Sheasmör För Hud

Sheasmör har använts på hud i hundratals år, lär dig mer om varför det är ett så fantastiskt ämne för hudvård.

Vad är Sheasmör?

Sheasmör är ett naturligt fettextrakt som kommer från nötterna på det afrikanska sheanötsträdet. Sheasmör har använts hundratals år i kosmetiska syften tack vare sin höga halt av vitaminer och fettsyror som gör smöret bra för uppmjukning av hud. I rumstemperatur är sheasmör fast, men som andra typer av smör smälter det vid kroppstemperatur och absorberas därmed enkelt av huden.

Sheasmör Ansikte & Hud - Vad Är Fördelarna?

Nu när vi gått igenom vad sheasmör är, ska vi nu förklara varför det är bra för din hud. Sheasmör är naturligt rikt på både Vitamin A och E, lipider, essentiella fettsyror och andra näringsämnen som är viktiga för hudens egna produktion av kollagen. Det är inte konstigt att sheasmör har använts så pass länge för omvårdnad av hud. 

Några fördelar med sheasmör är:

 1. Sheasmör lugnar huden
  Det är dokumenterat att sheasmör lugnar huden genom att sakta ner cytokinproduktion. Cytokiner är molekyler som utsöndras av immunceller och leder till hudinflammation. Sheasmör för ansikte och kropp kan lugna inflammationen vilket innebär att det är utmärkt för aknebehandling och behandling av andra hudirritationer.

 2. Antioxidant
  Eftersom det innehåller höga halter av både Vitamin A och E, kan sheasmör främja antioxidanter som motverkar tecken på åldring och försvara huden från skador orsakade av fria radikaler. När du använder sheasmör ansikte kan det bevara hudens utstrålning och skydda mot åldring.

 3. Återfuktar
  Sheasmör kan skydda hudens naturliga oljor så att huden behåller sin fuktighet. Utöver detta, ger de naturliga vitaminerna och fettsyrorna som sheasmör innehåller intensivt med näring och fukt för din hud.

 4. Gör huden len och kan förbättra elasticitet
  Sheasmör för ansikte och hud gynnar hudens egna produktion av kollagen. Genom att främja kollagenproduktion hjälper sheasmör stärka förnyelse av hudceller, elasticitet, huduppstramning och förstärkning. Utöver detta, innehåller sheasmör Palmitinsyra, Oljesyra, Stearinsyra och Linolsyra som är näringsrika för huden och hjälper den att bibehålla fuktighet.

 5. Främjar hudförnyelsen
  Eftersom fördelarna av sheasmör ansikte och hud är bl.a att det kan förstärka förnyelse av hudceller, innebär det att sheasmör är mycket bra för hudregenerering och reparation av skadade hudceller. Fettsyrorna i sheasmör har dessutom skyddande egenskaper som kan skydda sår från miljömessiga stressfaktorer som kan missgynna läkningsprocessen..

 6. Det kan användas på alla hudtyper
  Sheasmör är naturligt och innehåller inga irriterande kemikalier som kan torka ut huden. Halten av proteiner som kan orsaka allergiska reaktioner är också mycket låg.
Vi har tagit upp några fördelar med sheasmör, men var är källan för dessa? Sheasmör innehåller ett antal olika vitaminer, fettsyror och lipider som verkar positivt på vår hud.

I sheasmör kan man hitta:

- Lionolsyra - hjälper förstärka hudens skydd så att den kan bibehålla fukt bättre samtidigt som den ute källor till irritation. Vår kropp kan inte producera Lionolsyra naturligt så vi måste få den genom antingen applicering på huden eller kosten.

-Stearinsyra - en aminosyra som hjälper vatten och olja att sammanblandas så att smuts och överskott av talg kan försvinna från huden och håret. 

- Palmitinsyra - eftersom det är en fettsyra som brukar användas som uppmjuknings- eller återfuktningsmedel, kan den verka för att uppmjuka hud bibehålla hudvätska.

- Oljesyra
- denna syra är fantastisk för åldrande och torr hud tack vare sin förmåga att  penetrera hud på djupet och återfukta samtidigt som fortsatt fuktförlust förhindras. Oljesyra kan återställa naturliga hudoljor, utan att täppa porer som kan leda till inflammatoriska utslag.

