kvinna som applicerar Nivea-serum

Salicylsyra hudvård

Salicylsyra är en aktiv ingrediens som är suverän för att förbättra acnebenägen hud.

Salicylsyra hudvård

Salicylsyra är en aktiv hudvårdsingrediens som exfolierar huden, reglerar överskottsproduktion av talg (olja) och håller porerna rena. Den är suverän för acnebenägen hud och kan vid daglig användning förbättra och fräscha upp huden på så kort tid som sju dagar.

Denna ingrediens återfinns i många hudrengöringsprodukter och aknebehandlingsprodukter, men den återfinns också i aknevänliga sminkprodukter och mjällschampo.

Salicylsyra finns i olika koncentrationer, och varje koncentration passar för olika ändamål. Mer koncentrerad salicylsyra används som peelingmedel, vilket kan minska förekomsten av akne, melasma och mörka fläckar, medan lägre koncentrationer kan användas dagligen i form av hudrengöringsprodukter och tonerprodukter. 

Om du har klickat på denna artikel finns det en god chans att du undrar över: Vad är salicylsyra och vilka effekter har salicylsyra? Denna guide tar upp en rad olika ämnen som är relaterade till salicylsyra, inklusive: salicylsyra användning, om salicylsyra är en BHA-syra, om salicylsyra förvärrar akne innan den blir bättre och mycket annat.

Läs vidare för att upptäcka fördelarna med denna underbara aktiva ingrediens, och ta reda på om salicylsyra kan förbättra din hudvårdsrutin.

kvinna med en Nivea serummask på


Är salicylsyra en BHA-syra?

En av de vanligaste frågor du kanske har sett är: Är salicylsyra en BHA-syra? Salicylsyra är mycket riktigt en typ av betahydroxisyra (BHA), vilket är organiska sammansättningar som ofta används i kosmetika. Trots att namnet tycks antyda att salicylsyra är helt och hållet konstgjort, förekommer ämnet naturligt i växter såsom pilträd på grund av dess naturliga förmåga att främja exfoliering, vilket bidrar till att skydda växten mot bakteriell infektion. 

Hudvårdsprodukter tenderar att använda syntetisk salicylsyra, men denna form är godkänd av kosmetikabranschen och FDA, och den lyfts fram för sina aknebekämpande egenskaper. 

Nu vet du svaret ifall någon frågar: Är salicylsyra en BHA-syra? Kanske undrar du: Är det bra att använda salicylsyra mot acne? Läs vidare för att få veta mer.

Vad är salicylsyra bra för?

Tack vare dess naturliga exfolierande egenskaper är salicylsyra suveränt för att behandla symptom på lindrigare akne, såsom svarta pormaskar, vita pormaskar och kvisslor. Salicylsyra tränger in djupt i huden där den bryter ner döda hudceller som annars skulle ha täppt igen porerna. Men vad mer är salicylsyra bra för? Här är de fem största fördelarna med salicylsyra:

Vad är salicylsyra bra för?

1: Skyddar mot aknebakterier

Är det bra att använda salicylsyra mot acne? Absolut. Aknebakterier frodas i syrefria miljöer och därför är igentäppta porer en perfekt grogrund för dem. Salicylsyra tar bort överskottsolja och döda hudceller från igentäppta porer, så att miljön blir mindre gynnsam för bakteriell tillväxt. Detta eliminerar i sig inte bakterier helt, men det gör verkligen skillnad om du har aknebenägen hud. Om någon frågar: ”Är det bra att använda salicylsyra mot acne?” – missa inte att dela med dig av dessa praktiska fakta. 

Kanske upplever du att dina hudproblem förvärras en aning när du börjar använda salicylsyra och frågar dig själv: Förvärrar salicylsyra min akne innan den blir bättre? Läs vidare för att få veta mer om detta och annat längre fram i denna guide.

Vad är salicylsyra bra för?

2: Exfolierar

Salicylsyra marknadsförs ofta som ett peelingmedel och mjukar varsamt upp hudceller i det översta hudlagret för att rena huden och ta bort döda hudceller utan att orsaka irritation.

Vad är salicylsyra bra för?

