Guide för Vinterhud

Läs vidare för att upptäcka vår tips för hudvård under vintern för torr, flagnande hud.

hudvård under vintern

Vår hud ger en skyddande barriär mellan oss och vår omgivande miljö. Den innehåller också mycket vatten och naturligtvis kommer vår hud att förlora vatten via avdunstning. Eftersom vintervädret är mer blåsigt och med lägre luftfuktighet, accelereras denna process vanligtvis. När det är kallt tenderar vi också öka värmen och denna direkta värme på huden leder också till mer vattenförlust.
 

HÅLL DIG ÅTERFUKTAD I VINTER

Att dricka tillräckligt med vatten - något vi tänker extra på under sommaren men som är minst lika viktigt på vintern. Oavsett om du har centralvärmen på hemma eller om du är ute i det friska vädret. Vinterluften tenderar att vara mycket torrare - detta kan dra ur fukten ur din hud. Att dricka tillräckligt med vatten och hålla sig återfuktad är förmodligen en av de bästa sakerna du kan göra för att motverka detta. Medan du kanske inte känner dig lika törstig som du skulle under de varmare årstiderna är det fortfarande viktigt att hålla dina vätskenivåer på topp. Utöver detta kommer det att vara bra att addera extra återfuktande produkter i din hudvårdsrutin under vintern. 

EXFOLIERA BORT TORR HUD

I kallt väder är flagnande hud något som de flesta av oss har upplevt - en mild exfolierande skrubb, som NIVEA Smooth Rice Scrub kan vara bra för att ta bort vardagligt smuts och döda hudceller från ditt ansikte. Läs hela vår exfolieringsguide här.

Peeling tillåter också ingredienserna i dina andra hudvårdsprodukter, som serum och fuktkräm, att gå in i huden mer effektivt. Detta är idealiskt om du upplever flagande och torr hud under vintermånaderna. Var inte för aggressiv när du exfolierar eftersom detta kan skada hudens naturliga skyddande skikt och orsaka ytterligare problem.

UNDVIK FÖR VARMA DUSCHAR OCH BAD

När du har torr och kliande hud kan det vara frestande att ta ett varmt långt bubbelbad eller dusch, särskilt när det är mörkt ute och temperaturerna sjunker. Ljummet vatten är att föredra vid dusch och ansiktstvätt. Om temperaturen på ditt vatten är för hög, kommer detta att ta bort fukt från huden vilket gör saker värre för torr hud på vintern. Försök begränsa dig till en snabb dusch, eftersom ju längre din hud är utsatt för varmt vatten, desto större risk finns det för att torka ut och irritera huden.

NATTKRÄM

Att använda en nattkräm kan hjälpa din hud återhämta sig från det tuffa och kalla vädret. En nattkräm som NIVEA Q10 Power Firming Night Cream ger ett utmärkt tillfälle att regenerera din hud och ersätta den fukt som förlorats under de kalla årstiderna. Denna nattkräm innehåller E-vitamin och antioxidanter som kommer att ge din hud en långvarig mjuk känsla. Den ger intensiv näring och hjälper huden att behålla fukt längre, vilket bör rädda dig från torr vinterhud.

Läs vår fullständiga nattkrämsguide här


Hudvårdsprodukter under vintern

Prova dessa NIVEA-produkter för att ta hand om din hud i kalla väderförhållanden
vinterPRODUKTER
NIVEA Oil-in Lotion with Jojoba Oil and Cherry Blossom är den perfekta kroppsfuktkrämen för att bota torr, skadad hud
vinterPRODUKTER
Labello Hydro Care Lip Balm är ett utmärkt sätt att skydda läpparna från den hårda, kalla vinterluften.
vinterPRODUKTER
Använd NIVEA-produkter med Aloe Vera för att återfukta huden och hålla den frisk. NIVEA Creme Aloe Shower kan hjälpa till fylla på fuktnivåer efter en lång natts sömn eller en hård dag ute.
vinterPRODUKTER
NIVEA Hand Cream Repair Care återfuktar intensivt torra och spruckna händer och hjälper huden att skapa en mer skyddande barriär

TIPS FÖR ATT VÅRDA HUDEN I VINTER

  • Använd läppbalsam
  • Undvik att slicka dina läppar (Läs mer om läppvård här)
  • Använd solkräm!
  • Använd en handkräm och bär handskar när du går ut för att förhindra torra händer
  • Undvik hett vatten när du duschar och badar - använd ljummet vatten och tvätta dig under kortare stunder
  • Välj ett icke-irriterande tvättmedel
  • Återfukta ansiktet och kroppen regelbundet (särskilt efter dusch)

