två damer som undviker akne i ryggen

Så här förebygger och behandlar du kliande finnar på ryggen

På samma sätt som för finnar i ansiktet, kan finnar på ryggen vara smärtsamma och besvärliga. I vår guide beskrivs olika sätt att förebygga och behandla dem.

VAD ÄR FINNAR PÅ RYGGEN?

Akne på ryggen är den term som används för områden med finnar på ryggen. De kan likna de finnar du kanske upptäcker på andra delar av kroppen, t.ex. i ansiktet – och de dyker vanligtvis upp i grupper. Även om dessa finnar är helt naturliga, kan de orsaka olust och obehag, men det finns såväl ett stort urval av huskurer som dermatologiska behandlingar som kan hjälpa dig.

Eftersom huden på ryggen är tjockare än på andra delar av kroppen, är den extra benägen att få finnar. Men vilken typ av finnar kan bildas på ryggen?


VILKEN TYP AV FINNAR KAN BILDAS PÅ RYGGEN?

Finnar på ryggen kan se olika ut, men ingår oftast i en av följande fyra kategorier:

1. Svarta pormaskar: en hårsäck som blivit igentäppt av talg på vilken den yttre delen oxiderar på grund av luften runt omkring och bildar en svart plugg.

2. Vita pormaskar: liknar svarta pormaskar men saknar pluggen som exponeras för luft, och förblir därför vita till utseendet.

3. Cystor: dessa varfyllda knölar är resultatet av bakterier som byggs upp i en hårsäck långt under hudens yta.

4. Röda knölar: dessa kan vara känsliga vid beröring och är resultatet av en inflammerad hårsäck.


VAD FINNS DET FÖR ORSAK TILL FINNAR PÅ RYGGEN?

I likhet med den övriga kroppen tenderar finnar på ryggen att bildas när porer täpps igen av smuts, svett och döda hudceller. Dessutom, om din hud får finnar lätt producerar dina porer förmodligen alltför mycket talg, vilket kan leda till ansamlingar och igentäppningar även på ryggen. Andra underliggande faktorer kan också bidra till finnar på ryggen:

1. Friktion från kläder: Åtsittande kläder eller tunga ryggsäckar kan irritera huden och leda till finnar. 

2. Hormoner: Överproduktionen av talg kan orsakas av hormonella förändringar, vilket är anledningen till att akne är vanligt under puberteten samt under menstruation.

3. Dålig hygien: Om man inte tvättar sina sängkläder och kläder kan det leda till att det ansamlas bakterier som kan fångas i porerna och orsaka inflammation som orsakar finnar.

4. Kosthållning: Vissa upptäcker att de får finnar på ryggen om de äter alltför mycket mejeriprodukter eller kolhydrater. Att äta alltför stora mängder kolhydrater kan höja blodsockret och insulinnivåerna, vilket i sin tur kan bidra till finnar.

kvinna som undviker ryggakne
kvinna med fräknar på ryggen

5. Familjehistorik: Det är troligare att du drabbas av akne om båda dina föräldrar haft akne. Till exempel kan den ena föräldern ha haft en ärftlig åkomma som orsakar en hormonell obalans som kan bidra till akneutbrott.

6. Hudvårdsprodukter: Vissa hudvårdsprodukter kan aktivt torka ut huden, vilket kan förvärra överproduktionen av talg och förvärra förekomsten av finnar.

7. Stress och oro: Produktionen av cytokinproteiner kan utlösas av stress och oro. Dessa proteiner kan orsaka inflammation i talgkörtlarna, som i sin tur producerar alltför mycket talgolja och i slutänden bidrar till att det framkommer finnar.

8. Komodogena tvättprodukter: Produkter som innehåller komedogena ingredienser kan täppa igen porer. Exempel på dessa produkter inkluderar parfymerade kroppstvättprodukter, natriumlaurylsulfat (ett skummande medel som finns i vissa tvålar) och vissa oljor såsom kokosolja.


HUR KAN MAN FÖRHINDRA FINNAR PÅ RYGGEN?

