looking at skin in the mirror

Vad är parfymfri hudvård?

Ta reda på varför det är bäst att använda parfymfria kroppsvårdsprodukter och hur du enklast hittar en parfymfri lotion.

Parfymfri hudvård

Det är svårt att tacka nej till hudvårdsprodukter som doftar ljuvligt, men de kan påverka både din hud och miljön negativt. Läs vidare för att upptäcka vad parfymfri hudvård är, vilken effekt den kan ha på din hud samt de bästa doftfria produkterna från NIVEA.
Parfymfritt hudvård

Vad är parfymfri hudvård?

Från fuktkrämer till kroppslotion - de flesta hudvårdsprodukter har någon form av tillsatt doft för att locka oss. Och vem vill inte ha hud som doftar underbart? En produkt som doftar ljuvligt kan göra din hudvårdsrutin avsevärt behagligare. Men på sistone har parfymfria hudvårdsprodukte blivit allt populärare, och det beror inte bara på deras doft. Det kan finnas två typer av parfym i hudvårdsprodukter, syntetisk eller naturlig, men att det handlar om naturliga dofter gör dem inte bättre för huden. Läs vidare för att upptäcka fördelarna med doftfri hudvård.
woman smiling
Parfymfritt hudvård

Därför är parfymfria produkter perfekta för känslig hud

Alla hudtyper kan reagera på parfymer i hudvårdsprodukter, och det gäller även personer som inte har känslig hud. 
irritated skin

Irriterad hud

Det främsta problemet med hudvårdsprodukter som innehåller parfym är att de kan irritera huden avsevärt och är en av huvudorsakerna till kontaktdermatit. Kontaktdermatit är en typ av eksem eller irritation som uppstår när huden kommer i kontakt med ett specifikt ämne. 

Kanske tänker du nu att din hud aldrig blir irriterad och känslig mot produkter och att parfymen i dina hudvårdsprodukter inte påverkar dig. Så ligger det tyvärr inte till. Vår hud är duktig på att dölja denna irritation medan skadan fortfarande sker. Med tiden kan överdriven användning av kemikalierna från dessa parfymer orsaka inflammation i huden, vilket får huden att börja överproducera pigment. Så småningom, när denna överproduktion har exponerats för UV-ljus under en längre tid, kan huden blir pigmenterad och ojämn. 

Det är därför som det är perfekt att använda parfymfri ansiktskräm för oss som har känslig hud, eftersom det skyddar huden mot irritation och inflammation. 
 
better for the environment

Bättre för miljön

Realistiskt sett skulle vi inte vilja använda våra hudvårdsprodukter i ansiktet och på kroppen om de var helt parfymfria, eftersom de skulle lukta alldeles för likt kemikalier. Detta beror på att hudvårdsprodukter innehåller kemikalier och många av dem är giftiga för vår miljö. En av dessa är syntetiska dofter. Man tror att syntetiska dofter kan vara lika luftförorenande som bilavgaser! Dessutom spolas de giftiga kemikalierna från parfymerna i hudvårdsprodukter ner i avloppet när vi tvättar ansiktet och händerna, vilket leder till att giftiga kemikalier hamnar i våra hav och hotar vilda djur och växter.

Att välja en ansiktskräm utan parfym eller en parfymfri lotion gör en verkligt stor skillnad. Nu när du vet varför doftfri hudvård är bättre för dig, läs vidare för att upptäcka hur du kan ta reda på om en produkt verkligen är parfymfri.


woman smiling

Hur vet jag om en produkt är parfymfri?

Det bästa sättet att försäkra dig om att du använder en ansiktskräm utan parfym eller en parfymfri lotion är att titta på listan med ingredienser. Vanligtvis bör du hålla utkik efter orden ""parfym"" eller ""doft"". Om du inte har något emot att ha parfym i dina produkter men vill att den ska vara naturligt framställd, måste du kanske kika lite närmare på företaget. Vissa företag är mycket tydliga med att de använder naturliga dofter, men ibland måste du kanske kontakta varumärket och fråga dem.

Att en produkt är märkt ""doftfri"" eller inte luktar parfym betyder inte att den inte innehåller någon doft. Många gånger används dofter för att maskera lukten av kemikalier i produkten, vilket gör att en doftfri märkning inte alltid garanterar att produkten är parfymfri. 


NIVEAs parfymfria produkter

Vi på NIVEA vill verkligen erbjuda hudvårdsprodukter för alla hudtyper. Om du är på jakt efter parfymfria hudvårdsprodukter, så kan vi hjälpa dig med den saken!

Om du är ute efter en parfymfri ögonkräm är NIVEAs Hyaluron Cellular Filler Firming Eye Cream perfekt för dig. Den aktiverar inte bara hudcellerna så att de producerar hyaluronsyra och kollagen under ögonen, utan är även parfymfri så att du kan återfukta den känsliga huden under ögonen utan att den blir irriterad. 

Är du på jakt efter en parfymfri dagkräm? NIVEAs Soothing Day Cream med SPF 15 är specifikt designad för känslig hud. Den skonsamma och milda formulan håller huden ordentligt återfuktad i 24 timmar och reducerar effektivt de tre typiska tecknen på torr hud: rodnad, stramande hud och torrhet.

NIVEA Naturally Good Rice Body Lotion

Upptäck NIVEA Naturally Good Rice Body Lotion, vår första parfymfria kroppslotion med ekologiskt ris som är perfekt för känslig hud. Den veganska formulan med 98 % naturliga ingredienser och 0 % parfym återfuktar huden i 48 timmar och ger den lindring och näring. 

Dessutom använder vi 50 % mindre plast i Naturally Good-sortimentets förpackningar för att vara snällare mot miljön.
body lotion