Shaving Rash

HUR UNDVIKER MAN RÖDA PRICKAR EFTER RAKNING

Rakningsutslag eller röda prickar efter rakning kan vara smärtsamt och irriterande. Oavsett om du undrar hur får man bort röda prickar efter rakning eller bara försöker undvika dem helt och hållet, prova NIVEAs bästa tips

ÅTGÄRDER FÖR ATT UNDVIKA RÖDA PRICKAR EFTER RAKNING

Gör irriterad hud och röda prickar efter rakning till gårdagens problem.

STEG 1: EXFOLIERA DIN KROPP

Förbered området du planerar att raka. Du bör inte raka dig över en uppbyggnad av grova, döda hudceller eller smuts/olja kvar från dagen. Det är bäst att använda en exfolierande handduk eller vante för att skrubba bort den döda huden, detta är grunden för att undvika röda prickar rakning.

Läs vår guide om hur du exfolierar för mer information, och prova vår NIVEA Caring Shower Peeling Creme för att rensa bort skräp och se till att du undviker irriterad hud efter rakning och öppna porer så att inväxta hårstrån inte blir ett problem.

STEG 2: MJUKA UPP DINA HÅRSTRÅN

Att försöka raka dig direkt efter exfoliering kan verka som nästa steg men det finns fler steg att ta, speciellt om du vill undvika röda prickar efter rakning. Se till att du mjuknar upp hårstråna genom att använda varmt vatten i ett bad, dusch eller med en handduk så att huden expanderar vilket gör den lättare att raka.

lady soothing her shaving rash on her legs

STEG 3: ANVÄND RAKKRÄM, GEL ELLER SKUM

Nyckeln till en bra rakning är smörjmedel, undvik kroppstvålen och använd en ordentlig rakkräm, gel eller skum för att undvika irritation som kan orsaka utslag efter rakning. Rakningsprodukter också säkerställa närmaste möjliga rakning.

Fundera på NIVEA Protect & Care Shaving Gel, utformad för att skydda huden när du rakar med ett jämnt glid och enkel applicering. Den transparenta formeln gör att du enkelt kan se håren medan du rakar samt har ingredienser avsedda för att motverka irritation.

lady shaving her armpit

STEG 4: RAKA... I RÄTT RIKTNING

Det är viktigt när du rakar dig att veta vilket håll du ska raka. På dina ben vill du ha närmaste möjliga rakning, det är mot hårens riktning, och ser till att du har de lenaste benen som går att få. Applicera inte för mycket tryck eftersom detta kan orsaka röda prickar efter rakning. Men i mer känsliga områden som bikinilinjen eller dina underarmar är det viktigt att inte raka mot hårets riktning eftersom den känsliga huden kan leda till att det kliar efter rakning och leda till inväxta hårstrån samt göra det svårare att undvika röda prickar.

STEG 5: VÅRD EFTER RAKNING

Vård efter rakning är nyckeln till att undvika irriterad hud efter rakning, särskilt röda prickar på ben och andra känsliga områden. Se till att du sköljer ditt nyligen rakade område med kallt vatten för att stänga porerna. Använd sedan en lotion eller fuktighetskräm avsedd för känslig hud som NIVEA Body Lotion smooth Caring, parfymerade produkter kan irritera huden ytterligare och orsaka rodnad. Det är också viktigt att byta rakblad när du märker att de börjar trubbiga och definitivt innan de börjar bli rostiga, eftersom att använda gamla blad kan ge dig med utslag efter rakning.


SÅ KAN DU FÅ BORT RÖDA PRICKAR EFTER RAKNING

Kall kompress - så snart du märker de första tecknen på röda prickar efter rakning är det bäst att ta itu med det direkt. Använd en kall kompress för att lugna röda prickar vilket kommer att stoppa den brännande känslan, minska rodnad och förhindra rakningsknölar samt är en tidig metod för att bli av med röda prickar. 

Hydrera - uttorkad hud är mer sannolikt att påverkas av utslag efter rakning så det är viktigt att alltid vara hydratiserad. Att återfukta huden efter en rakning och speciellt om du ser röda prickar på gång är viktigt när det gäller att eliminera utslag. Att hålla huden hydrerad är dock mer än att bara använda fuktkräm, så se till att du dricker tillräckligt med vatten så att din huds naturliga skyddande barriär är så stark som möjligt för att ta bort röda prickar efter rakning senare. 

Låt det läka - irriterad hud och röda prickar efter rakning i sina olika former bör få läka på egen hand, och det är viktigt att låta dem. Raka inte det drabbade området igen tills huden har återhämtat sig och läkt, även om du inte tror att du har rakbränna, all rodnad eller inflammation är ett tecken på att inte raka området igen.


VAD ÄR ORSAKERNA TILL IRRITERAD HUD OCH RÖDA PRICKAR EFTER RAKNING?

Och se vad som kan orsaka ditt utslag efter rakning.
lady touching legs with shaving rash

VAD ÄR RÖDA PRICKAR EFTER RAKNING?

Röda prickar efter rakning är en form av irriterad hud som en följd av rakning, de brukar visas några minuter efter rakning men kan också utvecklas lite senare på dagen om du bär åtsittande kläder, eller om din hud utsätts för värme och kyla. Röda prickar efter rakning är inte samma en rakknöl som orsakas av massor av små invuxna hår snarare än utslag från rakhyveln.

ingrown hair from shaving rash

VAD ORSAKAR RÖDA PRICKAR EFTER RAKNING?

Du kan ha känslig hud och vara mer benägen att få rakningsutslag, men det finns några saker du kanske gör som orsakar det:

  • Torr rakning - det här är aldrig en bra idé. Torr rakning orsakar rakningsutslag eftersom det inte finns någon skyddande barriär mellan huden och bladet, vilket orsakar friktion och förhindrar att bladet glider smidigt över huden. Du bör alltid använda en rakgel eller skum annars löper du större risk att få röda prickar efter rakning.
  • Att trycka för hårt på din hud med rakhyveln - du bör se till att bladet glider smidigt över huden så att trycka hårdare än du borde hjälper inte att ta bort fler hår, istället kommer det att få rakhyveln att skrapa mer på din hud, orsaka mer friktion och vara mer benägen att ge dig irriterad hud efter rakning.