solfläckar

VAD ÄR SOLFLÄCKAR OCH HUR SKA DE BEHANDLAS?

Läs mer om vad solfläckar är och utforska våra tips om behandling av solfläckar

VAD ÄR SOLFLÄCKAR OCH HUR SKA DE BEHANDLAS?

Har du lagt märke till små bruna släta fläckar på huden, vanligtvis i ansiktet eller på ovansidan av händerna? Då handlar det sannolikt om solfläckar - som ibland kallas för leverfläckar eller åldersfläckar. Dermatologer kallar dem för solar lentigines.
 
Vi ska ta en närmare titt på solfläckar på kroppen och i ansiktet och vad som orsakar dem samt titta på hur man kan förebygga och behandla dem.

Solfläckar hud

VAD ÄR SOLFLÄCKAR?

Solfläckar är släta fläckar med missfärgad hud som vanligtvis har en brun nyans - från ljusbrunt till mörkbrunt - och som utvecklas på delar av huden som exponeras för solen, till exempel ansiktet, axlarna, ryggen och ovansidan av händerna. De varierar i storlek och växer ofta, även om de vanligtvis är större än fräknar redan från början. Till skillnad från fräknar, som de ibland förväxlas med, kommer de inte att blekna utan behandling.

 

Solfläckar ansiktet

VAD ORSAKAR SOLFLÄCKAR PÅ HUDEN?

Din hud innehåller ett ämne som kallas för melanin, ett hudpigment som bestämmer färgen på din hud och ditt hår. När huden exponeras för UV-ljus, producerar den mer melanin i ett försök att reparera skadan. Ökningen av melanin i kroppen gör huden mörkare - det vi kallar solbränna. Med andra ord är melanin kroppens sätt att skydda huden mot brännskador

Solfläckar framkommer när melanin produceras i höga koncentrationer - vilket kallas för hyperpigmentering - på områden där huden är exponerad för höga doser av UV-ljus, som exempelvis ansikte eller händer.

lady avoiding sun spots on skin

Bruna fläckar i ansiktet av solen

VID VILKEN ÅLDER BÖRJAR SOLFLÄCKAR DYKA UPP?

De flesta människor börjar få solfläckar i 40-årsåldern, beroende på hur mycket solexponering de har fått under åren. Ju längre tid du har tillbringat i solen med dåligt eller inget UV-skydd, desto mer sannolikt är det att du kommer att utveckla åldersfläckar och att de dyker upp tidigare. Dessutom löper ljus hud större risk att utveckla solfläckar. Solfläckar är ofarliga, men de kan växa sig större med tiden. Så om du är besvärad av dina solfläckar, är det bäst att ta itu med problemet i ett tidigt skede.

Behandling av solfläckar

TA BORT SOLFLÄCKAR I ANSIKTET

Det finns behandlingar som du kan göra hemma som kan bidra till att bleka eller ta bort solfläckar i ansiktet. Några exempel:
aloe vera for sun spots on skin

Behandling av solfläckar

ALOE VERA

Aloe Vera är en mirakelväxt som innehåller aktiva ämnen, bland annat aloin och aloesin, som har visat sig kunna göra hyperpigmentering ljusare på ett effektivt sätt. Det gäller även solfläckar.

vitamin C for sun spots on skin

Behandling av solfläckar

VITAMIN C

Vitamin C innehåller antioxidanter som erbjuder en rad fördelar, bland annat ger de en skyddande effekt mot UVA- och UVB-strålar. Applicering av vitamin C är även ett effektivt sätt att göra mörka fläckar som orsakats av solen ljusare.

vitamin E for sun spots on skin

Behandling av solfläckar

VITAMIN E

Studier har visat att intag av vitamin E och vitamin E-olja på huden skyddar den mot fotokänslighet (känslighet mot ultravioletta - UV - strålar) som ökar risken för skador på huden.

black tea for sun spots on skin

Behandling av solfläckar

SVART TE

En studie från 2011 visade att om man applicerade svart te på bruna fläckar två gånger om dagen i fyra veckor bidrog det till att göra hudområdet ljusare.

ingredient for how to get rid of sun spots

Behandling av solfläckar

ÄPPELCIDERVINÄGER

Ättiksyran i äppelcidervinäger kan bidra till att göra solfläckar ljusare vid regelbunden applicering.

cream to avoid sun spots

Behandling av solfläckar

LAKRITSEXTRAKT

Lakritsextrakt, som återfinns i många vanliga krämer och lotioner, har en effekt som bidrar till att minska förekomsten av solfläckar på huden.

green tea for how to get rid of sun spots

Behandling av solfläckar

GRÖNT TE

Även grönt te har visat sig minska förekomsten av solfläckar på huden. Applicera avsvalnat grönt te på det berörda området dagligen.

cleansing for how to get rid of sun spots

Behandling av solfläckar

MJÖLK

Mjölksyran i mjölk kan bidra till att ljusa upp hudpigmentering, även solfläckar.


Solfläckar hud

HUR KAN JAG FÖREBYGGA SOLFLÄCKAR?

woman in sun preventing sun spots on skin

Ju bättre du tar hand om din hud i solen, desto mindre blir risken för att du ska utveckla solfläckar. Dessutom är det troligare att eventuella åldersfläckar framkommer i mindre antal och i ett senare skede. 

Oskyddad exponering för solen är skadligt för huden pga. ultraviolett (UV) strålning. Det finns två typer av UV-strålar som har olika, men lika skadliga, effekter på huden: 

- UVA är förknippat med hudens åldrande
- UVB är förknippat med bränd hud

Det bästa sättet att förebygga solfläckar på huden är att göra det till en vana att smörja in sig med en ansiktskräm med hög SPF varje dag ovanpå sin vanliga fuktkräm, även när det är molnigt och svalt ute. Sikta på en SPF-faktor på minst 30. Den goda nyheten är att det numera finns specifika SPF-formler för ansiktet som ger dig allt UV-skydd du behöver, men som inte gör ansiktet så oljigt att ditt smink glider av.

 

Oljig hud eller kombinationshud drar fördel av de mattgörande effekterna hos NIVEA SUN UV Face Shine Control Cream SPF 30. Denna lätta formula ger skydd mot UVA-/UVB-strålar som orsakar solfläckar och förtidigt åldrande av huden, samtidigt som den suger upp eventuella överskottsoljor.

Coenzym Q10, även kallat CoQ10, är en sammansättning som bidrar till att generera energi i dina celler och är en viktig del av en rutin som motverkar åldrande. NIVEA Sun UV Face Q10 Anti-Age And Anti-Pigments SPF30 ger dig en Q10-boost tillsammans med återfuktande SPF och är utformad för att bidra till att förebygga fina linjer, rynkor och pigmentfläckar som framkallas av solen. Den absorberas snabbt av huden och passar bra under smink, vilket gör den idealisk för vardagsbruk.

Solfläckar ansiktet

BEHANDLA SOLFLÄCKAR MED NIVEA LUMINOUS630

Upptäck NIVEA Luminous 630 Anti Spot Day Serum och Luminous 630 Anti Spot Day Fluid. De innovativa formlerna bidrar till att minska förekomsten av pigmentfläckar orsakade av solexponering, åldrande och hormonella förändringar på bara fyra veckor. De är berikade med vitamin E, hyaluronsyra och SPF 50 och ger huden intensiv vård och skydd mot fotoåldrande, samtidigt som de på ett synligt sätt jämnar ut hudtonen och återfuktar huden.