kvinna tittar i spegeln

Allt du behöver veta om hur man kan bli av med finnar.

Bli kvitt finnar i ansiktet med hjälp av råd från våra experter

HUR FÅR MAN BORT FINNAR?

Det kan vara mycket frustrerande att hantera akne, särskilt när man är vuxen. Då börjar man undra hur man kan bli av med finnarna och det kan tära på självförtroendet. Du är vacker som du är och det är naturligt att ha finnar och hudtextur, men våra experter har sammanställt en del råd som vägleder dig genom resan mot att bli av med finnar! Det första steget för att läka finnar i ansiktet är att förstå vad finnar egentligen är.
 
Vetenskapen bakom finnar

VARFÖR FÅR MAN FINNAR?

Inuti våra hårsäckar sitter det talgkörtlar. Deras roll är att utsöndra en olja som kallas talg och som förhindrar att huden och hårstrået torkar ut. Ibland kan hårsäckarna bli igentäppta av döda hudceller, smuts och överskottstalg, vilket gör porerna inflammerade. Då försöker kroppen försöka reparera sig genom att skicka extra blod och kemikalier till området, vilket orsakar inflammation som i sin tur leder till finnar. Finnar kan vara besvärande rent estetiskt, men de är i själva verket följden av att kroppen läker sig själv.

VILKA TYPER AV FINNAR FINNS DET?

För att effektivt kunna minska antalet finnar i ansiktet, är det avgörande att identifiera vilken typ av finnar man har. Upptäck de sex huvudtyperna av finnar som du behöver känna till:

 1. Svarta pormaskar – små svarta knölar som framkommer på huden; det svarta ”locket” uppstår när frilagd talg oxideras i luften.
 2. Vita pormaskar – vita pormaskar bildas när porer är helt igentäppta och blir inflammerade.
 3. Pustler – en liten röd knöl som har en vit topp i mitten, som orsakas av ansamlat var.
 4. Papler – små ömma röda knölar.
 5. Noduli – stora, hårda knölar som byggs upp under hudens yta och är smärtsamma.
 6. Cystor – en av de största typerna av finnar; stora, smärtsamma, varfyllda knölar som kan orsaka ärrbildning.


brunett kvinna skrattar

Vad orsakar finnar?

HUVUDORSAKERNA TILL ATT VI FÅR FINNAR I ANSIKTET ÄR:

KOSTHÅLLNING

 Det är föga förvånande att det vi äter påverkar hur huden ser ut. Högglykemiska kolhydrater som höjer blodsockret såsom pasta, vitt ris, socker och vitt bröd, kan leda till produktion av hormoner och öka mängden talg. Mejeriprodukter, mättade fetter och transfetter kan också öka risken för att man ska få finnar.

 

HORMONER

 Talgkörtlarna är känsliga för hormonella förändringar. Eftersom tonåringars hormonnivåer förändras dramatiskt under puberteten, är de särskilt benägna att drabbas av hormonrelaterad akne. Hos kvinnor med känsliga androgenreceptorer kan de producera mer talg, vilket gör att porerna täpps igen.

 

HUDVÅRD MED STARKA PRODUKTER

 Att använda fel hudvårdsprodukter kan påverka risken för att få finnar, särskilt om man använder starka produkter. Att använda starka produkter, i synnerhet med parfym och färgämnen, kan irritera huden och torka ut den. När huden blir torr försöker den ibland att kompensera detta genom att producera mer olja, vilket täpper igen porerna och leder till finnar. 

 

MILJÖ

Din miljö påverkar också hudens hälsa, och det är avgörande att identifiera om miljön påverkar din hud negativt och bidrar till din akne. Om du bor eller arbetar nära större vägar och städer, utsätts din hud för såväl föroreningar som mer damm och smuts i luften. Detta kan fastna i oljan på din hud och ansamlas så att porerna täpps igen, särskilt om du inte tvättar ansiktet på kvällen.
 
 Vår kropp är ett mycket avancerat ”maskineri” som ger oss vissa ledtrådar. Det som pågår i olika delar av våra ansikten kan upplysa oss om vad som pågår inuti våra kroppar


ANSIKTSKARTLÄGGNING – VAD BETYDER FINNAR PÅ OLIKA STÄLLEN I ANSIKTET?


GÖR DETTA:

FÖLJ EN HUDVÅRDSRUTIN.

 När det gäller aknesymptom börjar behandlingen med en bra, daglig hudvårdsrutin som hjälper dig att förebygga att eventuella nya finnar dyker upp i ansiktet. Var noga med att rengöra ansiktet två gånger om dagen med en mild rengöringsprodukt för att tömma porerna på all smuts och alla föroreningar. När du tvättar ansiktet bör du använda varmt men inte hett vatten för att öppna upp dina porer, så att din rengöringsprodukt kan tvätta bort alla orenheter. Vi föreslår vårt sortiment med NIVEA MagicBars som har 99 % naturliga ingredienser, är tvålfria och har ett pH-värde som är perfekt anpassat för din huds pH-nivå, så att huden blir mjuk och len. Vi rekommenderar även att du exfolierar ditt ansikte några gånger i veckan med en tvättskrubb. Den rengör på djupet och exfolierar huden. När du torkar ansiktet bör du tänka på att klappa huden torr med en ren handduk i stället för att gnugga den. Avsluta alltid med en återfuktande produkt.
 
 
 ANVÄND SOLSKYDD
 UV-exponering från solen skadar hudens naturliga barriär och får akne att torka upp, vilket ökar hudens oljeproduktion. Oljig hud täpper igen porerna och gynnar bakterietillväxt, vilket i sin tur leder till finnar. Om du funderar på att vistas extra mycket i solen för att minska dina finnar, kan detta i själva verket förvärra dem. Fortsätt i stället att skydda din hud genom att använda solskydd – men satsa på ett icke-komedogent solskydd för att undvika ännu mer inflammation, ärrbildning och pigmentering.
 
