VITAMIN B3 FÖR HUDEN

VAD ÄR VITAMIN B3 BRA FÖR? LÄS VÅR GUIDE FÖR ATT FÖRSTÅ FÖRDELARNA MED VITAMIN B3 FÖR HUDEN OCH LÄR DIG HUR DU SKA ANVÄNDA VITAMIN B3.

Vitamin B3 för huden

Vitamin B3 (som även kallas niacinamid) är ett viktigt näringsämne som vår kropp behöver för att fungera och som kan bidra till att sänka kolesterolvärdet, förbättra hjärnans funktion och lindra ledvärk. På senare tid har vitamin B3 använts för de resultat den har på huden. Vitamin B3 kan användas på många olika sätt och tack vare detta finns det många fördelar för huden. 

Läs vidare för att lära dig mer om fördelarna med vitamin B3 för huden.

Vad är B3 vitamin bra för?

Vad är vitamin B3 egentligen bra för? Vitamin B3 erbjuder en lång rad fördelar för huden som vi belyser nedan: 

Vad är vitamin B3 bra för?

1) Frisk hud

En av de viktigaste fördelarna med vitamin B3 för huden är dess förmåga att ge huden ett friskt utseende. Vitamin B3 bidrar till att främja keratinproduktionen i kroppen, ett protein som finns i håret, huden och naglarna. Keratin bidrar till att upprätthålla hudens struktur, främjar sårläkning, motverkar irritation och stärker huden. Tack vare detta bidrar vitamin B3 till en hud med ett friskt utseende.

Vitamin B3 för huden

2) Jämn hudton

Vitamin B3 är även antiinflammatoriskt, vilket innebär att den bidrar till att motverka inflammerad hud orsakad av irritation. Vitaminer med antiinflammatoriska egenskaper bidrar till att motverka rodnad, svullnad och smärta orsakad av hudbesvär såsom eksem och akne. Tack vare detta kan vitamin B3 bidra till att minska förekomsten av akne och eksem och att bibehålla en jämn hudton. Rådfråga alltid din läkare om du fortsatt lider av irriterad hud. 

Vitamin B3 kan även bidra till att behandla hyperpigmentering. Trots att hyperpigmentering är ofarligt, vill många minska dess förekomst för att få en mer jämn hudton. Vitamin B3 motverkar att melanin byggs upp i huden, den pigmentering som orsakar mörka fläckar. Ju mindre melanin som byggs upp i din hud, desto mindre risk är det för att du utvecklar mörka fläckar - vilket främjar en jämn hudton.
woman smiling
anti-aging

Vad är vitamin B3 bra för?

3) Ger huden lyster

En annan fördel med vitamin B3 för huden är dess förmåga att ge lyster åt huden. Med sina antioxidanter hindrar vitamin B3 att fria radikaler skadar huden, vilket ger dig en vacker och ungdomlig lyster. 

Vitamin B3 hud

4) Minskar tecken på åldrande

Vitamin B3 för huden stärker åldrande hud. Med sina antioxidanter och sin förmåga att öka produktionen av kollagen, stärker vitamin B3 huden. Detta förbättrar i sin tur hudens elasticitet - en avgörande faktor för att motverka rynkor. 

Vitamin B3 stärker även hudens naturliga barriär (som även kallas för epidermis) - så att huden blir starkare, mer elastisk och mer effektiv när det gäller att bekämpa fria radikaler. När din hud fungerar på ett effektivt sätt, löper du avsevärt mindre risk att utveckla fina linjer och rynkor.

Vad är vitamin B3 bra för?

5) Skyddar mot solskador

Vitamin B3 har förmågan att förebygga och vårda solskada på huden. Vitamin B3 för huden är en antioxidant som kan användas för att bidra till att minska den skadliga effekten som solens UV-ljus har. Överexponering för solen kan skada hudceller, göra huden mindre elastisk och avsevärt mer benägen att få rynkor.

Vitamin B3 vårdar även solskadad hud. Dess förmåga att främja DNA-reparation innebär att hudcellerna återhämtar sig snabbare - vilket hjälper din hud att hantera den irritation och skada som orsakats av solen mycket snabbare.

Vitamin B3 hud

6) Reglerar olja

Den slutliga fördelen med vitamin B3 för huden är dess förmåga att reglera oljenivåerna i huden. Om din hud kämpar för att behålla olja och fukt, blir den torr och irriterad. Å andra sidan, om din hud producerar för mycket olja, kan oljan täppa igen porerna och leda till fläckar och akne. 

Vitamin B3 hjälper din hud att upprätthålla en hälsosam oljehalt - vilket ger huden en fräsch och frisk lyster.

Så här använder du vitamin B3 för huden

Det finns en rad olika sätt att använda vitamin B3 för att dra nytta av dess fördelar.

Till att börja med finns vitamin B3 i många livsmedel, bland annat jäst, kött, fisk, mjölk, ägg och gröna grönsaker. Att äta mycket av dessa livsmedel kan därmed bidra till att öka halterna av vitamin B3 i kroppen. Man kan även äta kosttillskott med vitamin B3 och uppnå samma resultat.

Du kan även testa hudprodukter med vitamin B3. Tänk på att vitamin B3 ibland står som ”niacinamid” på etiketten. Hudprodukter kan appliceras på morgonen eller kvällen, och de kan vara lika effektiva som en vitamin B3-rik kost när det gäller att främja en ungdomlig hud med lyster.
nivea energy product

Så här använder du vitamin B3 för huden

Upptäck fördelarna med vitamin B3 för huden med NIVEA

Dra fördel av kraften hos antioxidanter med vår nya NIVEA Micellar Water Energy. Produkten innehåller vitamin B3, vitamin C och tranbärsextrakt som stimulerar huden och gör den spänstig, samtidigt som den tar bort smink. Den tillverkas med en vegansk formula som ger en djupgående och skonsam rengöring, som passar perfekt för alla hudtyper. Prova själv för att få en hud som känns mjuk och fräsch.