Shaving Rash

HUR UNDVIKER MAN RÖDA PRICKAR EFTER RAKNING?

Ustlag efter rakning eller röda prickar efter rakning kan vara smärtsamma och irriterande. Oavsett om du undrar över hur du blir av med röda prickar efter rakning, eller om du vill undvika dem helt och hållet kan du testa NIVEAs bästa tips.

HUR UNDVIKER MAN RÖDA PRICKAR EFTER RAKNING?

Låt irriterad hud och röda prickar efter rakning tillhöra det förflutna. Sluta oroa dig över irriterad hud efter att du rakat benen eller skägget och läs vidare om hur du får bort röda prickar efter rakning.

Irriterad hud efter rakning?

STEG 1: UTFORSKA DIN KROPP

Förbered det område du tänker raka. Du bör undvika att raka dig över en ansamling av döda hudceller eller smuts/olja som ansamlas under dagen. Det är bäst att använda en exfolieringshandduk eller -handske för att skrubba bort den döda huden, detta är grundläggande för undvika röda prickar efter rakning.

Läs vår guide om hur du exfolierar för att få mer information. Pröva NIVEA Caring Shower Peeling Creme för att ta bort orenheter och säkerställ att du undviker irriterad hud efter rakning och öppna upp porerna så att inväxt hår inte blir ett problem.

Irriterad hud efter rakning?

STEG 2: GÖR DINA HÅRSTRÅN MJUKARE

Att börja raka sig direkt efter exfolieringen kan tros vara nästa steg, men det finns fler steg att utföra innan, särskilt om du vill undvika röda prickar efter rakning. Var noga med att mjuka upp dina hårstrån med hjälp av varmt vatten i ett bad, en dusch eller med en handduk så att huden utvidgas och därmed blir enklare att raka.

lady soothing her shaving rash on her legs

Irriterad hud efter rakning?

STEG 3: ANVÄNDA RAKKRÄM, -GEL ELLER -SKUM

Nyckeln till en bra rakning är att smörja in sig. Undvik kroppstvål och använd en lämplig rakkräm, -gel eller -skum för att undvika kliande hud eller utslag efter rakning. Rakprodukter säkerställer även att rakningingen sker så nära huden som möjligt.

Testa gärna NIVEA Protect & Care Shaving Gel som är utvecklad för att skydda huden när du rakar dig med ett jämnt glid och smidig applicering. Den transparenta formulan gör att du enkelt ser dina hårstrån under rakningen och innehåller ingredienser som är utvecklade för att motverka irritation och att det kliar efter rakning.

lady shaving her armpit

Irriterad hud efter rakning?

STEG 4: RAKT ... ÅT RÄTT HÅLL

Det är viktigt att du vet vilket håll du ska raka dig åt. På dina ben vill du raka nära och då ska du raka mot hårstråna så att du får så släta ben som möjligt. Tryck inte för hårt eftersom det kan orsaka röda prickar på benen. Men på mer känsliga områden som bikinilinjen eller dina underarmar, är det viktigt att inte raka sig mot hårstråna eftersom känslig hud kan göra att det kliar efter rakning och leda till inväxta hårstrån och göra det svårare att undvika röda prickar efter rakning.

Irriterad hud efter rakning?

STEG 5: HUDVÅRD EFTER RAKNING

Hudvård efter rakning är nyckeln till att undvika irriterad hud, i synnerhet röda prickar på hud som ligger nära benstrukturen och andra känsliga områden. Var noga med att skölja det nyrakade området med kallt vatten för att stänga porerna. Använd därefter en lotion eller fuktkräm som är avsedd för känslig hud, till exempel NIVEA Body Lotion Smooth Caring. Parfymerade produkter kan irritera huden ytterligare och orsaka rodnad. Det är även viktigt att byta rakblad när du märker att de börjar bli slöa, och definitivt innan de börjar bli rostiga. Att använda gamla rakblad kan göra att du får utslag efter rakning.


Irriterad hud efter rakning?

SÅ HÄR KAN DU BLI AV MED RÖDA PRICKAR EFTER RAKNING

Kall kompress - agera så fort du lägger märke till de första tecknen på röda prickar efter rakning. Använd en kall kompress för att lindra röda prickar, det tar bort den brännande känslan, minskar rodnad och förhindrar rakknölar. En snabb metod för att få bort röda prickar. 

Återfuktning - uttorkad hud är mer känslig för utslag efter rakning och därför är det bäst att se till att huden alltid är återfuktad. Att återfukta huden efter en rakning är ett viktigt när det gäller att eliminera utslag efter rakning, särskilt om du samtidigt upptäcker röda prickar. Men att hålla huden återfuktad kräver mer än bara fuktkräm, så se till att du dricker tillräckligt mycket vatten så att din huds naturliga skyddsbarriär är så stark som möjligt för att ta bort röda prickar efter rakning längre fram. 

Låt huden läka - irriterad hud och röda prickar efter rakning i olika former ska läka på egen hand, och det är viktigt att man låter dem göra det. Raka inte det berörda området igen förrän huden har återhämtat sig och läkt. Eventuell rodnad eller inflammation är ett tecken på att du ska undvika att raka området igen under en tid.


VILKA ÄR ORSAKERNA TILL IRRITERAD HUD OCH RÖDA PRICKAR EFTER RAKNING?

Lär dig om vad som kan orsaka utslag efter rakning.
lady touching legs with shaving rash

VAD ÄR RÖDA PRICKAR EFTER RAKNING?

Röda prickar efter rakning är en form av irriterad hud till följd av rakning. De framträder oftast några minuter efter rakningen men kan även dyka upp lite senare på dagen om du bär åtsittande kläder eller om din hud exponeras för värme eller kyla. Röda prickar efter rakning är inte samma sak som att ha en rakknöl som orsakats av en mängd små inväxta hårstrån, snarare än utslag av rakhyveln.

ingrown hair from shaving rash

VAD ORSAKAR RÖDA PRICKAR RAKNING?

Även om du har känslig hud och lättare för att få utslag så finns det kanske vissa saker du gör som orsakar detta:

  • Torrakning - det här är aldrig en bra idé. Torrakning orsakar rakutslag eftersom det inte finns någon skyddande barriär mellan huden och rakbladet, vilket orsakar friktion och hindrar rakbladet från att glida mjukt över huden. Du bör alltid använda rakgel eller -skum, annars löper du större risk att få röda prickar efter rakning.
  • Tryck inte alltför hårt mot huden med rakhyveln - Säkerställ att rakbladet glider mjukt över huden. Att trycka extra hårt bidrar inte till att avlägsna fler hårstrån. Det gör istället att rakhyveln skrapar mot huden, skapa mer friktion och därmed ökar risken för att du får irriterad hud efter rakning.

Hur undviker man röda prickar efter rakning

NIVEA SMOOTH CARE BODY LOTION

Undvika röda prickar och irriterad hud efter att ha rakat benen genom att återfukta huden med NIVEA Smooth Care Body Lotion. Detta djupa fuktserum återfuktar huden i 48 timmar med sheasmör, som smälter på din hud. Denna lotion låser in fukten och har en lindrande effekt på din nyrakade hud, och förhindrar att det uppstår utslag efter rakning.