Varför får man finnar på ryggen egentligen och hur får man bort finnar på ryggen? Det är inte säkert att det helt går att förhindra finnar på ryggen, men det finns en rad åtgärder som du kan vidta för att minimera problemet. Här är våra nio tips för att förebygga finnar på ryggen:

1. HYGIEN:

Håll din hud så ren som möjligt genom att duscha regelbundet och använda en skonsam rengöringsprodukt. Om möjligt, satsa på en icke-komodogen rengöringsprodukt eftersom dessa är specifikt utvecklade för hud som lätt får blemmor, och var noga med att duscha efter träningen så att svetten inte fångas i dina porer.

2. BÄR LÖST SITTANDE KLÄDER:

Mer åtsittande kläder och syntetiska tyger kan fånga svett och bakterier, vilket kan bidra till finnar. Satsa på löst sittande kläder i naturmaterial som andas, såsom bomull, närhelst du kan.

3. TVÄTTA DINA KLÄDER REGELBUNDET:

Smutsiga kläder kan innehålla svett och smuts som bidrar till finnar. Tvätta dina kläder regelbundet för att undvika att sådant ansamlas, och byt omedelbart om från dina svettiga träningskläder efter träningspasset.

4. HÅLL DIG ÅTERFUKTAD:

Uttorkad eller torr hud är ofta orsaken till överdriven talgproduktion – du kan minimera detta problem genom att dricka mycket vatten för att hålla din hud återfuktad.

5. HANTERA STRESS:

Stress är en vanlig orsak till finnar. Meditation och träning är suveräna sätt att låta hjärnan slappna av på om du hinner med det, och att få 7–8 timmars sömn varje natt kan också bidra till att minimera stress.

6. UNDVIK ATT RÖRA VID DIN RYGG:

Smuts och bakterier kan överföras till din hud, vilket kan orsaka infektion eller på annat sätt förvärra akne på ryggen.

7. EXFOLIERING:

Att varsamt exfoliera bort döda hudceller från ryggen kan hjälpa, men skrubba inte alltför hårt eftersom det kan irritera huden och förvärra uppkomsten av finnar.

8. UNDVIK ATT BÄRA TUNGA RYGGSÄCKAR:

Även om detta kanske inte är möjligt eller praktiskt, försök att lätta på ryggsäcken eller välj en axelväska för att lindra trycket mot ryggen.

9. ÄT HÄLSOSAMT OCH BALANSERAT:

Att ha en kosthållning som är näringsrik och full av frukt och grönsaker kan bidra till att hålla din hud frisk och fri från finnar. Undvik att äta alltför mycket skräpmat och sockerrik mat. Om du märker att dina symptom utvecklas eller förvärras när du har ätit större mängder av mejeriprodukter eller processat spannmål, överväg att föra dagbok och att eliminera sådana livsmedel.


HUR BLIR MAN AV MED FINNAR PÅ RYGGEN?

1. Håll din hud ren: Utöver att förebygga att det bildas finnar på ryggen, är det även en huskur att hålla huden ren. Var dock noga med att inte skrubba huden alltför hårt.

2. Tvätta sängkläder och handdukar regelbundet: Detta motverkar att bakterier ansamlas.

3. Riv inte på och kläm inte ut dina finnar: Detta förvärrar inte bara uppkomsten av finnarna, utan kan även ge en infektion i finnen med bakterier och leda till ärrbildning med tiden.

4. Satsa på ett tunnflytande solskydd med matt effekt: Mer tjockflytande solskydd för kroppen kan täppa igen porerna ytterligare, så välj en tunnare solskyddsprodukt till de drabbade områdena för att minimera denna risk.

NIVEA SUN UV Face Shine Control Cream SPF 30 är visserligen avsedd för ansiktshyn, men är ändå ett idealiskt val i detta fall eftersom dess lätta formula ger ett effektivt och omedelbart UV-skydd samtidigt som överskottsolja absorberas från hudens yta.

kvinna som sitter i solen
två kvinnor som njuter av solen

5. Använd punktbehandling: Oom du behandlar ett mindre antal finnar kan du använda en punktbehandling som innehåller bensoylperoxid eller salicylsyra, vilket kan bidra till att minska inflammation och hålla porerna rena.

