kvinna med röda fläckar på huden

Vad orsakar röda prickar på huden?

Allt du behöver veta om röda kliande prickar på huden, vad som orsakar dem och hur de kan behandlas.

Vad orsakar röda prickar på huden?

Röda prickar på huden kan orsakas av många saker. Det kan handla om en infektion, en reaktion på sol eller värme, dermatit, allergi eller petekier – pyttesmå lila, röda eller bruna prickar som vanligtvis dyker upp på armar, ben, mage och skinkor. 

Pyttesmå röda prickar på kroppen eller röda prickar i ansiktet kan klia och kännas obehagliga, men är vanligtvis inget att oroa sig för. Med lite tid och omtanke försvinner de av sig själva. Men röda prickar kan vara irriterande, särskilt om de kliar och kanske oroar dig. 

Läs vidare för att få veta mer om vad som kan orsaka hudförändringar röda prickar på din kropp eller i ansiktet.


Vad orsakar röda prickar på min kropp och i ansiktet?

Som nämnts ovan finns det många anledningar till att det kan dyka upp röda prickar på kroppen eller i ansiktet. Vi har tagit upp några av de vanligaste orsakerna till röda prickar och hur du kan behandla dem:
Vad orsakar röda prickar på min kropp och i ansiktet?

1) Dermatit

Dermatit är den medicinska term för hudinflammation eller -irritation. Huden är vår skyddsbarriär och den första försvarslinjen mot bakterier, men ibland kan denna barriär bli försvagad och huden kan irriteras av en allergen. 

Kontaktdermatit är en vanlig åkomma som uppstår när huden kommer i kontakt med en allergen – ett ofarligt ämne som kroppen har misstagit för ett hot – som får immunförsvaret att gå på högvarv. Det är detta som kallas för en allergisk reaktion, och den kan exempelvis orsakas av tvålar, krämer, pollen och husdjur.

Beroende på åkommans allvarsgrad repar man sig oftast efter några dagar eller veckor. Återfuktande produkter, antihistaminer eller topiska steroidkrämer kan förskrivas för att lindra symptomen. Om du oroar dig för en allergisk reaktion, uppsök läkare.

För att behandla dermatit, välj produkter som är framtagna för känslig hud och undvik alla parfymerade och starka produkter.

brunett kvinna leende
mor och dotter applicerar solkräm
tre unga kvinnor i solen
Vad orsakar röda prickar på min kropp och i ansiktet?

2) Värmeutslag

Värmeutslag uppstår vanligtvis när svettkörtlar blir igentäppta, särskilt i svettiga områden som armhålor, bröstkorg, rygg, armar och skrev. Den blockerade svetten orsakar små röda knölar som kan klia och kännas obehagliga, till och med smärtsamma.

Man får oftast värmeutslag när det är varmt ute eller efter träning och det försvinner vanligtvis efter ett par dagar. Värmeutslag lugnar oftast ner sig av sig självt, men du kan lindra klådan genom att doppa en bit flanell i kallt vatten och lägga på det berörda området. 

En allergisk reaktion på solens UV-strålar kan också framkalla röda prickar – när immunsystemet behandlar solförändrad hud som främmande celler och reagerar på ett sätt som kan orsaka kliande hud. Människor med ljus hud och unga kvinnor är mer benägna att drabbas av röd, kliande hud utlöst av värme- eller solexponering. 

Om värmeutslag är ett problem för dig bör du välja ett solskydd som är anpassat för känslig hud. Upptäck vårt sortiment med NIVEA solskydd för känslig hud för att hitta det perfekta solskyddet som skyddar din känsliga hud mot irriterande värmeutslag. Alla våra produkter ger ett kraftfullt och tillförlitligt UV-skydd så att du kan njuta av solen i många timmar.

Vad orsakar röda prickar på min kropp och i ansiktet?

3) Pityriasis rosea

Pityriasis rosea är ett vanligt utslag som oftast drabbar personer i åldrarna 18–35 år och som påverkar kroppen men inte ansiktet. 

