dam ler med slutna ögon och fräknar

VARFÖR FÅR MAN FRÄKNAR?

Det är vanligt med fräknar, men vad är fräknar och varför får man fräknar? Få känner till vad som orsakar dessa små bruna fläckar och hur man ska vårda dem.

Varför får man fräknar?

Vad är fräknar och hur bildas de?

Fräknar är små områden på huden med extra pigmentering som består av melanin, det hormon som bestämmer din hudton. Fräknar är platta, bruna eller ljusbruna och framträder antingen som en ensam fläck eller, vilket är vanligare, i grupp. Fräknar är vanligast i ansiktet, men de förekommer även ofta på axlar, armar, bröstkorg och rygg. De är känsliga för solljus och bleknar vanligtvis på vintern.

Men varför får man fräknar, vad är fräknar och går det att ta bort fräknar?

Upptäck vad det är som får huden att bli fräknig och vilka som är mer benägna att få dessa charmiga märken.

VARFÖR FÅR MAN FRÄKNAR?

Vad orsakar fräknar?

kvinna med slutna ögon i solen
Vad orsakar fräknar?

Solen

Fräknar är bruna fläckar på hud som regelbundet exponeras för solen - de känns släta och är, till skillnad från födelsemärken, inte upphöjda från huden. Fräknarna får sin färg av ett pigment som kallas melanin. Ju mer tid du tillbringar i solen, desto mer melanin produceras, och därför märker du kanske att du fått fler fräknar i ansiktet efter att du har varit ute en solig dag.  Solen är en av huvudorsakerna till att man får fräknar.
familj på stranden
Vad orsakar fräknar?

Gener

Genetik spelar också en viktig roll när det gäller hur man får fräknar. Om några i familjen lätt får fräknar, är det troligt att även andra i familjen får det. Ingen föds med fräknar (du kommer inte att se en nyfödd baby med fräknar), utan de börjar vanligtvis utvecklas under barndomen och försvinner ibland i vuxen ålder. Oroa dig inte om dina fräknar bleknar på vintern och blir mörkare på sommaren – det är helt normalt.

Varför får man fräknar?

Alla kan ha fräknar, men fräknarnas färg kan vara ljusare eller mörkare beroende på din hårfärg och hudton. Personer med rött hår och ljus hud är mer benägna att få fräknar, men det är bara en av många faktorer som påverkar om man får fräknar eller inte. 

MRCI-genen som styr att vissa personer har fräknar, är samma gen som som bestämmer rött hår. Personer med rött hår är mer benägna att ha och få fräknar, eftersom de även ofta har en ljusare hud som är mer känslig för solen.

Man får oftast fräknar under barndomen eller i tonåren, men fräknarna kan blekna när man blir äldre.
dam leende med hatt på

Vårda fräknar i ansiktet

Dina fräknar gör dig unik – ta reda på hur du bäst tar hand om dina charmiga fräknar.
Vårda fräknar i ansiktet

Undvika fräknar och förhindra att de blir mörkare

Var glad för att du lätt får fräknar och ta hand om dem väl. Det bästa sättet att göra det är att ha en grundlig hudvårdsrutin som ger huden exakt vad den behöver. Fräknig hud är ofta ganska ljus, så den kan lättare ta skada av UVA- och UVB-strålar.

Solkräm ska appliceras ofta, även under dagar när det inte är direkt soligt. Glöm inte att applicera solskyddet på nytt efter du har simmat eller tränat. Satsa på en tonad fuktkräm med extra solskydd för svalare dagar, som både ger viss täckning och skydd.

