kvinna med åldrande hud

Varför åldras huden och hur kan man sakta ner denna process?

Sju orsaker till varför huden åldras och åtta sätt att fördröja processen

Varför åldras huden och hur kan man förebygga detta?

Att huden åldras är en oundviklig del av att bli äldre – vi kommer alla att börja uppleva detta vid någon tidpunkt. Men omfattningen av hudens åldrande beror på en rad olika faktorer, både biologiska och miljömässiga – vissa kan vi kontrollera, andra inte. Om du någonsin har undrat vilka dessa faktorer kan vara och hur hudens åldrande kan saktas ner eller vändas, läs då vidare för att få veta mer.
kvinna som håller i en ansiktskräm från Nivea

Varför åldras huden och vad är hudens åldrandeprocess?

Hudåldrande är termen för den naturliga process som huden går igenom när vi åldras. Vanliga tecken på åldrande hud är rynkor, ojämn hy och lös hud. Andra tecken på hudens åldrande inkluderar pigmentfläckar (hyperpigmentering), ökad transparens genom förtunning av hudens yttre och inre lager (epidermis och dermis) och att man lättare får blåmärken.

Huden åldras över hela kroppen och det är mest framträdande på områden där huden veckar sig, såsom ögonlock, hals och armhålor. Tunnare hud i ansiktet är det som märks mest eftersom senor och blodkärl blir mer synliga. Åldrande hud syns också förhållandevis tydligt på armarna av samma anledning.


VARFÖR ÅLDRAS HUDEN?

Även om denna process är en ofrånkomlig del av att åldras, finns det både inre och yttre faktorer som påverkar den.
kvinna som håller i ett nivea cellular skin serum
Varför åldras huden?

Inre faktorer

Inre faktorer kan kategoriseras som inneboende faktorer, såsom genetiska anlag. Andra inre faktorer inkluderar:

  1. Kollagenproduktionen minskar för varje år från början av 20-årsåldern och framåt, vilket får huden att bli tunn och allt ömtåligare med åren.
  2. Elastinproduktionen ansvarar för att hålla huden spänd och även den minskar med stigande ålder. Till följd av detta får huden svårare att återhämta sig efter en skada.
  3. Dessutom producerar talgkörtlarna mindre talg med tiden, vilket leder till torrhet, klåda och ett aning ojämnt utseende.
Varför åldras huden?

Yttre faktorer

Yttre faktorer är sådana faktorer som kommer utifrån och som förvärrar de inre faktorerna. De är oftast kopplade till plötsligt hudåldrande. Exempel på yttre faktorer inkluderar:

  1. Överdriven solexponering: UVA- och UVB-strålning bidrar till fotoåldrande, vilket är förtida hudåldrande över tid. UVA-strålning påverkar hudens yttre lager (dermis) och bryter ner kollagen och elastinfibrer som håller huden fast. UVB-strålning påverkar hudens yttre lager (epidermis) och kan skada hudens DNA-struktur.
  2. Föroreningar: fria radikaler i atmosfären kan reagera med hudens yta, försvaga hudbarriären och minska dess fuktbevarande förmåga. En försvagad hudbarriär kan också bidra till förtida tecken på åldrande, inklusive hyperpigmentering.
  3. Kronisk dålig kosthållning: en kosthållning som består av stora mängder fettrika livsmedel och brist på näringsämnen såsom antioxidanter och vitaminer kan göra huden matt, torr och slapp.
  4. Rökning: de flesta vet att tobaksrök innehåller tusentals gifter som är mycket skadliga för hjärt- och lunghälsan. Rökare är också mer benägna att få djupare rynkor i ansiktet på grund av att tobaksröken bryter ner kollagen och elastinfibrer i huden.

