Flicka med ren hud

Hur får man bort acne ärr?

Här är allt du behöver veta om hur får man bort akneärr

Hur får man bort acne ärr?

Vad är akne ärr? Vad beror akne ärr? Hur får man bort akne ärr? Här finns tips på bra akne behandling och hur får man bort akneärr i framtiden. 
  
I bästa fall är det lite frustrerande att drabbas av akne, men ibland kan man få röda akneärr efter att finnen väl är borta. Men oroa dig inte, vi har en hel del toppentips så att du kan hitta en perfekt akne behandling för dig.
Flicka kontrollera hennes hud

VAD ÄR AKNEÄRR?

Akneärr kan bero på några olika faktorer. Det kan ofta uppstå ärr om en finne blivit infekterad eller klämts. Men det vanligaste är att akneärr uppstår till följd av svår akne. 
  
Det finns normalt tre olika typer av akneärr att hålla utkik efter: 

  • Hack – de ser ut som små djupa hål i huden. 
  • Upphöjda ärr – de är upphöjda, breda ärr är som kan få huden att se ojämn ut och de uppstår oftast på grund av att ärrvävnad har bildats under huden. 
  • Gropar – de här är de vanligaste akneärren och de är runda, djupa ärr som är bredare än hacken. 
  
Vilken behandling som passar bäst för de olika typerna av ärr kan bero på din hudtyp. Det kan vara svårt att veta om man har känslig hy, blandhy eller fet hy, men med vår snabba hudvårdsanalys online kan du hitta en kräm mot akneärr och en perfekt akne behandling för just din hudtyp. Som vanligt rekommenderar vi att du kontaktar din husläkare eller en dermatolog om du är det minsta osäker.


VILKA ÄR DE BÄSTA BEHANDLING AV ACNEÄRR?

Hur får man bort acne ärr? Ärr kan rent allmänt vara svåra att bli av med – och tyvärr gäller det även akneärr. Vissa akneärr bleknar med tiden och tappar sin färg omkring 3–6 månader efter att de uppstod. Men det finns vissa behandlingar mot akneärr som kan påskynda blekningen, allt från medicinska alternativ till huskurer. Läs vidare för att ta reda på mer.

LINDRA AKNEÄRR PÅ 4 VECKOR MED NIVEA

Hur får man bort acne ärr? Om du vill bleka röda akneärr, behöver du förmodligen en kräm mot akneärr. Och självklart har vi sådana suveräna krämer i vårt banbrytande hudvårdssortiment.
  
Våra innovativa produkter mot mörka fläckar gör underverk när det kommer till att bleka akneärr. Vi har utvecklat och patenterat ingrediensen Luminous630®, som finns i våra aknekrämer och effektivt bleker mörka fläckar och röda akneärr. Dessa produkter bidrar till en slätare hud och motverkar rodnad, ärrbildning och ojämn hudton hela dagen. Faktum är att du bör se synliga resultat redan inom 4 veckor.
  
NIVEA Cellular Luminous630 Anti Dark-Spot Serum och NIVEA Cellular Luminous630 Anti Dark-Spot Day Moisturiser SPF50 samarbetar dag och natt för att bidra till reducera akneärren. De motverkar även mörka fläckar. Vem behöver en kräm mot akneärr när man kan ta fram en komplett akne behandling med enastående resultat?

Ta reda på mer här.


Blond kvinna leende

Blond kvinna skrattar


KEMISK PEELING HEMMA

Hur får man bort acne ärr? Kemisk peeling är en av de bästa behandlingarna mot akneärr. Kemisk peeling bidrar till att göra din hud slätare och gör mörkare områden ljusare, så att ärren blir mindre synlig. Den öppnar även upp igentäppta porer, vilket bidrar till att förebygga framtida akneutbrott – bara fördelar! Hur fungerar den här behandling av akneärr? Kemikalierna avlägsnar faktiskt hudens översta lager och tar bort all död hud. Det ger dig en klar, fräsch hud med lyster. 
Flicka med hemgjord ansiktsmask

I allmänhet är kemisk peeling inte det bästa om du har mycket upphöjda ärr, men oroa dig inte, det finns andra sätt att reducera den typen av ärr och vi kommer gå in på dem lite senare. 
  
