Fräknar

VARFÖR FÅR MAN FRÄKNAR?

OCH VAD ÄR FRÄKNAR? Fräknig hud är vanligt, men få människor är medvetna om vad som verkligen orsakar dessa små bruna fläckar på huden och hur de ska ta hand om dem.

VAD ÄR FRÄKNAR?

Upptäck vad som får huden att fräkna lätt och vem som är mer benägen att ha dessa underbara märken.

Varför får man fräknar?

Fräknar är bruna fläckar som finns på hud som regelbundet utsätts för sol. De är jämna att vidröra och till skillnad från födelsemärken inte upphöjda från hudytan. Färgen på fräknarna orsakas av ett pigment som heter melanin. Ju längre tid du spenderar i solen, desto mer melanin produceras, varför du kanske märker fler fräknar efter att ha varit ute på en solig dag.

Gener spelar också en stor roll för vem som får fräknar. Om vissa familjemedlemmar är utsatta för fräknig hud, är det troligt att andra kommer att vara det också. Ingen är född med fräknar, men de brukar börja utvecklas under barndomen och ibland försvinna under vuxenlivet när vi blir äldre. Var inte orolig om dina fräknar bleknar på vintern och mörknar på sommaren - det här är helt normalt. 

Kan vem som helst få fräknar?

Vem som helst kan få fräknig hud, men färgen på fläckarna kan vara ljusare eller mörkare beroende på hår och hudfärg. Människor med rött hår och ljus hud har mer sannolikt fräknar än andra, men det här är bara en av många faktorer som påverkar huruvida huden får fräknar.


HUR MAN TAR HAND OM FRÄKNAR

Dina fräknar är det som gör dig så unik - lär dig hur du får ut det mesta av vackert fräknig hud.

Vackra fräknar förtjänar den bästa omvårdnaden

Hud som fräknar lätt bör tas hand om väl så att du kan glädjas åt dem. Detta görs med en grundlig hudvårdsrutin som ger huden exakt vad den behöver. Eftersom fräkning hud tenderar att vara mycket ljus kan den vara benägen för skada från UVA- och UVB-strålar. NIVEA Sun Anti-Age Anti-Pigmentation Face Sun Cream SPF 30 innehåller mycket effektiva UVA/UVB-filter för det omedelbara skyddet du behöver och bör användas ofta även på dagar där det inte verkar soligt, eftersom du fortfarande kan få solbränna genom molnen.

6 användbara tips för att ta hand om fräknig hud

 • Håll dig borta från solen under dagens hetaste timmar för att skydda din känsliga hud.
 • Applicera alltid fuktkräm efter att ha varit ute i solen för att hålla fräknig hud jämn och smidig.
 • Täck inte upp fräknar med en tjock foundation - lär dig att älska dina unika fläckar.
 • För att jämna ut fräkniga områden, använd en ögonpenna för att lägga till några extra.
 • Produkter med SPF skyddar ditt ansikte mot UVA och UVB-strålning - inkludera solskydd för ansiktet i din dagliga rutin.
   
 

Steg-för-steg ansiktsvårdsrutin för fräknig hud

Rengöring

Kom alltid ihåg att ta bort smink och föroreningar genom att rengöra huden i början och slutet av varje dag. En effektiv och återfuktande cleanser som NIVEA Daily Essentials Cleansing Milk, kommer att vara försiktig med din vackra, fräkniga hud och göra att den ser fräsch ut.

Steg-för-steg ansiktsvårdsrutin för fräknig hud

Exfoliering

Exfoliering med en peeling som NIVEA Skin Refining Exfoliating Scrub är viktigt för att ta bort döda hudceller och öppna upp porer. Gör det dock inte för ofta, eftersom detta kan irritera huden, vi rekommenderar ett par gånger i veckan.

Steg-för-steg ansiktsvårdsrutin för fräknig hud

Toning

Toning avlägsnar allt överskott av talg och andra föroreningar och fräschar upp huden och gör den redo för fuktgivning. NIVEA Refreshing Toner gör att fräknig hud känns vederkvickt med sin uppfriskande formel och stöder hudens naturliga fuktbalans..

Steg-för-steg ansiktsvårdsrutin för fräknig hud

Fuktgivande

Liksom alla andra hudtyper behöver hud som fräknar lätt också återfuktas för att hålla sig strålande och vacker. Applicera en NIVEA night cream innan du lägger dig för att stödja hudens regenereringsprocess på natten för en mjuk och frisk hud på morgonen.

Steg-för-steg ansiktsvårdsrutin för fräknig hud

Applicera ögonkräm

Återfuktning av det känsliga ögonområdet är ett viktigt hudvårdssteg, eftersom detta område är mer ömtåligt och benäget för torrhet. Om du applicerar en effektiv ögonkräm, kan du minimera påsighet och mörka cirklar under ögonen, och ljusna upp den känsliga ögonkonturen.


KAN DU FÖRHINDRA FRÄKNAR?

Håll dig borta från solen och använd solskydd.

Lentiginer

Vad är Lentiginer?

Vissa människor blandar ihop lentiginer och fräknar, men i motsats till fräknar, behåller lentiginer sin pigmentering året runt. Dessa bruna eller svarta fläckar är också kända som leverfläckar och är vanliga, särskilt på solexponerade områden och kan försvinna med tiden.

Vad kan orsaka lentiginer?

Att ha ljus hy, solexponering eller upprepad solskada kan orsaka lentiginer, speciellt hos mogen hud.

 • Asymmetri: Normala födelsemärken är symmetriska, dra en linje genom mitten. Båda sidorna ska vara symmetriska. De kan annars vara något farligare och det är värt att uppsöka en läkare. 
 • Kanter: Märken som kan orsaka cancer har ofta kanter som är ojämna, utbuktande eller kantiga.
 • Färg: Att ha fräknar eller födelsemärken med mer än en färg kan vara ett tecken på något cancerframkallande
 • Diameter: En tillväxt större än 6 mm bör kontrolleras av en läkare
 • Utveckling: Alla förändringar i storlek, höjd eller färg hos ett födelsemärke bör kontrolleras av en läkare

Kom ihåg, om du någonsin är osäker på ett nytt märke på din kropp, uppsök alltid till en läkare. 

Håll dig borta från solen

Det bästa sättet att stoppa fräknar är att förhindra dem från början. 

Håll dig borta från solen, speciellt under de tider solen är som starkast (11.00-15.00), håll dig i skuggan eller inomhus när du kan. 
Använd solskyddande kläder, det finns kläder tillgängliga som skyddar mot UV-strålar som långärmade tröjor, byxor och hattar. 
Om du behöver gå ut i solen, använd ett solskydd med SPF 50 för att skydda mot överexponering och återapplicera varannan timme.