kvinna med vuxen akne

Vuxenacne – orsaker och behandlingar

Läs vår guide som innehåller allt du behöver veta om vad som orsakar vuxenacne, hur du förebygger det samt tips på en hudvårdsrutin som motverkar vuxenacne.

Vuxenacne

Vuxenacne är ett av de mest frustrerande hudproblem man kan råka ut för. Acne kan försämra ditt självförtroende oavsett din ålder, men kanske extra mycket när du blivit vuxen och trodde att du äntligen skulle slippa acne. 
  
 Det är viktigt att komma ihåg att det är naturligt att ha finnar och hudtextur, och att det finns behandlingar mot vuxenacne som hjälper dig på din hudvårdsresa. Våra hudvårdsexperter har sammanställt råd som hjälper dig att lära dig mer om vad som orsakar vuxenacne och de bästa acnebehandlingarna för vuxna.


De fyra främsta orsakerna till vuxenacne

Orsakerna till vuxenacne kan variera från person till person och kräver därmed olika behandlingsmetoder.
 Acne är resultatet av att hud och porer inte klarar av att hantera överproduktionen av talg.
 Överskottstalg blandas med döda hudceller och sätter sig som en kork i porerna. Detta leder till att det bildas svarta och vita pormaskar samt finnar.
 
 Det finns ett par huvudsakliga orsaker till vuxenacne:

1. Genetik

Vissa är genetiskt betingade att drabbas av vuxenacne. Ofta indikerar förekomsten av vuxenacne att en nära familjemedlem eller t.o.m. mer avlägsna släktingar har lidit av samma hudproblem.

2. Hormonsvängningar eller hormonell obalans

Förändringar i hormonnivåer kan leda till att din hud och kropp reagerar genom:
 
 - Förändrad pH-balans
 - Inflammation
 - Cirkulationsförändringar
 - Överskottsproduktion av olja (talg)
 - Högre testosteronnivåer
 
Dessa förändringar kan leda till att vuxenacne uppkommer.
 
Hormonförändringar kan förekomma som en reaktion på de svängningar som framkallas av pubertet, graviditet, polycystiskt ovarialsyndrom, din menstruationscykel, förklimakteriet och andra medicinska tillstånd. Hormonell vuxenacne karaktäriseras som en djup och cystliknande inflammation, och kan ofta kännas öm eller smärtsam.
 
Om du misstänker att din vuxenacne beror på hormonell obalans, konsultera en läkare gällande vuxenacne behandling.

kvinna med vuxen akne
kvinna som undviker vuxen akne
kvinna som täcker vuxen akne

3. Felaktig hudvård och andra hudvårdsprodukter

Felaktiga ansiktsrengöringsprodukter, peelingprodukter och rakning av torr hud kan irritera huden, beröva den dess skyddande barriär och orsaka en reaktion som leder till inflammation.

Prova NIVEA Anti Blemish Daily Wash Scrub som förfinar och slätar ut hudens yta för en jämn hy, utan att skada skyddande hudbarriärer. En annan vanlig orsak till vuxenacne är igentäppta porer till följd av rester från oljerika hårprodukter, stylingprodukter, smink och kraftiga ansiktskrämer. Var noga med att rengöra din hud från alla eventuella rester.

4. Stress

Vuxenlivet medför ofta en hel del stress, vilket kan leda till biologiska förändringar i kroppen som kan utlösa vuxenacne. När du känner dig stressad producerar dina binjurar stresshormonet kortisol. Detta hormon ökar talgproduktionen, vilket leder till stressframkallad vuxenacne.

 

Stress försvagar även immunförsvaret, orsakar inflammationer och förändrar proteinerna i din hud, vilket leder till sämre elasticitet och minskad kollagenproduktion. Alla dessa faktorer förlänger läkningsprocessen för vuxenacne. Lär dig mer om kollagen och hjälp din hud att läka.


Behandling av vuxenacne

Det bästa och säkraste sättet att behandla problemet och få vuxenacne hjälp är genom att vända sig till en specialist. En duktig dermatolog identifierar orsakerna till din acne och dess typ för att kunna planera den bästa acnebehandlingen för vuxna, som är anpassad specifikt för just din hud. Men det finns även många huskurer mot vuxenacne. som exempelvis produkter och procedurer som kan bidra till att behandla acne.
 
 Låt oss kika på de bästa behandlingarna mot vuxenacne som du kan göra i hemmet.

Huskurer för att behandla vuxenacne inkluderar produkter som du applicerar utvärtes på huden. Några exempel är applicering på huden av:
 

1. Aloe vera

2. Grönt teextrakt (ska inte appliceras direkt på huden, utan spädas ut i en bärarolja som t.ex. jojobaolja)

3. Tea tree-olja (ska inte appliceras direkt på huden, utan spädas ut i en bärarolja som t.ex. jojobaolja)

4. Zink

5. Vitamin A (retinol)

Huskurer hjälper dig eventuellt inte att helt bli av med vuxenacne, särskilt inte när det gäller omfattande eller djup acne. Dessutom kan en del huskurer fungera bra för vissa, medan de inte fungerar för andra. Till exempel kan tandkräm och citronjuice skada hudens naturliga barriär, vilket leder till ytterligare irritation och inflammation.


De bästa produkterna mot vuxenacne:

Även om du har drabbats av vuxenacne, behöver du inte ge upp drömmen om slät hud.

Det är viktigt att förstå att de där gamla acnekurerna som fungerade när du var tonåring, kanske inte fungerar nu när du har blivit vuxen och din hud har förändrats.

Vuxen hud är ofta mer känslig och benägen att bli torr eftersom kollagenproduktionen minskar. Pröva i stället acnebehandlingar som är utformade för vuxen hud såsom skonsamma men närande ansiktsrengöringsprodukter och icke-komedogena återfuktningsprodukter och solkrämer.


Den bästa acnebehandlingen för vuxna är förebyggande

Att förebygga vuxenacne

1. Anamma en hudvårdsrutin med topiska ingredienser som lämpar sig för just din hudtyp och var noga med att följa den. Rådfråga en specialist för att hitta de bästa ingredienserna.
 
2. Återfukta huden på rätt sätt. Hud som är benägen att drabbas av acne tenderar att bli mycket torr, till följd av uttorkning av acneutbrott. Alltför torr hud kan förvärra acne och bana väg för fortsatta acneutbrott.
 
3. Ha tålamod. Det är lätt hänt att man blir frustrerad och testar produkt efter produkt när man inte ser omedelbara resultat. Ge produkten tid att fungera effektivt och ge önskade resultat. Konsekvent hantering är nyckeln till en lyckad behandling av vuxenacne.
 
4. Ta hand om din hälsa i stort. Livsstilsval som att minimera stress, äta en balanserad kost, dricka mycket vatten, motionera regelbundet och se till att man får sin skönhetssömn är uppenbara men ändå ofta försummade lösningar för att få en hälsosam hud med lyster. 
 

Vuxenacne är irriterande men du är långt ifrån ensam. Det finns behandlingsalternativ mot vuxenacne – knepet är att hitta det alternativ som passar just dig.