Makten att bekämpa finnar

En fet och glansig hud med finnar gör huden problematisk. Finnarna kan bli en känslomässig stressfaktor om de blir för många. Det var sant förr i tiden. Det är möjligt att ha en fläckfri hy även om du har fet hud!

Vad du bör veta om fet hud

Fet hud tenderar att producera mer talg än nödvändigt. Detta kan bero på olika faktorer: Genetiska anlag, stress och variationer i hormonnivåer eller en ohälsosam livsstil stimulerar talgkörtlarna och orsakar orenheter i huden

Orsak och effekt: Så uppstår finnar

Talgkörtlarna finns i dermis och är direkt anslutna till hårkalvarna. Om talgkörtlarna producerar för mycket talg fylls hårkalvarna som blockeras och finnar uppstår. Hudens naturliga syramantel förlorar sin balans på grund av överproduktionen av talg. Bakterier kan tränga in i porerna och orsaka att huden blir inflammerad. Du kan läsa mer om pormaskar och vad som orsakar dem här.
 

Ta hand om finnar

Rätt omvårdnad kan skydda dig från finnar även om du har fet hud

  • Glänsande hud: talg är synlig som en fet oljig film på huden
  • Förstorade porer: om huden producerar alltför mycket talg expanderas porväggarna permanent
  • Gulblek hy: fet hud har en dålig blodcirkulation, så huden ser ofta gulblek ut
  • Finnar i T-zonen: huden på pannan, näsan och hakan drabbas särskilt av orenheter
 

Hur man tar hand om fet hy

Fet och oljig hy behöver mycket uppmärksamhet och särskild vård. Talgproduktionen måste hållas under kontroll så att huden ser mindre glansig ut och störande finnar och pormaskar inte bildas. Du kan få en klar hy genom att följa rätt omvårdnadsrutin även om du har fet hy.

Rengör huden ända in i porerna

Noggrann rengöring är särskilt viktig för fet hy. Använd inte tvålar. De torkar ut ansiktshuden i onödan och stimulerar produktionen av hudens oljor. NIVEA Anti Blemish Daily Wash Scrub med extrakt av magnoliabark renar intensivt, minskar glans och öppnar porerna. Detta säkerställer att bakterierna kontrolleras effektivt och att hudens utseende förbättras. Tona huden med en toner efter rengöring. Tonar som innehåller lite alkohol har en desinfekterande effekt och är särskilt lämpliga för fet hud. Var uppmärksam på din T-zon: NIVEA Refining Clear-Up Strips går in på djupet för att ta bort orenheter och pormaskar. Det bästa är att använda alla produkter i en serie som kompletterar varandra för effektiva åtgärder mot finnar och orenheter, t.ex. NIVEAs produkter mot orenheter.
 

Få din hud att stråla!

Om du har fet hud bör du alltid använda en återfuktande creme, eftersom fet hud också måste skyddas mot kyla, värme och annan miljöpåverkan. Tunna vätskor och geler är särskilt bra. Se till att din creme innehåller antibakteriella och lugnande ingredienser. NIVEA Anti Blemish Moisturizer med extrakt av magnoliabark har en fuktgivande, matt effekt.
 

Bekämpningsmetoder mot finnar

Tips för en jämn och klar hy: Så håller du finnarna borta!

  • Undvik irriterande faktorer: Undvik värme, skrubbar och aggressiv rengöring eftersom fet hud reagerar mycket känsligt på dessa. 
  • Bind fettöverskottet: mattpulver och oljefritt smink absorberar ansiktets överskott av talg. Du kan också försiktigt avlägsna talgöverskottet med en pappersduk om du märker att ditt ansikte är mycket glansigt. 
  • Hudskrubb och masker för finnar: Du kan ta bort döda hudceller och smuts från huden 2–3 gånger i veckan med en mild skrubb och sedan tona och fukta med en mask. 
  • Besök en skönhetssalong: Låt en professionell skönhetsterapeut regelbundet rengöra din hy. Detta skapar en bestående förbättring för din hy. 
  • Ändra din kost och dina vanor: En ohälsosam livsstil med rökning och stress kan ha en negativ inverkan på ditt huds utseende. Se till att du äter hälsosamt och dricker mycket vätska.
 

Naturliga hemgjorda recept

Du kan också bekämpa finnar och orenheter med medicinska växter. Ringbladen av ringblommor innehåller antiinflammatoriska ingredienser. Förbered en infusion av kronbladen. Använd en kompress som du doppar i brygden och placerar på huden i några ögonblick. 

Ett snabbt och enkelt rengöringsångbad kan också bekämpa finnar och pormaskar. Häll några droppar kamomillessens i varmt vatten, lägg en handduk över huvudet och håll ansiktet över ångan i ca 5 minuter. Den heta ångan öppnar porerna. Detta hjälper huden att bättre absorbera en rengöringsmask.
 
face care
Kronblad från ringblomma eller kamomill eller kvinna med kompress eller ångbad.
 

DIY ansiktsmask

Gör din egen ansiktsmask på 1 minut
produkt-steg-bg

Dagvård för skönhet är ingen myt