Rynkor

Att åldras och få rynkor är en oundviklig men vacker process. Lär dig vad som orsakar rynkor och några bästa tips för att din hud ska se så ung ut som du känner dig.

Vad orsakar rynkor?

För att lära dig att förebygga rynkor måste du först förstå varför de ens dyker upp. Rynkor är veck och fina linjer som dyker upp på din hud när du åldras. De kommer för att huden, när du åldras, förlorar sin naturliga elasticitet och börjar också producera mindre kollagen, som är ansvarig för att huden i ditt ansikte ska kännas fast. Det betyder att områden i ansiktet som upprepade gånger sträcks ut genom dina ansiktsuttryck slutar återhämta sig och börjar visa linjer. Vid sidan av detta spelar externa faktorer som solexponering och miljö också en roll vid bildandet av rynkor, och därför är det viktigt att veta hur du kan förhindra rynkor för att minimera dem när de börjar dyka upp. 

8 bästa tips om hur du kan förhindra rynkor

Lär dig att ta bort rynkor i pannan, rynkor under ögonen och resten av ansiktet med våra bästa tips.

Innan du kan börja förebygga rynkor behöver du veta vilken hudtyp du har så att du kan justera din hudvårdsrutin för att gynna din hudtyp så mycket som möjligt. De produkter som är mest effektiva för din hud varierar eftersom hudvård för torr hud är mycket annorlunda än hudvård för fet hud, till exempel. När du har gjort detta kan du börja använda våra 8 bästa tips om hur du förhindrar rynkor:

1. Använd en bra hudvårdsrutin

det är viktigt att du använder en kräm mot rynkor som fungerar! Se till att du smörjer in din hud med fuktkräm varje dag för att hålla den återfuktad men du bör också leta efter fuktkrämer som innehåller ingredienser som kan hjälpa till att förhindra tecken på åldrande såsom NIVEA Hyaluron Cellular Filler Anti-Aging Day Cream SPF 15. Andra ingredienser att hålla utkik efter för att förhindra rynkor och behålla hudens elasticitet inkluderar:

  • Antioxidanter – Hjälper din hud att bekämpa effekterna av miljön runtomkring dig. 
  • Hyaluronsyra – Hyaluronsyra har en stor kapacitet att hålla stora mängder vatten för att ge huden en fuktboost. Dessutom har det läkande egenskaper, som hjälper till att förhindra skador på huden som sprickor i hudens yta.
  • Koenzym Q10 – finns naturligt i kroppens celler men utarmas allteftersom du åldras. Q10 frigörs som en kraftfull antioxidant och ökar energiproduktionen i huden för att hjälpa regenerering, reparation och hudelasticitet.
  • C vitamin - Innehåller också antioxidanter, hjälper regenereringen av huden, och reparerar skadade hudceller för att förhindra rynkor.

3. Drick vatten!

Utan vatten blir din hud torr och flagnande, vilket gör att den har mindre motståndskraft, och får rynkor mycket lättare.

6. Sömn

Att få 6-8 timmars sömn varje natt gör att din kropp kan vila och återhämta sig över natten, vilket innebär att den har tid att bygga upp sitt försvar och skydda sig mot miljön mer effektivt. Detta kommer också att minska tecken på ringar under ögonen eftersom du är mer utvilad. Rynkor specifikt i pannan är ett problem för både män och kvinnor och är ofta orsakat av brist på sömn, eftersom du ofta rynkar din panna mer då, och ditt ansikte är i allmänhet mindre avslappnat, så för att förhindra linjer i pannan bör du sträva efter att få mycket sömn.

7. Rök inte!

Nikotin som finns i cigaretter gör att din huds blodkärl smalnar av vilket begränsar blodflödet till huden, vilket i sig begränsar mängden syre och näringsämnen som kan levereras till den. Och inte bara det – det påskyndar också reduceringen av hudens elasticitet, vilket får rynkor att bildas snabbare.

2. Solskydd

Applicera solskydd varje dag för att förhindra förekomsten av rynkor – rynkor uppstår från solexponering när solens UVA & UVB-strålar penetrerar huden och orsakar skador på hudens DNA vilket resulterar i linjer och rynkor. Genom att använda solskydd varje dag minskar denna skada och därför minskar även effekten solen har på rynkor. Så du bör inte bara ha solskydd varje dag för att skydda mot vissa sorters hudcancer, utan det är också det perfekta motgiftet mot för tidigt åldrande!

4. Din kost

  • Fet fisk – Hjälper till att skydda mot inflammation och skador som orsakas av solexponering och hjälper till att öka hudens elasticitet och återfuktning.
  • Mat rik på antioxidanter och vitaminer – Främjar fast hud, som mörk choklad, blåbär, gojibär och grönkål.
  • Grönsaker rika på C-vitamin - För kollagenproduktion som bladgrönsaker, paprika och broccoli.
  • Avokado – innehåller fettalkoholer som hjälper till att bekämpa inflammation, och kan även skydda och reparera skadad DNA i huden.
 

5. Undvik grov tvål

Grov tvål kan irritera din hud vilket gör den mindre motståndskraftig, och att den lättare torkar ut. Försök att använda fuktgivande duschgeler som NIVEA Rich Moisture Soft Caring Shower Cream för att låsa inne fukt samt skämma bort din hud.

8. Ansiktsövningar

Vill du veta hur du får bort rynkor på övre läppen? Läs vår artikel om ansiktsövningar här för att ta reda på hur du kan ta bort rynkor och strama åt varje del av ditt ansikte. Ansiktsövningar ökar blodflödet till ansiktet vilket innebär att mer syre och näringsämnen skickas till huden i ansiktet, vilket hjälper till med hudens cellregenerering och hudelasticitet samtidigt som huden blir motståndskraftig mot olika miljöfaktorer.