Exfoliering hudvard

VAD ÄR EXFOLIERING?

Hur fungerar exfolieringsskrubb? Låt exfoliering av huden ingå i din hudvårdsrutin på regelbunden basis.

VAD EXFOLIERING BETYDER OCH VARFÖR ÄR DET VIKTIGT ATT EXFOLIERA HUDEN?

Våra hudceller förnyar sig själva regelbundet: vår hud är nästan helt ny var 28:e dag! Därför är det viktigt att veta hur man exfolierar sin hud och vad exfoliering betyder. En exfolieringsskrubb för ansiktet avlägsnar inte bara döda hudceller – den stimulerar även cirkulationen i huden. Behandlingen förbereder din hud på att absorbera hudvårdsprodukter och ger huden ett fräscht utseende med lyster.

EXFOLIERING KROPP

SÅ HÄR FUNGERAR EXFOLIERING MED EXFOLIERINGSSKRUBB

Exfoliering skrubb för ansiktet och huden är extra bra på våren. Det är under den här tiden på året som vi vill ge vår hud en nystart och ta bort den grå hinnan från de kalla vinterdagarna. Det är dock viktigt att du exfolierar din hud året runt för att avlägsna döda hudceller och fräscha upp huden.  

Innan du åker på semester kan en mild skrubb hjälpa dig att få en jämn solbränna eftersom våra lår, knän och armbågar behöver en extra boost för att avlägsna död hud.

När du använder en ansiktsskrubb för exfoliering (vi rekommenderar NIVEA Smooth Rice Scrub), bör du följa stegen nedan för att säkerställa den bästa exfoliering av huden.

1) Fokusera på de hudområden du vill exfoliera – områden som är torra och fjällar kan behöva mer omsorg än andra.

2) Applicera din exfolieringsskrubb med mjuka, cirkulerande rörelser i upp till en minut. Massera inte huden för hårt, särskilt inte om du har känslig hud.

3) Skölj med ljummet vatten.

4) Använd alltid en fuktkräm när du är klar med exfolieringen, eftersom exfoliering av huden kan göra huden torrare än en vanlig ansiktsrengöring.

Viktigt: Överdriv inte! Varje gång du exfolierar huden initieras en förnyelseprocess, som kan göra att huden stramar. Var varsam och lär dig vad din hud behöver och mår bra av.

ANSIKTSSKRUBB: HUDVÅRD I TRE STEG

Använd en ansiktstoner såsom NIVEA Refreshing Toner för att tona din hud efter exfoliering och applicera därefter en dagkräm eller nattkräm.


ATT HITTA RÄTT SKRUBB FÖR JUST DIN HUD

Alla hudexfolieringsprodukter passar inte just din hudtyp. Så vilken passar dig? Du kan dra en grov skiljelinje mellan naturliga och syntetiska exfolieringsprodukter. Vilken produkt som passar dig bäst beror på din hudtyp.

BÄSTA EXFOLIERING ANSIKTE

SÅ HÄR ANVÄNDER DU ANSIKTSSKRUBB

  • Använd fingrarna för att applicera din ansiktsskrubb på pannan, näsan och hakan. Arbeta dig ut från mitten av pannan till tinningen.
  • Massera varsamt från näsroten till nästippen.
  • Gör mer intensiva, cirkulerande rörelser i området runt näsvingarna och gör därefter mycket varsamma rörelser på kinderna.
  • Arbeta dig fram längs käkbenet och ner till hakan.
  • Fortsätt slutligen neråt från hakan längs halsen.
  • Undvik alltid områdena runt ögonen och munnen.

 

DEN BÄSTA TIDPUNKTEN FÖR EXFOLIERING

TIPS: Ett annat bra tips när det bästa  exfoliering teknik är att alltid exfoliera huden på kvällen! Då får huden tillräckligt med tid för att återhämta sig och du kan börja den nya dagen med en strålande hud med lyster.

FRUKTPEELING – MOTVERKAR BLEMMOR

Peelingprodukter med fruktsyra eller kemiska peelingprodukter verkar utan att innehålla slipande ingredienser. De innehåller fruktsyror som aktiv ingrediens, som till exempel alfahydroxisyror, mjölksyror eller glykolsyror. Dessa naturliga organiska syror kommer från frukter och andra växter och exfolierar huden tack vare reaktionen mellan syran och hudens pH-värde. Peelingprodukter med fruktsyra lämpar sig särskilt bra för akne, blemmor och hud med stora porer, pigmentfläckar eller åldersfläckar. Till och med små rynkor eller akneärr kan avlägsnas om man använder en peelingprodukt med fruktsyra regelbundet.

Obs: Utför aldrig peeling med fruktsyra på egen hand. Det är bäst att genomgå denna behandling på en skönhetssalong. De dessutom till att bara göra en peeling med fruktsyra under vintern, eftersom denna peeling gör huden mycket känsligare för solljus.

MILD EXFOLIERING MED ENZYMER

”Enzympeeling” låter kanske lite syntetiskt, men exfolieringseffekten sker faktiskt genom en helt biologisk process. Enzympeeling utnyttjar frukters rengörande effekt: fruktenzymerna separerar proteinämnen och döda hudceller från resten av huden. Eftersom de endast mjukar upp hudens ytterlager och inte avlägsnar något hudlager, är enzympeeling bra för känslig hud.
 
