UV-kalkylator: beräkna UV-indexet för din region

Kolla upp din regions UV-index här varje dag och vidta lämpliga försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv när du är utomhus

UV-kalkylator

Sök efter lokalt UV-index

UV-indexet uppdateras dagligen för att ge dig information om hur starka solens UV-strålar är i din region. 
Skalan för UV-index är uppdelad i 5 nivåer och sträcker sig från låg (1-2) till extremt hög (11+). Det finns olika rekommendationer på solskydd för varje nivå på skalan. Ju högre tal på skalan desto starkare strålar. Klassificeringen gäller för alla hudtyper och för alla platser i världen. Kolla upp din regions UV-index varje dag och vidta lämpliga försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv när du är utomhus 

VAD ÄR UV-INDEXET I:

Tack vare namnet på staden kan vi lokalisera din region och få fram rätt UV-index.

DITT UV-INDEX ÄR [uvIndex]

Det är ett lågt UV index för [city]

Med ett lågt UV-index från 0 till 2 är det inte nödvändigt med något speciellt solskydd. Du bör trots allt använda produkter med solskyddsfaktor i din vardagliga hudvård för att skydda huden. Solskyddsfaktorn bör vara minst dubbelt så hög som UV-indexet  (exempelvis bör solskyddsfaktorn innehålla SPF 10 när UV-indexet är 2)

DITT UV INDEX ÄR [uvIndex]

Det är ett medelhögt UV-index för [city]

Vid ett medelhögt UV-index på 3 - 5 rekommenderas du bära kläder (skjorta, T-shirt, blus). Du bör använda solglasögon och dessutom skydda din hud genom att applicera solskyddskräm. Solskyddsfaktorn bör vara minst dubbelt så hög som UV-indexet  (exempelvis bör solskyddsfaktorn innehålla SPF 10 när UV-indexet är 5)

DITT UV-INDEX ÄR [uvIndex]

Det är ett högt UV-index i [city]

Vid ett högt UV-index på 6 - 7 bör du definitivt klä din överkropp. Du bör använda solglasögon och huvudbonad. Dessutom behöver du skydda huden med solskyddskräm. Solskyddsfaktorn bör vara minst dubbelt så hög som UV-indexet. Du bör inte enbart vistas i solen utan växla mellan sol och skugga.

DITT UV-INDEX ÄR [uvIndex]

Det är ett mycket högt UV-index i [city]

Undvik att vara utomhus mellan klockan 11 och 15 vid ett mycket högt UV-index på 8 - 10. Huden behöver skyddas med långärmade och solsäkra kläder även i skuggan. Du bör använda långa byxor, solglasögon med UV-skydd och huvudbonad med nackskydd. Applicera solkräm vars SPF ska vara högre än 15. 

DITT UV-INDEX ÄR [uvIndex]

Det är extremt högt UV-index i [city]

Med ett extremt högt UV-index på 11, 12 och högre bör du stanna inomhus under timmarna runt lunch. Under övriga timmar är det lämpligt att hålla sig i skuggan. Du ska använda långa byxor och långärmade solsäkra kläder, liksom solglasögon med UV-skydd och huvudbonad med nackskydd. Det är viktigt att använda solskydd med SPF högre än 30, även i skuggan.

Kolla upp en annan plats

UV INDEX: 0 - 2

Vid ett lågt UV-index från 0 till 2 finns det knappt någon risk för att bli solbränd. 
Du bör trots allt använda produkter med solskyddsfaktor i din vardagliga hudvård för att skydda huden. Solskyddsfaktorn bör vara minst dubbelt så hög som UV-indexet. Detta är bara en generell rekommendation. Se alltid till att använda produkter som är lämpliga för din hudtyp!

UV INDEX: 3 - 5

Vid ett UV-index mellan 3 till 5 rekommenderas att använda skyddande kläder (skjorta, T-shirt, blus). Solglasögon och en solhatt kan också skydda dig mot UV-strålar.
Du bör dessutom skydda din hud genom att applicera solskyddskräm som är lämplig för din individuella hudtyp. Välj en solskyddsfaktor som är minst dubbelt så hög som UV-indexet .

UV INDEX: 6 - 7

Vid ett högt UV-index på 6 till 7 bör du definitivt täcka överkroppen. Se till att använda solglasögon och bär en hatt för att skydda det känsliga huvudet. Ett läppbalsam med SPF rekommenderas också. Dessutom behöver du skydda huden med en solskyddsprodukt som är lämplig för din hudtyp. Välj en produkt med solskyddsfaktor som är minst dubbelt så hög som UV-indexet och som är lämplig för din individuella hudtyp. Du bör inte bara enbart vistas i i solen utan växla mellan sol och skugga, särskilt vid lunchtid.