Solbränna är hudens reaktion på skador och kan ha långvariga effekter på huden och hälsan. NIVEA Sun-sortimentet erbjuder skydd för hela familjen och har särskilda solskydd för ansiktet, perfekta för att skydda dina fräknar i ansiktet. Pröva NIVEA Luminous630 Sun Fluid SPF 50 för att skydda ansiktet från skadliga UV-strålar. Det skyddar inte bara huden från skadligt UV-ljus, utan förebygger också och minskar solfläckar på ett synligt sätt.

kvinna med nivea cellulära lysande produkter
Vårda fräknar i ansiktet

6 praktiska tips för att vårda fräknar i ansiktet

 1. Undvik solen under dagens varmaste timmar för att skydda din känsliga hud. Bär bredbrättade hattar och skyddande kläder under de varmaste dagarna för att skydda huden mot UV-strålar.
 2. Använd alltid fuktkräm efter att ha vistats i solen för att hålla fräknig hud mjuk och spänstig.
 3. Täck inte över fräknar med en kraftig foundation – lär dig att älska dina unika fräknar.
 4. Använd en ögonbrynspenna för att pricka dit extra fräknar för att jämna ut fräkniga områden.
 5. Produkter med SPF skyddar ansiktet från UVA- och UVB-strålning
 6. Gör solskydd för ansiktet till en del av din dagliga rutin.

Stegvis ansiktsrutin för att vårda fräknar

Stegvis ansiktsrutin för att vårda fräknar

1. RENGÖRING

Kom alltid ihåg att ta bort smink och smuts genom att rengöra huden i början och slutet av varje dag. Använd en effektiv och återfuktande rengöringsprodukt som är skonsam mot din vackra fräkniga hud - och som ger dig ett fräscht utseende och tar fram en mjukare, ungdomligare hud.
Stegvis ansiktsrutin för att vårda fräknar

2. EXFOLIERING

Exfoliering är viktigt för att avlägsna döda hudceller och rengöra porerna. Exfoliering gör huden ljusare och polerar dina fräknar. Exfolieringen hjälper dig även att jämna ut hudtonen och minskar därmed utvecklingen av lentigo eller åldersfläckar. 

Men exfoliera inte huden för ofta, då kan den bli irriterad - läs vår exfolieringsguide för fler tips.

Stegvis ansiktsrutin för att vårda fräknar

3. TONING

Toning avlägsnar eventuell överskottstalg och annan smuts och gör huden fräsch så att du kan återfukta den. Hitta en toner som passar din huds behov för att vårda fräknarna i ansiktet och liva upp din fräkniga hud.
Stegvis ansiktsrutin för att vårda fräknar

4. ÅTERFUKTNING

I likhet med alla andra hudtyper behöver även hud som lätt blir fräknig återfuktas för att vara vacker och behålla sin lyster. Applicera en nattkräm innan du går och lägger dig på kvällen för att bidra till hudens förnyelse och vakna upp med en mjuk och fräsch hy på morgonen.
Stegvis ansiktsrutin för att vårda fräknar

5. APPLICERA ÖGONKRÄM

En viktig del av hudvårdsrutinen är att återfukta huden runt ögonen, eftersom detta område är mer känsligt och lättare blir torrt. Om du applicerar en effektiv ögonkräm kan du undvika ett trött utseende och mörka ringar under ögonen och ljusa upp den känsliga ögonkonturen.
Varför får man fräknar?

Ta bort fräknar

Massor av fräknar på näsryggen, axlarna eller kinderna är charmigt, men trots detta bör man hålla koll på fräknarna eftersom de kan kan vara ett första tecken på solskada. Fräknar är ofarliga, men solskydd är ett måste om man vill undvika fräknar. 


Kom ihåg att folk utan fräknar drömmer om dem, men om du undrar hur man kan ta bort fräknar ska du börja med ett bra solskydd. Det hindrar fräknar från att sprida sig och växa ihop, vilket kan vara ett tecken på att du har vistats för länge i solen. 

Här är några tips på hur du stoppar fräknar och skyddar dig mot solen:

 1.  Använd ett solskydd med SPF (solskyddsfaktor) 30 eller högre. Applicera solskydd igen varannan timme när du är i solen.
 2. Undvik att gå ut när solens strålar är som starkast (10-16)
 3. Bär kläder och hattar som skyddar mot solen 

Du kan inte stoppa fräknar helt, men genom att hålla dig borta från solen och använda solkräm ger du huden ett bättre skydd, vilket innebär att den producerar mindre melanin och därmed eventuellt färre fräknar. På grund av denna ökade melaninproduktion som orsakas av solen, bör personer som får fräknar vara extra försiktiga i solen, eftersom de löper en ökad risk att få hudcancer. Om du har fräknar ska du vara uppmärksam på eventuella fräknar som ändrar form eller färg, och uppsöka läkare om du oroar dig för dem.