 

Ett antal faktorer ingår i åldrandet och ligger utanför vår kontroll, men genom att ha en hälsosam livsstil och begränsa sin exponering för föroreningar och UV-strålning kan man bidra till att sakta ner åldrandeprocessen och minska risken för plötsligt och oväntat hudåldrande.

kvinna som applicerar ansiktskräm från Nivea Hydra Skin Effect

VAR BÖRJAR HUDÅLDRANDET VANLIGTVIS?

Även om kollagenproduktionen börjar minska från början av 20-årsåldern och framåt, tenderar de första tecknen på åldrande såsom fina linjer och rynkor inte att dyka upp förrän i mitten till slutet av 20-årsåldern. Åldrandeprocessen är gradvis och sker vanligtvis i etapper.

 

Efter att ha fått fina linjer och rynkor runt ögon och mun, kan man börja märka att huden blir mindre fast när produktionen av kollagen och elastin minskar ytterligare.

 

Med tiden minskar denna förlust av kollagen den totala hudvolymen, vilket blir mer framträdande runt 40-årsåldern.

 

Fram emot 50-årsåldern kan man börja märka att hudtonen har blivit mattare, vilket beror på långsammare förnyelse av hudceller. Detta kan leda till fördjupade rynkor och att huden känns torrare vid beröring. Områden som ofta exponeras för solen kan drabbas av hyperpigmentering eller åldersfläckar.ÅLDRAS OLJIG HUD PÅ ETT BÄTTRE SÄTT?

leende kvinna

Om du är osäker på vilken hudtyp du har kan det vara klokt att läsa vår guide om hudtyper, eftersom din hudtyp spelar in när det gäller hur din hud kommer att åldras.

 

Medan oljig hud kan förefalla problematisk ibland, åldras oljig hud vanligtvis långsammare än andra hudtyper. Talgkörtlar, som bidrar till hudens oljighet, hjälper till med att hålla huden återfuktad och fyllig, vilket bibehåller en ungdomlig hy. 

 

Eftersom talgkörtlar saktar ner sin produktion med tiden, kommer de som har benägenhet för överproduktion att ha en fördel längre fram i livet, eftersom torr hud kan bli matt och ojämn med åldern.

 

Hudtonen spelar också in gällande hudens åldrande. Personer med en mörkare hudton tenderar att uppleva ett långsammare hudåldrande än personer med ljusare hud. Detta beror delvis på den extra mängden melanin eller hudpigment, som bildar en naturlig barriär mot UV-strålning.

HUR KAN JAG FÖRHINDRA OCH SAKTA NER HUDENS ÅLDRANDE?

Nu undrar du kanske hur man kan vända hudens åldrande – trots att detta inte går helt, finns det olika sätt för att sakta ner processen. Nedan beskrivs åtta avgörande steg för att sakta ner hudens åldrande och göra huden fastare:

1. Använd solskydd: som vi redan har nämnt kan ultraviolett (UV) strålning bidra till förtida hudåldrande. Ett av de enklaste sätten att begränsa denna effekt är att dagligen applicera SPF på exponerade hudområden. Minst faktor 30 ska appliceras, och allra helst faktor 50.

 

Att införliva solskydd för ansiktet i din hudvårdsrutin kommer att säkerställa att din hud är skyddad varje gång du lämnar hemmet. NIVEA SUN UV Face Specialist Triple Protect Sun Fluid SPF 50+ passar ypperligt för alla hudtyper tack vare dess hyaluronberikade formula som genast absorberas av huden och tillhandahåller återfuktning samt faktor 50+-skydd.

 

2. Träna regelbundet: att få upp pulsen, vare sig det sker genom att promenera, cykla eller utföra någon annan konditionsträning, kan öka blodflödet och bidra till att ge näring åt hudcellerna för att hålla dem friska. Träning är dessutom ett suveränt sätt att hantera stress, vilket är en annan bov när det gäller förtida hudåldrande.