- Cetylpalmiat - detta är en vaxliknande beståndsdel i sheasmör som låser in fukt och mjukar upp huden.

- Triglycerider - en utmärkt hudförnyande och uppmjuknande ingredienst. Den både tillför fukt och förhindrar fuktförlust från huden på ett utmärkt sätt..

- Vitamin A - sheasmör innehåller  Vitamin A som möjliggör: utjämning av hudtonen, infektionsbekämpning, förstärkt hudcellsförnyelse, skydd mot UV-strålningsslkador och långsammare åldring samt dämpande av redan befintliga tecken på åldring som exempelvis rynkor.

- Vitamin E - vitamin E är en kraftfull oxidant som vid applicering ovanpå huden på ett fantastiskt sätt bekämpar åldringstecken och förmlidrar skadorna på huden orsakade av UV-strålning och fria radikaler..

- Vitamin F - eftersom sheasmör innehåller Vitamin F är smöret stärker smöret hudens skydd. Vitamin F förvandlas till ceramid vid applicering på huden, vilket är ett viktigt ämnet för att den mest ytliga delen av hudens skyddssystem ska förbli i hälsosamt skick och fuktig.
 

Sheasmör Ansikte & Hudvårdsprodukter

Sheasmör har många bra effekter på huden och ansiktet så det är inte konstigt att det används i många hudvårdsprodukter. Tack vare de lindrande och fuktande egenskaperna, är sheasmörsprodukter bra för torr eller känslig hud. Nedan är några NIVEA-produkter som innehåller sheasmör för ansikte, huvud och kropp. 

Läppbalsam av sheasmör

NIVEA Labello Original Care har en berikad formula som innehåller sheasmör och ger dig mjuka, lena läppar. Detta läppbalsam med sheasmör förhindrar uttorkning av läppar och verkar fuktande i 24 timmar.

Sheasmör för ansiktet

både NIVEA Anti-Wrinkle + Firming Day Cream 45+ och NIVEA Anti-Wrinkle + Firming Night Cream 45+ innehåller sheasmör tack vare dess egenskaper som lugnar huden och minskar rynkor. Båda cremes har skapats noggrannt för att förbättra hudens struktur för en mer glansig utstrålning. Nattproduktens huvudfokus är nattlig hudförnyelse och reparation medan dagscremen är skapt för skydd och fuktande under dagtid.

Varför Är Hudvård Viktigt?

Huden är kroppens yttersta skydd mot infektioner och sjukdomar, så det är viktigt att vi omvårdar den. Precis som det är viktigt med bad och rengöring dagligen i exempelvis duschen, är det lika viktigt att fukta vår kropp så att huden kan förbli fuktig och i hälsosamt skick. Hela dagen, varje dag, exponeras vi för olika faktorer som kan bryta ned vår hud vilket i sin tur kan leda till sprickor och uttorkning. Därför bör vi återfukta fukten vår hud förlorar varje dag så att den kan fortsätta fungera optimalt.

Utöver att omvårda vår huds naturliga skydd, kan daglig återfuktning genom hudvårdsrutin hjälpa mot tidig åldring och minska åldringstecken.  Återfuktningsmedel med sheasmör för huden kan göra huden lenare och leda till förbättrad elasticitet som följd. Att omvårda huden på våra kroppar leder till att den förblir fast och ungdomlig, så att du kan behålla din glansig utstrålning, till och med när du börjar bli äldre.

Fler Fakta Om Sheasmör

1) Drottning Cleopatra brukade använda sheasmör i det Antika Egypten.

2) I länder där sheasmör produceras och exporteras är det känt som "kvinnornas guld".

3) Sheasmör är inte bara för huden - det är också utmärkt i matlagning! I sin naturliga form är sheasmör ätbart och används för matolja. Chockladtillverkare använder sheasmör som ett substitut för kakaosmör när de framställer goda chocklader.

4) Shenötsträd används för mer än bara produktion av sheasmör -trädets bark har använts som ingrediens i traditionell folkmedicin och nötternas skal används för att skrämma bort myggor.

5) Sheasmör är väldigt likt animaliska fetter tack vare sin höga halt stearinsyra - detta är delvis anledningen till att sheasmör är så pass fuktande och absorberas lätt av huden.

6) Sheasmör har en naturlig solskyddsfaktor på 6, vilket betyder att det har en liten skyddande effekt mot solstrålning.