Exfoliering hudvard

Exfoliering

Hur fungerar exfolierande anstiktsscrub? Gör det till en regelbunden del av din hudvårdsrutin att exfoliera huden.

VARFÖR DET ÄR VIKTIGT ATT EXFOLIERA HUDEN

Våra hudceller förnyar sig själva regelbundet: vår hud är så gott som ny var 28:e dag! Just därför är det viktigt att veta hur man kan exfoliera huden. En exfolierande ansiktsscrub tar inte bara bort döda celler – den stimulerar även cirkulationen i huden. Behandlingen gör din hud redo att absorbera hudvårdsprodukter och får huden att se strålande och livfull ut.

Så fungerar exfoliering med exfolieringsscrubs

Exfolieringsscrubs för ansiktet och huden är särskilt bra under våren. Det är under den här årstiden som vi vill ge vår hud en nystart och ta bort den gråa dimman från de kalla vinterdagarna. Innan du åker på semester kan en mild scrub hjälpa dig att säkra en jämn solbränna eftersom våra lår, knän och armbågar behöver en extra boost för att ta bort död hud.

När du använder en ansiktsscrub för exfoliering (vi rekommenderar NIVEA Smooth Rice Scrub) följer du stegen härunder för att säkra en perfekt exfoliering av huden.

1) Fokusera på de hudområden som du vill exfoliera – torrare och flagiga ytor kan behöva mer uppmärksamhet än andra.

2) Applicera din exfolieringsscrub med blida, cirkulära rörelser i upp till en minut. Var inte för hård mot huden, särskilt om den är känslig.

3) Rensa med ljummet vatten.

4) Använd en fuktgivande kräm varje gång du har exfolierat klart då att exfoliera huden kan leda till att huden blir torrare än vid en normal ansiktsrensning.

 

Viktigt: Gå inte överstyr! Varje gång du exfolierar sätts en återskapande process igång, något som kan leda till att huden ansträngs. Var försiktig och lär dig vad din hud behöver och mår bra av.

 

Ansiktsscrub: hudvård i tre steg

Använd en ansiktstoner för att tona din hud efter exfoliering och använd sedan en dagkräm eller nattkräm.


ATT HITTA RÄTT SCRUB FÖR DIN HUD 

Det är inte alla produkter för exfoliering av huden som fungerar för din hudtyp. Så vilken är rätt för just dig? Du kan göra en grov särskiljning av naturliga och syntetiska exfolieringsprodukter. Vilken som är bäst för dig beror på din hudtyp.

Så använder du ansiktsscrub

  • Använd dina fingrar för att applicera din ansiktsscrub i pannan, på näsan och hakan. Arbeta dig fram från pannans mitt till tinningen.
  • Gnugga försiktigt från näsans bas till nästippen.
  • Gör mer intensiva, cirkulära rörelser i området runt näsans kanter och sedan väldigt försiktiga rörelser på kinderna.
  • Arbeta dig framåt längs käkbenet fram till hakan.
  • Slutligen, rör dig nedåt från hakan längs halsen.
  • Se alltid till att undvika områdena runt ögonen och munnen.

 

Bästa tiden på dagen för exfoliering

TIPS: Ett annat bra tips gällande hur du exfolierar huden är att alltid exfoliera på kvällen! På så vis får huden tillräckligt med tid på sig att återhämta sig och du kan börja den nya dagen med en hud som strålar och glänser.

Fruktpeeling - en hjälp mot fläckig hy

Fruktsyrepeelings eller kemiska peelings fungerar utan några slipmedel. De innehåller fruktsyror som en aktiv ingrediens, som till exempel alfa-hydroxisyror, mjölksyror eller glykolsyror. Dessa naturliga organiska syror kommer från frukter och andra växter och kan exfoliera din hud tack vare reaktionen mellan syran och hudens pH-värde. Fruktsyrepeelings är särskilt lämpligt mot acne, fläckar och hud med stora porer, pigmentfläckar eller åldersfläckar. Även små rynkor eller acneärr kan tas bort om fruktsyrepeeling används regelbundet.

Notera: Utför aldrig en fruktsyrepeeling på egen hand. Det är bäst att genomföra behandlingen i en skönhetssalong. Se även till att endast genomgå en fruktsyrepeeling under vinterhalvåret eftersom peelingen gör huden mycket mer känslig mot solljus.

