AKTIVT KULL FOR HUD

AKTIVT KOL FÖR HUDEN

Allt du behöver veta om aktivt kol och hur aktivt kol fungerar.

VAD ÄR AKTIVT KOL?

Aktivt kol har blivit allt populärare i hudvårdsprodukter och hudvårdsrutiner – men vad är aktivt kol? Aktivt kol är inte riktigt samma sak som det kol som blir kvar efter en brasa. Aktivt kol genomgår en process som förändrar dess struktur under mycket hög värme. Denna strukturförändring innebär att det aktiva kolet får en större ytarea och därmed blir mer poröst. Det är dessa porösa egenskaper som gör aktivt kol så effektivt, eftersom det drar ut smuts och toxiner från huden. 

Läs mer i vår guide om aktivt kol, dess fördelar och tips på huskurer med aktivt kol i pulverform för ansiktsrengöringsrutiner.

AKTIVT KOL – FÖRDELAR

Vi har skapat en lista över de fyra viktigaste fördelarna med att använda aktivt kol för huden. Vi tar även upp fördelarna med aktivt kol för olika hudtyper – så att du kan identifiera exakt hur aktivt kol fungerar för just din hudtyp.

1) Avlägsnar orenheter från din hud

Aktivt kol är mycket poröst, vilket innebär att det kan dra ut orenheter från din hud. Det suger helt enkelt ut all smuts! 

Detta kan vara fördelaktigt för huden på hela kroppen, men aktivt kol används främst för ansiktsrengöring, eftersom det ofta är i just ansiktet som smuts samlas. Aktivt kol i din ansiktsrengöring bidrar till att hålla din hud ren och frisk.

2) Reglerar hur oljig din hud är

Din hud producerar olja på naturlig väg för att förhindra att huden blir torr och skadas. Beroende på din hudtyp eller hormonella förändringar, kan huden bli oljig och det kan leda till finnar. Detta är normalt och alla råkar ut för det någon gång. Att använda aktivt kol i ansiktsrutinen kan bidra till att reglera hur oljig din hud är. Utöver att dra ut smuts och toxiner, kan aktivt kol även dra ut talg från din hud. Detta innebär att mindre olja byggs upp och att din hud blir bättre på att motverka finnar. 

En annan fördel är att aktivt kol ger en matt effekt, till skillnad från den glansiga effekt som orsakas av oljig hud. Tack vare detta bidrar aktivt kol till att ge din hud ett klarare och mindre glansigt utseende. 

 

3) Bidrar till att minska akne

Akne orsakas av en ansamling av olja, smuts och döda hudceller som täpper igen dina porer. Därför kämpar din hud med att försvara sig mot blemmor och finnar. Aktivt kol bidrar till att avlägsna eventuella orenheter i huden – vilket håller din hud frisk och motverkar akne. Dessutom har aktivt kol antibakteriella egenskaper, som kan motverka inflammation och utbrott av akne. 

Att införa aktivt kol i din ansiktsrengöringsrutin motverkar inte bara akne, utan kan även bidra till att förhindra att akne dyker upp från början. Om du ändå har problem med akne, kontakta din lokala läkare för att få fler råd.

4) Ger huden lyster

En aktivt kol hudvård rutin kan hjälpa dig att få en frisk hud med lyster. Genom att avlägsna orenheter och bidra till att reglera hudens oljighet, skapar aktivt kol en hälsosam miljö så att din hud kan fungera så bra som möjligt. När din hud slipper kämpa mot igentäppta porer, blir den naturligt klarare och friskare – och du får en strålande lyster.


Kol hudvård

HUR OFTA SKA DU ANVÄNDA AKTIVT KOL FÖR HUDEN?

Aktivt kol innebär förvisso massor av fördelar med huden, men det är viktigt att man inte överdriver användningen av aktivt kol. Om du använder aktivt kol i din hudvårdsrutin för ofta, kan din hud bli torr och skadas. Skadad hud är mindre effektivt när det gäller att motverka finnar och akne, så var försiktig. Vi rekommenderar att man använder aktivt kol hudvård produkter två gånger per vecka för att undvika negativa effekter. 

Hur fungerar aktivt kol

AKTIVT KOL FÖR OLIKA HUDTYPER

Vilka är fördelarna med att använda aktivt kol för olika hudtyper? Här är en lista över vilka fördelar aktivt kol kan ha för olika hudtyper.
Känslig hud: Personer med känslig hud märker ofta att kraftfulla ingredienser kan irritera deras hud. Detta kan visa sig i form av torr, röd eller flammig hud, och därför måste personer med känslig hud vara försiktiga med vad en produkt innehåller. Det positiva med aktivt kol är att det är skonsamt mot huden, och bör därför inte irritera känslig hud. Men prova först produkten på ett litet hudområde, för att vara på den säkra sidan.

Oljig hud: Oljig hud kan orsakas av hormonella förändringar eller helt enkelt dyka upp naturligt hos vissa människor. Aktivt kol bidrar till att avlägsna olja från din hud – vilket innebär att det kan minska förekomsten av glansig hud som ser oljig ut. Aktivt kol för ansiktet kan minska ansamlingen av olja och motverka finnar och akne..

Kombinationshud: När man har områden med både torr och oljig hud kallas det för kombinationshud eller blandhy. Att använda aktivt kol i hudvårdsrutiner för kombinationshud bidrar till att balansera upp de oljiga områdena i ansiktet, sm exempelvis T-zonen. 

Normal hud: Personer som varken har alltför oljig hud eller torr hud sägs ha normal hud. Aktivt kol fungerar likadant för normal hud och avlägsnar orenheter och överskottsolja. Använd inte aktivt kol för ansiktsrengöring alltför ofta eftersom det kan göra huden torr.

Aktivt kol ansiktsmask

HEMGJORD AKTIVT KOL ANSIKTSMASK

Ansiktsmasker med aktivt kol är mycket populära och effektiva i hudvårdsrutiner. Om du har tid och vill göra en egen aktivt kol ansiktsmask, hjälper vi dig så klart med den saken. Här är vårt recept på en hemgjord ansiktsmask:
2 msk vatten
1 msk bentonitlera 
1 msk aktivt kol pulver
½ msk honung

Låt masken sitta på ansiktet i 15 minuter, och skölj därefter ansiktet med varmt vatten. Klappa ansiktet torrt och applicera en mycket återfuktande kräm som exempelvis NIVEA Q10 Power Extra Nourishing Day Cream.

AKTIVT KOL HUDVÅRD FRÅN NIVEA

NIVEA MagicBar Exfoliating Face Scrub är tillverkad av 100 % naturliga ingredienser och aktivt kol som rengör och exfolierar din hud på ett skonsamt sätt. Denna tvålfria formula är perfekt anpassad till hudens eget pH-värde och vårdar din hud och gör den mjuk. Denna skrubb rengör huden på djupet, samtidigt som pärlorna med aktivt kol varsamt exfolierar huden för att förfina hudtexturen, så att huden får lyster och känns fräsch.