Prata alltid först med din husläkare eller dermatolog innan du testar kemisk peeling om du är osäker på vilken typ av hud eller ärr du har. 
  
Det finns en rad olika kemiska peelingar att välja mellan. För bästa resultat är det viktigt att välja den behandling som bäst passar din hudtyp och din typ av akneärr. 
  
Dessa syror är mycket populära och fungerar bra för kemisk peeling: 
  
 • Salicylicsyra – ett bra val om du tenderar att ha fet och aknebenägen hud eftersom den bidrar till att rengöra dina porer 
 • Glykolsyra – denna syra används för att exfoliera huden och passar bäst till normala/feta hudtyper 
 • Mjölksyra – i allmänhet är denna syra bra för alla hudtyper och fungerar bra när det gäller att bleka mörka ärr 
 • Mandelsyra – även denna syra fungerar bra för alla hudtyper, men särskilt för personer med mörkare hudtoner 
 • Fytinsyra – det här är den bästa syran för personer som har känslig hud och lider av hyperpigmentering, eftersom det är en mildare syra än de andra. Men tänk på att alltid rådfråga ett proffs om du är osäker.

Du har förmodligen redan hört talas om glykol-, mjölk- och mandelsyror – de är på allas läppar just nu. De är AHA-syror (alfahydroxisyror) och är suveräna för att lösa upp döda hudceller, främja cellförnyelse och förbättra kollagenproduktionen. De är med andra ord suveräna för huden. 


MEDICINSKA BEHANDLINGAR MOT AKNEÄRR

Tyvärr är medicinska behandlingar ofta ganska dyra! Tänk på att alltid tala med ett legitimerat proffs som kan ge dig råd om en bra akne behandling och behandling av akneärr för dig.
  
Här är några av de bästa behandlingarna mot akneärr som proffsen kan erbjuda:

PROFESSIONELL KEMISK PEELING
Du får vanligtvis bättre resultat av en professionellt utförd kemisk peeling än av hemmaversionen, eftersom dermatologer skräddarsyr behandlingen efter din hud. De utvärderar din hudtyp och dina akneärr och använder sin kliniska expertis för att ta fram den bästa behandlingen mot akneärr för just dig. 


LASERBEHANDLING
Laserbehandling liknar kemisk peeling eftersom den skalar av ansiktets yttersta hudlager, men utan att använda kemikalier eller skrubb. Akneärren blir mindre synliga med ny, frisk och yngre hud. Laserbehandlingar lämpar sig dock inte för alla hudtyper och kan orsaka irritation eller negativa reaktioner. Men oroa dig inte, en professionell dermatologi utvärderar din hud och hjälper dig att fatta rätt beslut.

 

INJEKTIONER
Kortikosteroidinjektioner är också en suverän behandling mot akneärr. De fungerar oftast bäst för personer med upphöjda akneärr. Du måste dock ha tålamod eftersom det tar tid innan du ser resultat. Oftast får man en serie injektioner under några veckor, utförda av en dermatolog följer framstegen efter varje behandling.


HUDFILLERS
En dermatolog kan rekommendera hudfillers för att försöka minska akneärren med hjälp av en kollagenbaserad produkt. Men hudfillers är vanligtvis tillfälliga och håller bara mellan ett halvår till ett år. Det finns permanenta alternativ, men de måste du prata igenom ordentligt med din dermatolog.

MICRONEEDLING
Microneedling kan bidra till att släta ut huden och på så sätt reducera akneärr. Microneedling är en behandling där man för in pyttesmå nålar förs runt ärrbildningen. Detta stimulerar kroppens naturliga reaktioner och främjar kroppens kollagenproduktion. Microneedling kan fungera bra för att reducera ärr efter finnar, men tänk på att den här behandling även kan ge biverkningar, till exempel rodnad, inflammation och smärta efteråt. 


SÅ HÄR UNDVIKER DU AKNEÄRR

Flicka som rengör hennes ansikte

Vill du slippa röda akneärr? Försök att inte ta på eller klämma finnarna. Vi vet att det är mycket frestande, men det är så de inflammeras och det gör även huden mer irriterad. 
  
Ett annat sätt att förebygga akneärr är att ta för vana att i förebyggande syfte behandla fet och aknebenägen hud med kräm mot akneärr. Läs våra bästa råd om akne behandling här.