blond kvinna

Vad är kollagen

Lär dig allt du behöver veta om kollagen, hur du använder det och varför det är så bra för huden med NIVEA.

Vad är kollagen

Kollagen är verkligen hett i hudvårdsbranschen. Men trots att antalet kollagenprodukter har exploderat de senaste åren, känner många inte riktigt till vad kollagen är, hur det verkar i kroppen eller ens om det är bra för dig.  
 
Känner du igen dig? Läs vidare för att lära dig allt du behöver veta om kollagen: vad är kollagen, vad gör kollagen, vilka fördelar har kollagen för huden och hur införlivar du det i din hudvårdsrutin för att få tillbaka den där ungdomliga lystern?

Så vad är kollagen bra för och vilka effekter har det?

kollagen droppe

Kollagen är ett kraftfullt protein som produceras naturligt i kroppen. Det är faktiskt ett av våra vanligaste strukturella protein som utgör en tredjedel av proteinet i våra kroppar. Detta betyder i princip att kollagen är huvudramverket för våra celler och vävnader som ger struktur, styrka och stöd runt om i hela kroppen – lite som ett klister som håller ihop allting.
 
Därför spelar kollagen en viktig roll i många av våra större strukturer, inklusive hud, hår, skelett, senor, ligament, blodkärl, brosk och bindväv.   
 
Kollagen är fullt av aminosyror som är otroligt viktiga för att kroppen ska fungera normalt. Rätt nivåer av kollagen bidrar till att hålla lederna friska, skydda njurarna, se till att det kardiovaskulära systemet fungerar som det ska och hjälper blodet att koagulera. 

Så vad är kollagen bra för och vilka effekter har det?

Olika typer av kollagen

Det finns inte bara en typ av kollagen. Faktum är att våra kroppar producerar omkring 28 olika typer av kollagen. De flesta består av långa, tunna strukturer som kallas fibriller och som är starka och flexibla. 
 

Skillnaden mellan dessa typer av kollagen är hur molekylerna är grupperade, deras celler och var kollagenet används. Här är de fem huvudtyperna av kollagen, grupperade efter sina särskilda funktioner:
 
·       Typ I: Utgör 90 procent av kroppens kollagen och ger struktur åt hud, skelett, senor och ligament.
·       Typ II: Återfinns i elastiskt brosk och stöder våra leder.
·       Typ III: Återfinns i muskler, artärer och organ.
·       Typ IV: Återfinns i hudlagren.
·       Typ V: Återfinns i hornhinnan, vissa hudlager och moderkakan. 
 

 

Typ I och typ III är de två huvudsakliga typerna av kollagen i huden och tros allmänt vara de bästa kollagentyperna för att motverka rynkor. 


På vilket sätt är det bra med kollagen för huden?

Kollagen utgör omkring 80 procent av vår hud. Tillsammans med elastin (ett annat protein) är det kollagen som ger huden styrka och det är avgörande för att bibehålla hudens elasticitet. Kollagen förekommer till stor del i hudens mellanlager (dermis) och innebär många fördelar för huden eftersom det håller huden fast, fyllig och smidig. Kollagen är även avgörande för hudens naturliga förnyelseprocess och det bidrar till att avlägsna gamla hudceller och bana väg för nya.

På vilket sätt är det bra med kollagen för huden?

Fördelarna med kollagen för ansiktet

Kollagen spelar en viktig roll när det gäller att få huden i ansiktet att se ung ut. Det tillför styrka, elasticitet och återfuktning som alla bidrar till en synbart ungdomlig hy. Detta hjälper din hud att

1.     se återfuktad och fyllig ut
2.     vara fast och slät
3.     ha en hälsosam lyster
4.     vara smidig och återfå formen
5.     se ljus och föryngrad ut runt det känsliga ögonpartiet.
 
Våra kollagennivåer är som högst när vi är unga, och det är därför barn har så len hud. Men när vi blir äldre saktar kollagenproduktionen ner på naturlig väg. Redan i 20-årsåldern minskar våra kollagennivåer med ungefär en procent per år. Därefter klarar våra kroppar helt enkelt inte av att ersätta det kollagen vi förlorar lika snabbt som det bryts ner. Dessutom blir kollagenfibrerna tunnare och svagare. 

kvinna med långt mörkt hår

För hudens del innebär det att vi börjar förlora vår ungdomliga lyster och kan se de typiska tecknen på åldrande:
 
·     Torrhet
·     Pappersaktig hud
·     Förlorad elasticitet 
·     Slapp hud 
·     Fina linjer och rynkor


KOLLAGEN MOT RYNKOR

När våra kroppar åldras och vi producerar mindre kollagen blir huden tunnare, torrare och mindre elastisk. Det är detta som leder till att rynkor och fina linjer bildas på hudens yta. Hos NIVEA är vi starka förespråkare för att bejaka skönheten hos mogen hud, inklusive rynkor, men vi förstår också att det är viktigt att man mår bra och känner sig självsäker i sin egen hud. Så om du vill minska dina rynkor, är ett alternativ att boosta dina kollagennivåer.
kvinna som håller en Nivea ansiktskräm

Så här återställer man kollagen i ansiktet

Den goda nyheten är att det finns några sätt som vi kan bidra till att stimulera produktionen av kollagen i huden när den börjar avta – även för mogen hud.
 
