott. Livsmedel som innehåller probiotika som exempelvis kombucha och pickles, främjar hälsosamma bakterier i magen som kan minska risken för inflammation. Samtidigt kan även kolhydrater i form av spannmål, bönor eller grönsaker minska risken för utbrott. 

SMINK

Smink kan täppa igen porer så var noga med att se till att dina sminkborstar alltid är rena, eftersom de annars sprider bakterier som i sin tur kan leda till finnar i ansiktet. Var alltid noga med att ta bort ditt smink med exempelvis ansiktsservetter såsom NIVEA Gentle Cleansing Wipes, följt av vår Magicbar Exfoliating Cleansing Bar och avsluta därefter med en Refreshing Toner innan det är dags att sova. 

ANSIKTSKRÄM

Se till att alltid hålla huden fuktig för att undvika att den blir torr, men var försiktig och använd inte produkter som kan täppa igen porerna – att använda en kräm mot finnar bidrar till att motverka överdriven oljighet. 

SÅ HÄR FÅR DU BORT FINNAR SNABBT

ANSIKTSVÅRD

En bra ansiktsvårdsrutin kan förhindra att nya finnar dyker upp i ansiktet. Var noga med att tvätta ansiktet två gånger per dag för att rengöra dina porer från smuts, överskottstalg och föroreningar. 

När du börjar tvätta ditt ansikte, använd varmt vatten för att öppna porerna så att ansiktstvätten kan tvätta bort alla orenheter. Se dock till att vattnet inte är för hett eftersom det i stället kan torka ut huden. Vi föreslår att du använder NIVEA Refreshing Face Wash Gel dagligen och att du använder en exfolieringskräm som exempelvis NIVEA Purify Rice Scrub några gånger i veckan för en djuprengöring. När du torkar ansiktet, klappa med en handduk i stället för att gnugga. Avsluta alltid med en uppmjukande kräm mot finnar!

Glöm inte att rengöra på morgonen

Morgonrengöringen är precis lika viktig som kvällsrengöringen. Den tar bort svett, talg och smutspartiklar som kan ha byggts upp i porerna under natten, vilket kan leda till finnar.
SÅ HÄR FÅR DU BORT FINNAR SNABBT

GLÖM INTE BORT RENGÖRINGEN PÅ MORGONEN

Morgonrengöringen är precis lika viktig som kvällsrengöringen. Den avlägsnar svett, talg och smutspartiklar som kan ha byggts upp i porerna under natten, vilket kan leda till finnar. Att rengöra ditt ansikte är avgörande för få bort finnar och förebygga att de uppstår.
MEDEL MOT FINNAR

1) Grönt te

Grönt te är en kraftfull antioxidant som främjar hudhälsan och därmed bidrar till att få bort finnar. Du kan dricka grönt te i stället för kaffe på morgonen eller närhelst du är sugen på en varm dryck. Grönt te kan även bidra till att ta bort finnar när det appliceras direkt  på huden. När det gröna teet appliceras direkt på huden minskar det inflammation och minimerar tillväxt av finnar. Var noga med att låta det gröna teet svalna innan du applicerar det på huden! Alternativt kan du använda vår Naturally Good Cleansing Toner med ekologiskt grönt te, för att ta bort finnar och orenheter.
MEDEL MOT FINNAR

2) Äppelcidervinäger'

Äppelcidervinäger är ytterligare en av många kurer mot finnar. Syran i vinäger dödar bakterier, vilket i sin tur bidrar till att minska inflammation och ta bort finnar. Så hur fungerar det? Börja med att rengöra ansiktet och blanda sedan äppelcidervinäger med vatten, applicera blandningen på det berörda området i 10–20 sekunder. Skölj därefter av och torka ansiktet. Gör detta endast en eller två gånger per dag så att huden inte torkar ut. Om du har känslig hud, tänk på att tillsätta lite extra vatten till vinägern för att undvika irritation.
MEDEL MOT FINNAR

3) Aloe vera

Aloe Vera förbättrar hudens hälsa på ett naturligt sätt och kan bidra till att ta bort finnar. Att applicera aloe vera på det berörda området bidrar till att lindra irritation och minska inflammation – vilket bidrar till att ta bort finnar. Ett enkelt sätt att applicera aloe vera i ansiktet är genom att använda NIVEA Naturally Good Radiance Day Cream som är tillverkad med ekologisk Aloe Vera för en hälsosam och återfuktad hud.

MEDEL MOT FINNAR

Det finns många huskurer som du kan testa hemma för ta bort finnar. Vi har lyft fram några av dessa huskurer mot finnar som du kan pröva hemma!