 

Mild exfoliering med enzymer

En "enzymerpeeling" kan låta något syntetisk, men exfolieringseffekten skapas faktiskt genom en helt biologisk process. Enzymerpeelings använder den rengörande kraften från frukter: fruktenzymerna separerar proteinelement och döda hudceller från resten huden. Eftersom de endast mjukgör hudens yttre lager och inte tar bort något lager är enzymerpeelings bra för känslig hud.
 
Att använda enzymerpeeling är dock något mer komplext: för att se till att en enzymerpeeling fungerar som den ska, applicera ett varmt förband upprepade gånger på själva peelingen. Använd inte enzymerpeelings mer än en gång per månad då din hud behöver tid på sig att återhämta sig efter sådan behandling.

Naturliga scrubs med frukt eller havssand

Nu när du vet hur du kan exfoliera huden behöver du känna till de produkter som du använder för att exfoliera huden. Mekanisk peeling använder slipmedel så som sand eller malda aprikosmikrobitar för att ta bort det övre hudlagret på ett milt sätt. Det grå lagret kommer att försvinna och huden kommer att se mer livfull och hälsosam ut. Om du har känslig hud, använd en extra mild scrub med finkorniga och rundade slipmedel.

För oljig hud som har en tendens att få fläckar är en produkt med antibakteriella effekter mer lämplig, som till exempel NIVEA Anti-Blemish Daily Wash Scrub.

Akta dig för solen!

Gå aldrig ut i solen direkt efter en exfoliering. Efter peeling med fruktsyra eller enzymer bör du faktiskt undvika att sola i upp till fyra veckor. Lär dig mer om solskydd för ansiktet här.


SÅ GÖR DU ENKELT DINA EGNA EXFOLIERINGSSCRUBS

För den sparsamme personen, varför inte testa att göra din egen exfolieringsscrub?

Lämplig för alla hudtyper

Även en hemmagjord scrub bör alltid vara skräddarsydd efter din egen specifika hudtyp. Som exempel kan havssalt och socker vara bättre för hud med stora porer i ansiktet, medan vallmofrö är bättre för känslig hud.

 

Effektiva exfolieringsrecept från köket

  • Yoghurt, honung och socker-scrubs för fläckig hud: honungen har en antibakteriell och antiinflammatorisk effekt.
  • Kaffescrubs för alla hudtyper: koffeinet är stimulerande och främjar cirkulationen i huden.
  • Olje- och sockerscrubs för torr och normal hud: olivolja och vindruvsfröolja fuktar huden, särskilt under vintern.
  • Yoghurtscrubs för alla hudtyper: den kyliga yoghurten har en särskilt uppfriskande effekt. Beroende på din hudtyp, blanda med socker, havssalt eller vallmofrön.

Gör din egen scrub

EXFOLIERA KROPPEN

Exfolieringsscrubs för huden och kroppen finns för ansiktet, kroppen, händerna och fötterna. De tar alla bort de döda hudcellerna och låter ny, yngre hud titta fram.

Vänligen notera:

OBS! Använd aldrig en exfolieringsscrubs för kroppen i ansiktet då de grövre slipmedlen kan irritera den tunnare huden i ansiktet.

Visa upp din hy!

Kornen i havssalt eller nötskal som finns i exfolierande kroppscrubs omvandlar torra, råa områden på huden till vackra skönhetszoner. Fuktgivande oljor ser samtidigt till att din hud mår bra. Såhär kan du exfoliera kroppen: massera in skrubben i fuktig hud med hjälp av cirkulära rörelser. Använd en grövre exfoliant än vad du använder till ansiktet. Dina knän och armbågar behöver en extra noggrann behandling. Du kan även använda en särskild exfolieringshandske eller borste för en ordentlig kroppscrub.

Var försiktig kring halsen och övre bröstområdet! Huden här är extra känslig och, precis som ansiktet, behöver en extra mild och finkornig exfoliering. Det är bäst att helt enkelt inkludera halsen och övre bröstet i din ansiktsscrub.

NIVEA Caring Shower Peeling Cream är utmärkt eftersom att den skonsamt, exfolierar, hydratiserar och återfuktar huden i duschen.

Exfolieringsritual för fötterna

Så snart temperaturerna stiger igen vill kvinnor kunna visa upp fötterna. Men innan vi kan göra det behöver våra fötter en extra behandling: en särskild exfoliering som gör sig av med död hud och gör huden len med hjälp av salt och sockerkristaller. Gör såhär: ta ett fotbad på 10 minuter, massera noggrant in exfolieringsscruben och gnugga sedan in rikligt med kräm efter att du rensat foten. Att gå runt barfota är dessutom bra för fötterna. Lär dig mer om att behandla torr hud på fötterna här.