FLER TIPS FÖR TORR HUD PÅ VINTERN

KROPPSLOTION

Huvudfunktionen hos huden är att fungera som en skyddande barriär för kroppen, och det kan den bara göra ordentligt om den har tillräckligt höga fuktnivåer. Av denna anledning är fukt ett absolut krav för frisk, hydratiserad hud. Applicera gärna en rik och näringsgivande kroppslotion efter ett bad, och omedelbart efter att du har torkat dig. Det hjälper till att hålla huden mjuk och smidig och låser inne fukt. Den nya förbättrade formulan i vår 48hr rich nourishing body lotion ger dig märkbart mjukare hud i 48 timmar och är lämplig för torr till mycket torr hud och perfekt om du har vinterklåda.
 

SOLSKYDD

Låt inte bristen på solsken lura dig, oavsett din ålder eller hy, är solskydd är ett måste för hudvård på vintern Solens UV-strålar existerar även under vintermånaderna. De är faktiskt närvarande året runt. UVA-strålar, i synnerhet, tros orsaka mest skada när det gäller tidigt åldrande, vilket innebär att du behöver använda solskydd, även på vintern. NIVEA Sun Protect & Moisture Sun Lotion skyddar mot både UVA/UVB-strålar, men erbjuder även långvarig och intensiv återfuktning - perfekt för uttorkande vinterväder.
Upptäck mer om solkräm på vintern här.

SKIPPA TVÅLEN

Förutom extremt varmt vatten kan traditionell tvål också vara otroligt uttorkande för huden. Detta är det sista du behöver när temperaturerna är låga utomhus och din hud kliar eller är torr. Försök att undvika att använda stark tvål när du tvättar dig och använd istället vatten och en mild bodywash.

 


HUDTYPER PÅ VINTERN

Det finns ofta ingen lösning som passar alla för hudvård på vintern, speciellt eftersom människor har olika hudtyper. Ta reda på mer om olika hudtyper här.

KALLT VÄDER OCH KÄNSLIG HUD

Kallt väder och känslig hud går hand i hand... men de behöver inte göra det!

- Den låga luftfuktigheten på vintern kan öka känsligheten och i kombination med hårda vintervindar behöver du skydda huden. Se till att klä dig ordentligt och använd en jacka med huva för att skydda din känsliga hud mot vinterns kyla. 

- Använd SPF dagligen, solen tar inga pauser. Det är viktigt att använda SPF när det är snö eller is eftersom solens skadliga strålar studsar mot snö och is vilket fördubblar skadan. 

- Håll dig återfuktad inomhus. Det är både frestande (och nödvändigt) att öka värmen mitt på vintern. Detta kan torka ut huden vilket leder till torrhet, rodnad och tillsatt irritation

Läs mer om känslig hud här.

Att handskas med fet hud

Att ha blandhy eller fet hud kan verka som en förbannelse ibland, men dessa hudtyper påverkas ofta minst av hårda vintrar.

Tumregeln för dessa hudtyper är att fortsätta din vanliga rutin när det gäller rengöring, återfuktande, exfolierande och SPF.  Du kan behöva göra mindre av detta än någon som har känslig eller torr hud eller till och med de som har normal hudtyp. 

Läs mer om fet hud här.

 

 

TORR HUD PÅ VINTERN

Torr hud är förmodligen det vanligaste problemet under vintern och om du har hud som är benägen att bli torr kan detta förvärras under vintern. Det finns ytterligare saker du kan göra för att hjälpa din torra hud utöver det vi redan har föreslagit.
- Växla till en Cream Cleanser som tenderar att vara mildare för huden, med inbyggd fuktighetskräm
- Exfoliera oftare, att exfoliera två gånger i veckan rekommenderas. Men med riktigt torr hud kanske du vill öka det till 3-4 gånger i veckan för att få bort allt smuts.
- Glöm inte bort din hudvårdsrutin! Det är lätt att komma hem från jobbet och krypa ner i sin varma säng men att upprätthålla en återfuktande hudvårdsrutin är avgörande.
-Återfukta din hud varje dag, med en produkt som utformats speciellt för torr hud, som NIVEA Nourishing Day Cream SPF 15.