3: Lindrar inflammation

Salicylsyra innehåller ett kemisk förening som kallas salicin och som har anti-inflammatoriska egenskaper. När salicylsyra appliceras på huden kan det minska den rodnad och ömhet som ofta uppstår efter akne och solskador. När det gäller solskador är det så klart bäst att förebygga att de alls uppstår genom att använda en effektiv SPF varje dag.

Vad är salicylsyra bra för?

4: Minskar oljeproduktion och utsöndring

Salicylsyra kan hämma de talgkörtlar som producerar talg (olja). Det sker genom att salicylsyran bryter igenom hudens fettbarriär och rensar bort överskottsolja som i annat fall skulle täppa igen porerna och orsaka akne.

Vad är salicylsyra bra för?

5: Förhindrar att akne bildas

Utöver att tränga djupt ner i porerna, kan salicylsyra även hålla porerna rena när det används som en del av den dagliga hudvårdsrutinen. Genom att hålla porerna rena förhindrar salicylsyra att vita och svarta pormaskar återkommer genom att avlägsna den överskottsolja eller de döda hudceller som krävs för en syrefri miljö.

Vilka effekter har salicylsyra?

Kan jag använda salicylsyra dagligen?

Det går bra att använda salicylsyra i din dagliga hudvårdsrutin. Detta kommer att bidra till att hålla din hud klar och fräsch samtidigt som det begränsar överskottsproduktion av olja. Men, på samma sätt som när du börjar med en ny exfolierings- eller hudpeelingsingrediens, rekommenderar vi att du vänjer dig gradvis genom att bara använda produkten 1–2 gånger per vecka under de första veckorna.

 kvinna som ler och håller ett Nivea-serum

Vilka effekter har salicylsyra?

Orsakar salicylsyra purging?

Inom hudvård innebär purging en ökad frekvens av hudcellsomsättning. Denna process kan förekomma när en aktiv ingrediens såsom salicylsyra kommer i kontakt med huden och exponerar ett nytt lager hudceller. När detta sker kommer alla olika möjliga orsaker till finnar upp till ytan tillsammans med hudcellerna, inklusive överskottsolja och döda hudceller som i annat fall skulle täppa igen porerna. 

Till följd av detta kan det komma en ny våg av finnar. Men, till skillnad från en negativ reaktion på en ny produkt – vilket kan orsaka utbrott av finnar på hudområden där man inte brukar få finnar – bildas finnar orsakade av purging på de vanliga ställena och tenderar att försvinna snabbare än normalt.

Även om det inte är säkert att det uppstår purging, är det förståeligt att man blir oroad om det gör det. Kanske undrar du till och med: Förvärrar salicylsyra min akne innan den blir bättre? Läs vidare för att få veta mer om detta ämne.

Vilka effekter har salicylsyra?

Kan jag använda salicylsyra tillsammans med niacinamid?

En av de vanligare hudvårdsrelaterade frågorna handlar om att kombinera olika produkter. Har du någonsin frågat dig: Kan jag använda salicylsyra tillsammans med niacinamid? Vi kan tryggt svara ja på den frågan – det går bra att använda salicylsyra tillsammans med niacinamid. 

Faktum är att dessa båda ingredienser kompletterar varandra och de kan vara extra effektiva för oljig hud. Salicylsyra hudvård djupt in i huden för att rensa bort överskottsolja och döda hudceller, medan niacinamid ger ett tillskott av närande återfuktning. Tillsammans kan dessa båda ingredienser få huden att kännas ren, klarare och återfuktad, vilket gör dem till det perfekta valet för en daglig hudvårdsrutin.

kvinna som håller en Nivea ansiktskräm

Förvärrar salicylsyra akne innan det blir bättre?

Trots att salicylsyra hudvård bra mot akne och de bakterier som orsakar akne, kan purgingprocessen till en början förvärra symptomen på akne. Denna eventuellt oroande process bör inte vara längre än sex veckor, och det är värt denna väntan eftersom din hud därefter kommer att vara klarare och ha mer lyster än förut. 

Men om processen varar längre än sex veckor eller om du tror att du drabbats av en negativ reaktion, avbryt användningen av produkten och konsultera genast en dermatolog.