Pityriasis rosea börjar vanligtvis med en större röd prick på bröstkorgen eller ryggen (och kallas därför också för ”medaljongsjukan”), som åtföljs minst två dagar senare av ett mindre, mer utbrett utslag. De röda, upphöjda flagnande fläckarna kan vara upp till 1,5 cm och de kan klia, men gör inte ont. 

Pityriasis rosea går vanligtvis över utan behandling, men var försiktig med din hud. Än en gång, välj produkter som är utvecklade för känslig hud och som bibehåller hudens pH-balans. Du bör även skydda din hud mot solen med ett skonsamt solskydd. 

kvinna som applicerar kräm på axeln
kvinna som återfuktar hennes ben
Vad orsakar röda prickar på min kropp och i ansiktet?

4) Purpura eller petekier

Detta är röda eller lila prickar som uppkommer när blodkärl under huden går sönder – och de kan uppträda i eksemliknande grupper. Ett sätt att skilja på båda dessa är att purpura ofta är större än petekier.
 

Blodprickar kan vara ofarliga (kallas icke-trombocytopena) eller ett tecken på en mer allvarlig blodproppssjukdom (trombocytopena). Om du är orolig ska du uppsöka läkare.

Det finns en rad orsaker till purpura eller petekier. Här är några av de vanligaste:
- Sträckning, t.ex. om du hostat, kräkts, lyft tungt eller tränat överdrivet hårt
- UV-ljusskada
- Åldrande hud
- Laserbehandlingar
- Vitamin K- eller C-brist  
- Hudskada eller -trauma
- Skada på blodkärl

Vad orsakar röda prickar på min kropp och i ansiktet?

5) Finnar

Finnar uppstår när hårsäckar blir igentäppta av oljor, döda hudceller och bakterier. 

Talgkörtlar sitter fast vid hårsäckar som smörjer håret och huden genom att producera ett oljigt ämne som kallas talg. Om körtlarna producerar alltför mycket talg kommer den i kombination med hudceller, olja och bakterier att täppa igen hårsäcken – och orsaka en vit eller svart pormask eller akne. 

För att behandla och förebygga finnar, använd hudvård som är speciellt framtagen för oljig hud. Tvärtom vad du kanske tror så behöver även oljig hud fukt – faktum är att torrhet kan orsaka överproduktion av olja och förvärra utbrotten av finnar. Var noga med att använda en återfuktningsprodukt som ger en matt effekt, för att hålla din hud återfuktad, samtidigt som du undviker en alltför oljig look. 

Hitta den perfekta återfuktningsprodukten i vårt sortiment med NIVEA dagkräm för att hålla din hud återfuktad och ge den chansen att undvika att det bildas röda prickar.

blond kvinna leende
blond kvinna skrattar
kvinna i en svart bikini
Vad orsakar röda prickar på min kropp och i ansiktet?

6) Keratosis pilaris

Dessa knottriga knölar på dina armar, ben eller kinder orsakar av ansamlat keratin (den typ av protein som ditt hår, hud och naglar är uppbyggda av) i hårsäckarna. 

Brist på fukt, otillräcklig exfoliering och ansamling av död hud kan också utlösa denna åkomma, liksom starka tvålar eller rengöringsmedel. Men hur behandlar man detta?

Regelbunden återfuktning bidrar till att reducera de röda knölarna – men låt dig inte frestas att skrubba dem eftersom det kan irritera den redan uttorkade huden. För att få ut så mycket som möjligt av din återfuktningsprodukt, applicera den på fuktig hud när du har duschat eller badat, för att låsa in så mycket fukt som möjligt.


Den röda pricken på min hud växer. Vad ska jag göra?

Röda prickar kan dyka upp på din näsa, kropp eller ansikte av olika anledningar och de är vanligtvis inget att oroa sig för. Men hudmärken som förändras kan vara en källa till oro. 

 

Om du fortsatt oroar dig över en röd prick på huden som växer, är det klokast att uppsöka läkare för att kunna utesluta att det handlar om något allvarligare.