UV INDEX: 8 - 10

Undvik att vara utomhus mellan klockan 11 och 15 vid mycket högt UV-index på 8 till 10. Du bör skydda din hud genom att bära långärmade och solsäkra kläder. Se även till att täcka benen, använda solglasögon med UV-skydd och en hatt som skyddar det känsliga nackområdet. Använd ett lämpligt solskydd med mycket hög solskyddsfaktor. 

UV INDEX: 11 eller högre

Vid ett extremt högt UV-index på 11, 12 och högre, ska du definitivt undvika solen under timmarna runt lunch och stanna inomhus. När du är utomhus bör du se till att befinna dig i skuggan så mycket som möjligt. Långa byxor och långärmade, solsäkra kläder är obligatoriskt, liksom solglasögon med ordentligt UV-skydd och huvudbonad med nackskydd. Det är viktigt att använda en solskyddsprodukt med en mycket hög solskyddsfaktor som passar din hudtyp, även i skuggan. 

LÄR DIG MER OM UV-STRÅLNING

VAD ÄR UV-LJUS?

UV-ljusets effekter är osynliga och obemärkta. UV-ljus i små mängder är viktigt för vår hälsa eftersom de behövs i vår produktion av D-vitamin. Överexponering av för solen kan dock vara mycket skadligt. Ultraviolett ljus, UVA och UVB nämns ofta på solskyddsflaskor och kan vara skadliga för vår hud. Läs vidare för att ta reda på varför. 

UVB-strålar stimulerar inte bara produktionen av melanin i huden vilket gör dig brun, de orsakar också solbrändhet. UVA-strålar spelar en mindre roll vid solbrändhet men kan istället utlösa solallergier och leda till för tidig hudåldring. NIVEA SUN använder en kombination av olika UV-filter för att säkerställa ett tillförlitligt högt skydd över hela UV-skalan. Våra NIVEA SUN-produkter innehåller båda filtren för ett optimalt skydd. NIVEA SUN använder mineral UV-filter, som titandioxid, i sina solskyddsprodukter.

Mineral UV-filter reflekterar bort solens UV-strålar från huden likt små speglar.
Det finns också organiska UV-filter med skyddande mekanismer som absorberar UV-strålar, den skadliga UV-strålningen omvandlas då till ofarlig värme.
För att uppnå ett högt skydd mot både UVA och UVB kombineras olika UV-filter. NIVEA SUN har en välbalanserad kombination av UV-filter för respektive produkt. 

LÄR DIG OM DE POTETIELLA FARORNA MED UV-STRÅLAR

DÄRFÖR BEHÖVER DU UV-SKYDD

SOLBRÄNDHET

Solens strålar är i allmänhet bra för kroppen. De främjar produktionen av lyckohormonet serotonin, så solen gör oss lyckliga. Men UV-strålar kan också ha negativa effekter på huden. UVB-strålar tränger igenom det övre hudlagret, epidermis, och orsakar smärtsam solbrändhet.

HUDSKADA

Solens strålar ger oss ett vackert lyster och stimulerar hudens produktion av D-vitamin, vilket är särskilt viktigt för vår benstabilitet och vår hälsa i allmänhet. Men du bör alltid vara vaksam för riskerna med UV-strålar. På grund av deras höga energinivåer kan UVB-strålar direkt skada DNA: t, vilket i värsta fall kan leda till hudcancer.

Hudens åldrandeprocess

UVA-strålarna tränger djupare in i huden - hela vägen in i dermis. Även om vi vanligtvis inte är medvetna om dem eftersom de inte är smärtsamma, bildar de fria radikaler som kan skada celler och DNA. Detta kan leda till allergier och hudåldring: cirka 80% av rynkorna orsakas av UVA-ljus.

UPPTÄCK FLER TIPS OM SOLSKYDD FRÅN NIVEA SUN

HÅLL DIG SÄKER I SOLEN

Att beräkna din regions UV-index är en bra start för att lära dig mer om solskydd. UV-indexets rekommendationer fungerar dock endast som en allmän riktlinje.

UV-strålarnas intensitet varierar över dagen, året och beroende på vart du befinner dig. Dessutom ökar strålarnas exponering av snö, vatten och sand. Det verkliga värdet kan därmed vara högre än vad UV-indexet visar och det är viktigt att använda lämpligt UV-skydd beroende på aktivitet. 
Det finns många olika faktorer som spelar in när det gäller tillförlitligt solskydd: Din hudtyp, korrekt applicering av solskyddsprodukten, att hitta rätt SPF o.s.v.

Om du har frågor om dina individuella solskyddsbehov kan du alltid kontakta en hudläkare. Du får gärna utforska våra andra artiklar för att lära dig mer om solvård. 

RÄTT SOLSKYDD FÖR DIN HUDTYP

HUR MAN APPLICERAR SOLSKYDDSPRODUKTER RÄTT

HUR MAN SKA HANDSKAS MED SOLBRÄNDHET