Men att använda enzympeelingprodukter är lite mer komplext: för att säkerställa att en enzympeelingprodukt fungerar som den ska, applicera ett varmt förband flera gånger på själva peelingprodukten. Använd inte enzympeeling mer än en gång i månaden eftersom din hud behöver tid för att återhämta sig efter behandlingen.

NATURLIG SKRUBB MED FRUKT ELLER HAVSSAND

Nu när du vet hur du ska exfoliera din hud, behöver du sätta dig in i de produkter du använder för att exfoliera huden. Mekaniska peelingprodukter använder slipande ingredienser såsom sand eller malda aprikosmikrobubblor för att avlägsna hudens översta lager på ett skonsamt sätt. Det grå lagret försvinner och huden ser fräschare och friskare ut. Om du har känslig hud, använd en extra mild skrubb med finkorniga och rundade slipande ingredienser.

För oljig hud som har en tendens att få finnar, passar en produkt med antibakteriella effekter bättre, som till exempel NIVEA Anti-Blemish Daily Wash Scrub.

VAR FÖRSIKTIG I SOLEN!

Gå aldrig ut i solen direkt efter en exfoliering. Efter peeling med fruktsyror eller enzymer, bör du faktiskt undvika att sola dig i upp till fyra veckor. Läs mer om solskydd för ansiktet här.


SÅ HÄR GÖR DU DIN EGEN EXFOLIERING SKRUBB PÅ ETT ENKELT SÄTT

Varför inte pröva att göra din egen exfolieringsskrubb?

PASSAR FÖR ALLA HUDTYPER

Även en hemgjord skrubb ska alltid vara skräddarsydd efter just din hudtyp. Till exempel kan havssalt och socker vara bättre för hud med stora porer i ansiktet, medan vallmofrön är bättre för känslig hud.

EFFEKTIVA RECEPT PÅ EXFOLIERING FRÅN KÖKET

  • Yoghurt-, honungs- och sockerskrubb för hud med blemmor: honung har en antibakteriell och anti-inflammatorisk effekt.
  • Kaffeskrubb för alla hudtyper: Koffein är stimulerande och främjar cirkulationen i huden.
  • Olje- och sockerskrubb för normal och torr hud: olivolja och druvkärnolja återfuktar huden, särskilt under vintern.
  • Yoghurtskrubb för alla hudtyper: kyld yoghurt har en extra uppfräschande effekt. Beroende på vilken hudtyp du har, blanda i socker, havssalt eller vallmofrön.


EXFOLIERING KROPP

EXFOLIERA KROPPEN

Det finns exfolieringsskrubb för huden och kroppen som passar för ansikte, kropp, händer och fötter. Alla sådana skrubbprodukter avlägsnar döda hudceller och låter ny, yngre hud komma fram.

TÄNK PÅ DETTA:

Använd aldrig kroppsskrubb till ansiktet, eftersom huden i ansiktet är tunnare och känsligare, och den kan bli irriterad av grövre skrubbprodukter.

VISA UPP DIN HUD!

Kornen i havssalt eller nötskal i exfolierande kroppsskrubbar förvandlar torra och ojämna hudområden till det bättre. Samtidigt säkerställer återfuktande oljor att huden känns bra. Så här exfolierar du din kropp: massera in skrubben i fuktig hud med cirkulerande rörelser. Använd en grövre exfolieringsprodukt till kroppen än du använder till ansiktet. Dina knän och armbågar behöver extra omsorg. Du kan även använda en speciell exfolieringsvante eller -borste för en ordentlig kroppsskrubb.

Var försiktig runt halsen och den övre delen av bröstkorgen. Här är huden extra känslig och behöver, i likhet med ansiktet, en extra skonsam och finkornig exfoliering. Det bästa är att använda en ansiktsskrubb för halsen och den övre delen av bröstkorgen.

NIVEA Creme Peeling Shower är utmärkt eftersom den varsamt exfolierar och återfuktar huden i duschen.

EXFOLIERINGSRITUAL FÖR FÖTTERNA

När vädret blir varmare vill vi kunna visa upp våra fötter. För att få fötterna fina behöver vi ta hand om dem. Använd en speciell exfoliering som avlägsnar död hud och gör huden slät med hjälp av salt- och sockerkristaller. Gör så här: ta ett fotbad i 10 minuter, massera in exfolieringsskrubben grundligt, skölj av fötterna och massera därefter in en kräm. Att gå runt barfota är också bra för fötterna. Läs mer om hur du behandlar torr hud på fötterna här.

BÄSTA EXFOLIERING ANSIKTE

NIVEA MAGICBAR EXFOLIATING CLEANSING BAR

Få en mjuk och spänstig hud med NIVEA MagicBar Exfoliating Cleansing Bar, en vegansk formula tillverkad av 100 % naturliga ingredienser. Denna exfolierande ansiktstvål innehåller aktivt kol och är fri från alkalisk tvål, vilket säkerställer en skonsam rengöring. Dessutom innehåller förpackningen ingen plast vilket är bra för miljön.