Värme kan göra fräknar mörkare så lägg en sval duk på ansiktet eller badda huden med kallt vatten när du kommer in från solen om du känner dig blossande i ansiktet.

VARFÖR FÅR MAN FRÄKNAR?

Lentigo

Vad är lentigo?

Vissa förväxlar lentigo med fräknar, men lentigo behåller sin pigmentering året runt, till skillnad från fräknar. De ändrar inte färg i solljus och förekommer vanligtvis inte i grupp, som fräknar gör. 

Lentigo kan drabba män och kvinnor i alla åldrar och med alla hudtoner, men att ha en ljus hudton, solexponering eller upprepad solskada kan orsaka lentigo, särskilt hos mogen hud.

Vad kan orsaka lentigo?:

4 huvudorsaker till lentigo är:

 1. Solskada 
 2. UV-ljusskada från solarium
 3. Solbränna
 4. Åldrande 
dam med fräknar och solkräm
Lentigo

Hur ser lentigo ut?

Lentigo är klassificerad i olika typer beroende på utseende, var på kroppen det uppträder, vad som har orsakat den samt om de är kopplade till andra sjukdomar eller tillstånd.

Lentigo kan dyka upp som en enskild fläck eller i grupp (vilket är vanligare) och de kan ha oregelbundna eller jämna kanter. Fläckarna  är vanligtvis runda och mellan 3-15 mm i diameter.

Det är viktigt att hålla ett öga på alla märken på huden som du oroar dig för. 

ABCDE-reglerna är ett bra sätt att hålla koll på förändringar som kan tyda på  ”melanom”.

A - Asymmetri: Vanliga födelsemärken är symmetriska, dra ett streck genom mitten. Båda sidorna ska vara symmetriska. Annars kan det handla om något otrevligt som du bör söka läkare för.

B - Border (kant): Födelsemärken som kan orsaka cancer har ofta kanter som är ojämna, knöliga eller oregelbundna. 

C - Color (färg): Att ha fräknar eller födelsemärken med mer än en färg kan vara ett tecken på cancer.

D - Diameter: Ett märke som är större än 6 mm bör undersökas av läkare

E - Evolving (utveckling): Alla förändringar av storlek, höjd eller färg hos ett födelsemärke bör undersökas av läkare.

Varför får man fräknar?

Undvik solen

Det bästa sättet att motverka fräknar är att förebygga dem.

- Undvik solen, särskilt under de timmar när solen är som starkast (11-16), sök skugga och håll dig inomhus när du kan.

- Använd solskyddande kläder, det finns kläder som skyddar mot UV-strålar, till exempel långärmade tröjor, byxor och hattar.

- Använd ett solskydd med SPF 50 för att skydda dig mot överexponering om du måste vara i solen,  och applicera produkten på nytt varannan timme. Kolla in vårt Nivea Sun-sortiment för att sky

kvinna som håller nivea ansikte solskyddsmedel
De bästa krämerna för fräknar

Ta bort fräknar i ansiktet och på kroppen

Kom ihåg att det är snyggt med fräknar innan du  tar reda på hur man kan ta bort fräknar från kropp och ansikte! Med rätt krämer och behandlingar kan man dock bidra till att skydda och vårda huden och fräknarna och göra dem ljusare.

UV Face sun cream- Den här solkrämen för ansiktet ger ett omedelbart och effektivt solskydd. Det kladdar inte och ger huden en fräsch känsla. Dessutom absorberar den extra olja på huden, vilket ger en mattande effekt. Man kan inte ta bort fräknar med solkräm men den förhindrar att det bildas många fräknar. Fräknar är en utmärkt guide till solexponering - lite solsken lockar fram stänk av vackra fräknar, men alltför många fräknar kan vara ett tecken på UV-skada.

 

Krämer - lotioner som är avsedda för behandling av hyperpigmentering kan bidra till att jämna ut hudtonen och öka hudens lyster genom att de riktar in sig på solfläckar och rodnader, så att dina fräknar får  en perfekt bakgrund.

dam som håller nivea uv ansiktssolkräm