6. Topiska behandlingar: Beroende på mängden finnar kan du satsa på en receptfri, topisk behandling. Sådana innehåller vanligtvis de ingredienser som nämnts ovan utöver AHA-syror, vilket kan vara effektivt för att behandla symptom på finnar på ryggen.

7. Orala behandlingar: En oral behandling kan vara mer kostnadseffektiv om det är ett stort hudområde som är drabbat. Om du överväger detta alternativ bör du först rådfråga en dermatolog, som kan rekommendera och ordinera den lämpligaste behandlingen för dig.

8. Rådfråga en dermatolog: Om dina finnar kvarstår och du oroar dig för ärrbildning, prata med en dermatolog. Dermatologen kan bedöma om du har en underliggande åkomma och ge dig råd om fortsatt behandling.


ÄR FINNAR PÅ RYGGEN ETT SYMPTOM PÅ NÅGOT ANNAT?

Finnar på ryggen är vanligtvis inte ett symptom på något annat underliggande hälsotillstånd – men i vissa fall kan det vara ett tecken på hormonell obalans eller något annat medicinskt tillstånd. Till exempel kan finnar på ryggen dyka upp hos kvinnor som diagnostiserats med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), en hormonell åkomma som kan orsaka akne.

Läkemedel kan också orsaka finnar på ryggen. Detta inkluderar vissa läkemedel som används för att behandla depression, som kan orsaka akne som en biverkning. Om du märker att det börjar dyka upp finnar när du har börjat ta ett nytt läkemedel, är det bäst att hålla dem under uppsikt och kontakta en läkare om de kvarstår.


AÄR FINNAR PÅ RYGGEN ALLTID AKNE?

Finnar på ryggen är inte nödvändigtvis ett symptom på akne. De kan framkomma som ett resultat av andra, vanliga hudåkommor såsom:

1. Värmeutslag: detta förekommer när svett fångas i svettkanalerna och leder till att det bildas små finnar eller röda knölar. Detta brukar dock försvinna när huden har fått en chans att svalna.

2. Allergiska reaktioner: livsmedelsallergi som de som nämndes tidigare kan orsaka utbrott av finnar. Andra livsmedelsfaktorer kan inkludera alltför mycket socker, bearbetat kött, livsmedel med högt glykemiskt index samt snabbmat.

3. Follikulit: detta är en inflammation i hårsäckarna som kan leda till grupper av små röda knölar som bildas runt hårsäcken.

kvinna med grått hår leende

HUR SKILJER SIG FINNAR PÅ RYGGEN ÅT FRÅN FINNAR I ANSIKTET?

Trots att finnar på ryggen kan likna finnar i ansiktet, finns det tre viktiga skillnader mellan dem:

1. Storlek: hudens porer på ryggen är större än i ansiktet, vilket innebär att de enklare kan täppas igen av överskottstalg, döda hudceller och bakterier

2. Allvarsgrad: finnar på ryggen kan vara mer smärtsamma än finnar på andra ställen eftersom huden på ryggen är mycket tjockare, vilket innebär att utbrott kan uppstå djupare under huden

3. Behandling: huden på ryggen kan vara mindre mottaglig för topiska aknebehandlingar på grund av sin tjocklek. Ett exempel är bensoylperoxid, vilket kan bidra till att kontrollera de bakterier som bildar vissa typer av finnar. Dessutom kan det vara dyrt med topiska behandlingar efter ryggen är en så stor hudyta, så det kan vara mer kostnadseffektivt att välja en oral behandling.

Även om de inte utvecklats specifikt för att behandla finnar på ryggen, tillhandahåller NIVEA ett sortiment som är speciellt framtaget för att behandla symptom på akne på ryggen. NIVEA Derma Skin Clear-serien använder kraftfulla aktiva ingredienser såsom salicylsyra, niacinamide och glykolsyra som djuprengör och rensar porer, vilket kan bidra till att hålla finnarna i schack.