 
 En effektiv lösning är att införliva ett solskydd för ansiktet i din morgonrutin. För ett ultralätt och skyddande alternativ, prova NIVEA SUN UV Face Triple Protect Fluid SPF 50+, som ger ett effektivt, svettåligt skydd mot UVA-/UVB-strålning, samtidigt som den får huden att se slät och synligt frisk ut.
 
 
 
 LEV HÄLSOSAMT
 Hudproblem orsakas ofta av stress. För att förebygga finnar, försök verkligen att undvika oro och anspänning. Avsätt tid åt dig själv! Regelbunden träning kan bidra till att öka blodflödet och förbättra ditt humör. Var bara noga med att inte pilla dig i ansiktet och att tvätta håret och, om du är man, tvätta även skägget. Oljor från ditt hår kan bidra till symptom på akne.
 
 
 Ät hälsosamt:
 Utöver en konsekvent och skräddarsydd hudvård, inverkar även din kosthållning avsevärt på din hud. Vitaminer och antioxidanter från frukt och grönsaker är suveräna för din hud och kan verkligen bidra till att behandla akne. Din blodsockernivå påverkar också uppkomsten av akne. Alla är olika, så håll koll på vilka livsmedel som ger dig oönskade reaktioner och undvik att äta dem.

GÖR INTE DETTA:

KLÄM INTE 
 Enligt hudspecialister ska du aldrig klämma en finne! Om du klämmer en finne hindrar du i själva verket din hud från att läka. Du riskerar även att riva sönder huden, orsaka blödning och ett öppet sår, som kan bli ännu mer infekterat och göra finnen ännu mer inflammerad. Att klämma en finne kan även leda till att mer skräp trycks längre in i hårsäckarna och förvärrar finnarna ytterligare. En annan anledning till att du inte ska klämma finnar är att det faktiskt kan leda till ärr som är svåra att bli av med!
 
 
 TORKA INTE UT DET DRABBADE OMRÅDET.
 Undvik att tvätta dig alltför mycket eller att använda starka produkter, eftersom hud med orenheter är mycket känslig. När det gäller behandling av akne gäller oftast att mindre är mer. Att använda aktiva ingredienser på ett överdrivet sätt kan irritera huden. Som ett resultat kan huden börja fjälla och bli öm. 
 
 
 ANVÄND INTE SMINK MED INGREDIENSER SOM TÄPPER IGEN PORERNA.
 Om du har aknebenägen hud finns det vissa ingredienser du bör undvika. Sminkprodukter som innehåller mineraloljor och lanolin är komedogena. Detta innebär att de kan täppa igen porerna och framkalla finnar. Läs på ordentligt innan du börjar använda en produkt och läs etiketten. 
 
 
 Tänk på att ta bort sminket; för varje gång du låter sminket sitta kvar över natten, blir dina porer mer igentäppta. Att förebygga är bättre än att behandla.
 
 
 Om du fortfarande undrar över hur du ska bli av med finnar i ansiktet eller andra ställen på kroppen, tveka inte att rådfråga din hudspecialist eller läkare.


Tro inte på alla huskurer du får höra talas om.

TRE HUSKURER MOT FINNAR

Visst kan huskurer verka vara en enkel lösning för att behandla finnar, särskilt när plånboken är tunn, men man bör ändå vara försiktig. Såväl tandkräm, citronsaft och bikarbonat har sagts vara utmärkta huskurer för att bli av med finnar, men dermatologer avråder från dem eftersom de är för starka, ineffektiva och skadliga för huden.
 
 
 Om du fortfarande är frestad att prova en huskur, kolla då in dessa tre säkra huskursalternativ som våra experter valt ut.
  Kom ihåg: om du upptäcker några tecken på hudirritation, bör du omedelbart avbryta huskuren!

Mask med honung och kanel

 Honung och kanel har anti-bakteriella egenskaper som i kombination kan bidra till att reducera akneframkallande bakterier. De kan även bidra till att minska inflammation och främja sårläkning.
 
 Så här använder du denna blandning:
 Gör en pasta genom att blanda 2 matskedar honung med 1 tesked kanel. Rengör ditt ansikte och applicera därefter pastan. Låt sitta i 10–15 minuter. Efter 15 minuter, skölj bort masken med varmt (inte hett) vatten och klapptorka ditt ansikte.

Aloe vera

Aloe vera är ännu en växtbaserad ingrediens. Den innehåller naturligt förekommande salicylsyra och svavel som läker huden och förbättrar dess tillstånd. På samma sätt som tea tree-olja, är aloe vera tillgänglig som ett extrakt eller i receptfria hudvårdsprodukter.
 
 
 Så här använder du den:
 Skaffa ett aloe vera-blad och pilla bort bladets ytterskikt, så att det gelaktiga innehållet blottläggs. Skrapa ut gelen från bladet med hjälp av en tesked. Applicera gelen direkt på ansiktet för att återfukta huden. Upprepa vid behov.

Tea tree-olja

TTea tree-olja är känd för att vara naturligt anti-inflammatorisk. Den har eventuellt även anti-mikrobiella fördelar. Dessa effekter innebär att tea tree-olja kan bidra till att få bort finnar.
 
 
 Så här använder du den:
 För att använda tea tree-olja på ett säkert sätt och utnyttja dess fördelar, blanda en lösning med en del tea tree-olja med fyra delar icke-komedogen bärarolja som t.ex. jojobaolja. Applicera lösningen på de berörda områdena med hjälp av en bomullstopp. Upprepa proceduren 1–2 gånger per dag, och följ upp med en återfuktande produkt för att motverka torr hud.