En bra början är att införliva kollagen i din hudvårdsrutin. När det gäller kollagenkrämer bör du satsa på produkter som innehåller kollagenaminosyror som är tillräckligt små för att verkligen tränga in i huden och inte bara lägga sig utanpå den.
 
Vår NIVEA Cellular Expert Filler Day Cream har en innovativ formula som ökar kollagennivån avsevärt och omdefinierar ansiktskonturerna. Makro- och mikro-hyaluronsyra återfuktar huden intensivt och slätar ut hudens yta samtidigt som den tränger ner till djupare lager för en långvarig, rynkreducerande och ”utfyllande effekt”.

Till natten, testa vår NIVEA Cellular Expert Filler Night Cream. Förutom makro- och mikro-hyaluronsyra har den även en kraftfull nattkrämsformula somt boostar kollagennivåerna och stärker huden medan du sover. 
 
Båda krämerna lämpar sig för alla hudtyper, även om du har lite mer känslig hud. 

Att välja rätt hudvårdsprodukter är inte det enda sättet att öka sina kollagennivåer. Här får du några enkla tips och trick som du kan använda i din vardag för att öka dina kollagennivåer:

1. Ansiktsmassage

Att massera huden i ansiktet kan bidra till att stimulera kollagenproduktionen och stärka muskelminnet. Om musklerna i ditt ansikte är i god form blir de bättre på att bibehålla hudens fasthet och mer blod kommer att cirkulera i huden och bidra till att åstadkomma en hudton med lyster.

 

2. Håll dig återfuktad

Att dricka mycket vatten är alltid en bra idé eftersom det sköljer ut gifter och bidrar till en klar hudton. Att hålla huden återfuktad bidrar också till att främja en hudbarriär som skyddar mot vattenförlust. Kollagen kan bindas till vatten och på naturlig väg hjälpa huden att upprätthålla fuktnivåer för att ge dig en klarare och slätare hud.

 

3. Ät nyttigt

Att få i sig rätt näringsämnen ger inte bara näring åt kroppen, utan bidrar även till att producera mer kollagen. Proteinrika livsmedel såsom benbuljong, lax, fläsk och äggulor är mycket bra val. Håll även utkik efter olika sätt att öka ditt intag av C-vitamin. Utan C-vitamin kan kroppen inte bilda, lagra eller syntetisera kollagen och det ansvarar för att hålla ihop cellerna under skapandet av kollagen. Livsmedel såsom broccoli, brysselkål, jordgubbar och ananas innehåller alla mycket C-vitamin.

 

4. Förbättra din livsstil

Se upp med saker som hämmar produktionen av kollagen och påskyndar hudens åldrande. Rökning är en viktig faktor eftersom rökning minskar den blodtillförsel till ditt ansikte som håller huden smidig och frisk. Solskada är en annan faktor man bör undvika. UVA-strålar tränger djupt in i dermis och kan skada kollagenfibrerna. Alltför stort intag av socker och alkohol kan också minska kollagennivåerna och bör undvikas.


Kollagen och hyaluronsyra

Hyaluronsyra nämns ofta i samband med kollagen, men vad har de för koppling? Hyaluronsyra är egentligen inte en syra, utan produceras i likhet med kollagen naturligt i kroppen och efterliknas ofta i hudvårdsprodukter. Hyaluronsyra är ett fuktbindande ämne, vilket innebär att det har fuktbevarande egenskaper och spelar en viktig roll för hudens återfuktning. Det är ungefär samma sak som med kollagen eftersom när vi åldras och producerar mindre hyaluronsyra känns vår hud stram, den ser torrare och mattare ut och linjer blir synliga. 
 
Hyaluronsyra bidrar till att binda vatten till kollagen och fångar fukten i huden så att den ser fylligare, fuktigare och mer återfuktad ut. Eftersom mogen hud kan vara torr är det extra viktigt att hålla utkik efter hudvårdsprodukter som innehåller både kollagen och hyaluronsyra som kan återfukta huden på djupet, samtidigt som de bidrar till att motverka tecken på åldrande.
 
Om du känner igen dig, ta då en titt på NIVEA:s hudvårdssortiment. Det omfattar dagkrämer, nattkrämer, ögonkrämer, serum och arkmasker för ansiktet. Eftersom de innehåller kollagen och hyaluronsyra tillhandahåller de expertmässig anti-age-omvårdnad för mogen hud.

kvinna skrattar

Så här används kollagen för huden

Att förbättra sin hudvårdsrutin är ett enkelt sätt att stimulera kollagenproduktionen i huden. När du börjar med ett nytt hudvårdsprogram är det viktigt att du inte går för fort fram. Börja med en riktad produkt och var noga med att följa produktinstruktionerna, och bygg vidare efter det. Våra enkla hudvårdstips och råd är till för att hjälpa dig. Kom ihåg att alltid rådfråga en dermatolog eller sjukvårdspersonal när du provar nya produkter – särskilt om du har känslig hud.