Salicylsyra hudvård rutin


 

Hur du bör använda salicylsyra hudvård beror till stor del på typen av produkt – högre koncentrationer bör användas sparsamt. Andra produkter som t.ex. serien NIVEA Derma Skin Clear är dock utvecklade för daglig användning. Nedan hittar du vår stegvisa guide till hur man använder salicylsyra hudvård.

1. Rengör

Börja med att tvätta ansiktet med en mild men effektiv rengöringsprodukt med salicylsyra som t.ex. NIVEA Derma Skin Clear Wash Gel. Den avlägsnar allt smink och orenheter samtidigt som porerna rengörs på djupet för att förhindra att finnar kommer tillbaka. Massera varsamt in produkten i ditt fuktiga ansikte. Undvik det känsliga området runt ögonen. Skölj därefter av ansiktet.

2. Tona

Följ upp rengöringen genom att varsamt applicera en tonerprodukt med salicylsyra. NIVEA Derma Skin Toner är ett fantastiskt alternativ eftersom den återställer balansen för hudens pH-nivå och avlägsnar all överskottsolja, smink eller smuts utan att täppa igen porerna ytterligare. Detta förbereder även din hud inför återfuktningen.

3. Skrubba

För att få en ännu mer lyster kan du byta ut rengöringsprodukten mot en skrubb 2–3 gånger i dina dagliga kvällsrutiner. NIVEA Derma Skin Clear Anti-Blemish Scrub kan öppna upp igentäppta porer och förbättra huden utan att torka ut den, och är därmed idealisk för oljiga hudtyper. På samma sätt som med rengöringsprodukten masserar du in skrubben i ditt fuktiga ansikte och sköljer sedan varsamt bort den. 

4. Exfoliera

Avsluta din dagliga kvällsrutin med en kemisk exfolieringsprodukt som exempelvis NIVEA Derma Skin Clear Chemical Exfoliator. Denna anti-bakteriella, renande formula kombinerar salicylsyra, niacinamid och glykolsyra för att främja hudens naturliga förnyelseprocess, samtidigt som den kan ge en synlig förbättring av hudens lyster på så kort tid som sju dagar.


Avsluta din salicyslyrebaserade hudvårdsrutin

NIVEA Derma Skin Clear-serien kan användas både i din morgon- och kvällsrutin, och i likhet med alla hudvårdsrutiner är det bäst att avsluta med en närande återfuktningsprodukt.

 

NIVEA Refreshing Day Cream är det perfekta komplementet eftersom den är uppfriskande och återfuktar huden intensivt tack vare att den är berikad med vitamin E. På kvällen, applicera NIVEA Hydra Skin Effect Regenerating Night Cream för upp till 72 timmars återfuktning, som gör din hud spänstig, mjuk och fräsch.

 

Kanske upplever du en lätt stickande känsla första gången du använder salicylsyra, men det är helt normalt och något man kan förvänta sig. Men, som alltid när man använder en ny produkt för första gången, rekommenderar vi att du rådfrågar en hudspecialist och att du börjar med att bara applicera produkten på ett litet hudområde, innan du använder större mängder. Och självklart ska du aldrig använda salicylsyra på irriterad hud.

kvinna leende


NIVEA Derma Skin Clear-serien

Aknebenägen hud är förvisso något helt naturligt, men det kan vara knepigt att hålla den i schack och det kan påverka din självkänsla. NIVEA bryr sig om din hud. Så om det finns något du vill förbättra kan NIVEA hjälpa dig.

Den innovativa NIVEA Derma Skin Clear-serien är utvecklad för att hjälpa till att förbättra huden och ge den mer lyster. Serien innehåller den rengörande kombinationen av salicylsyra och niacinamid som öppnar upp igentäppta porer och minskar förekomsten av svarta och vita pormaskar vid regelbunden användning. Om din hud ofta drabbas av kvisslor och finnar kan denna högkvalitativa serie vara den lösning du letat efter.

Som alltid bör du konsultera en dermatolog innan du provar en ny hudvårdsprodukt, och du ska alltid följa instruktionerna på etiketten.