 

3. Ät nyttigt: att inkludera antioxidant-rika livsmedel såsom frukt och grönsaker kan minska effekten av hudskada orsakad av fria radikaler. Till exempel anses Vitamin C bidra till att minska hudtorrhet och förekomsten av rynkor. Du kan även komplettera en hälsosam kosthållning med hudvårdsprodukter som innehåller antioxidanter såsom Vitamin C och E för att förebygga skador orsakade av fria radikaler. 

kvinna med en Nivea solkräm som skydd
kvinna med ansiktskräm Nivea Expert lift

4. Anamma en hälsosam livsstil: att träna, begränsa sitt alkoholintag och undvika rökning kan bidra till att sakta ner hudens åldrandeprocess. Detta beror på att rökning producerar fria radikaler som reducerar produktionen av kollagen och elastin, medan alkohol torkar ut huden.

 

5. Använd en retinoid: Retinoidsyra (Retinol) är en retinoid som återfinns i åtskilliga hudvårdsprodukter. Den är känd för att regenerera blodkärl i huden och öka produktionen av kollagen, vilket kan bidra till att reducera fina linjer och rynkor. Den kan även bidra till att minska förekomsten av åldersfläckar och mjuka upp ojämna hudområden.

 

5(a). Om du är gravid eller har känslig hud i ansiktet och därmed inte kan använda retinoider, kan du satsa på en produkt som innehåller Bakuchiol. Det är en kraftfull antioxidant som även uppskattas för sin förmåga att minska förekomsten av fina linjer och rynkor.

6. Använd aktiva hudvårdsingredienser: utöver retinoider kan Q10, Hyaluronsyra och Vitamin C bidra till att öka kollagenproduktionen.

 

7. Rengör huden varsamt två gånger om dagen: grunden i varje hudvårdsrutin ska vara rengöring av ansiktet morgon och kväll för att avlägsna alla föroreningar, smuts eller döda hudceller som kan täppa igen porer och orsaka irritation. Skonsam rengöring bidrar till att minska risken för hudirritation, vilket kan bidra till förtida hudåldrande. Undvik starka kemikalier som kan ta bort hudens naturliga oljor, eftersom dessa håller huden återfuktad.

 

8. Håll dig återfuktad: efter de båda dagliga rengöringarna, var noga med att applicera en fuktkräm för att hålla huden återfuktad. Detta, i kombination med övriga aktiva ingredienser som vi redan nämnt, bidrar till att bibehålla en slät hud och minska förekomsten av fina linjer och rynkor.

två flickor som står sida vid sida
Att följa detta råd kan bidra till att förebygga, reducera och t.o.m. sakta ner hudens åldrandeprocess – men det är viktigt att komma ihåg att deras effektivitet även är beroende av andra faktorer. Ålder, allvarsgrad av hudåldrande och hudtyp bör alla tas med i beräkningen när man ställer upp sina förväntningar.

ANTI-AGE-HUDVÅRD

nivea anti age vårdprodukter

Daglig rengöring och återfuktning utgör själva kärnan i varje anti-age-hudvårdsrutin – men kanske är du osäker på hur du ska återfukta åldrande hud eller maximera effekterna av din hudvård om du är 30 år eller äldre. En bra utgångspunkt är att hitta en anti-age-kräm från 30 års ålder och använda den regelbundet. 

 

NIVEA erbjuder ett stort urval av anti-age-hudvårdsprodukter, av vilka en hel del innehåller de aktiva ingredienser som omnämns i denna artikel: Bakuchiol, Hyaluronsyra, Vitamin E och så vidare. Vill du ha en rekommendation?

 

Pröva NIVEA Q10 Anti-Wrinkle Power Expert Targeted Wrinkle Filler Serum, berikad med hudidentisk Q10 för att reducera fina linjer och rynkor på så kort tid som fem minuter. Den lämpar sig för pannan, ögon- och läppområdet och nasolabialvecken, vilket gör den till en idealisk allt-i-ett-lösning för daglig användning.